Tuinmeubels en planten voor de Kastanjestraat: “Enorm opgeknapt!”
De tuin op de binnenplaats van het 55-pluscomplex aan de Kastanjestraat in Segbroek gaat Marijke aan het hart. Daar stonden kwijnende planten en oud meubilair. Het resultaat: mooie nieuwe tuinmeubels en prachtige planten, met hulp van Staedion.
Wijzend op de tafels en stoelen zegt Marijke: “Mooi hè? Eerst stonden er van die zware houten tafels en banken. Die waren niet goed behandeld, de splinters staken in je billen. Ze waren heel slecht, het was bijna gevaarlijk om op te zitten. En er stond wel wat groen, maar de bakken waren te klein en veel planten waren dood of uitgeblust.”
Opgeknapt
Die planten waren Staedion een doorn in het oog. Het werd tijd voor nieuwe plantenbakken en mooi groen, vertelt Marijke. “De oude bloembakken werden weggehaald en er zijn nieuwe geplaatst. Planten die nog goed waren, zijn overgezet, en we hebben er nieuwe bijgekregen. Het is enorm opgeknapt.” Engelsman Hoveniers hebben hun best gedaan. Marijke wijst op een forse rododendron die net begint te bloeien: “Mooi hè?”
Inspraak in de keuze
Toen dat gebeurd was, vielen de krakkemikkige meubels erg uit de toon. Marijke trok de stoute schoenen aan en benaderde Rudi, de consulent van wijkteam Segbroek van Staedion. “Hij zag nieuw meubilair wel zitten. Kort daarna mailde hij dat we 5.000 euro voor nieuwe tuinmeubels kregen.” Marijke wilde de andere bewoners van de 42 woningen in het complex inspraak geven in de keuze voor de meubels. “In de hal beneden heb ik het ontwerp van de tuin opgehangen en daar kon iedereen op reageren. Vrijwel iedereen vond het goed. Toen ben ik met twee bewoners een paar sets meubels gaan uitzoeken.”
50 kilo op z’n schouder
De binnenplaats ligt op de eerste verdieping, en het viel niet mee om de meubels daar te krijgen, vertelt Marijke: “De loodzware glazen tafelbladen pasten niet in de lift. Toen zei Rudi: ik trommel wel wat mensen op. Mannen van bouwbedrijf Van der Toorn kwamen helpen. Héle sterke mannen. Die sjouwden de bladen zo naar boven. Eén man kon 50 kilo in z’n eentje dragen, zo op z’n schouder. Samen hebben ze de meubels gemonteerd.”
Sjoelbak naar buiten
Elk jaar koopt Marijke plantjes voor de kleur en fleur. “Daarvoor zamelen we bij alle bewoners geld in. Gisteren heb ik geraniums gekocht voor de bakken aan de balustrade. De eerste staan erin, nu de rest nog. Als iedereen thuis is van vakantie, gaan we de binnenplaats feestelijk openen. Dat kan met het Lief & Leed-potje dat ik beheer. Daar kun je bewoners een bloemetje van geven, bijvoorbeeld bij ziekte, maar een evenement organiseren kan ook. Het wordt vast leuk. De sjoelbak naar buiten en gaan. Voor de nieuwjaarsborrel hadden we hier een tent staan, die bijna wegwaaide in de storm, maar het was wél gezellig! Je hoort vaak dat ouderen veel alleen zijn. Hier is dat niet zo, mensen willen graag contact. Ik haal ook bewoners op voor zo’n feestje.”
Schouders eronder
Of een idee slaagt, ligt eraan of mensen er hun schouders onder willen zetten, zegt Marijke. “Er helpen een paar mensen mee, maar die zijn er niet vaak, dus doe ik veel zelf.” Boven op de galerij roept een man lachend naar beneden: “Marijke doet dit allemaal!” Marijke glimlacht bedeesd. “Als ik naar de caravan ga, besteed ik het uit, hoor. Dat kan makkelijk, want met de tuinslang van 25 meter kun je overal bij. Voorheen zat de kraan achter slot en grendel, maar dat hebben we veranderd. Het is van iedereen.” Ze geeft nog een paar tips voor huurders die dit ook zien zitten: “Staedion helpt, en het Lief & Leed-potje kun je inzetten voor een feestje. Ook voor Burendag in september kun je een bijdrage aanvragen. Het is echt de moeite waard!”
Uitgelicht

Meer over Bomen- en Bloemenbuurt
Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.