Bewonersverhaal

Vers & Vrij voor wie het nodig heeft

staedion vers en vrij

Op verschillende plaatsen in Den Haag staan koelkastjes waar bakjes met eten in staan. Het zijn restanten uit restaurants en andere grote keukens. Wie in zwaar weer zit en een maaltijd nodig heeft, mag een bakje meenemen. Eén oplossing voor twee problemen: armoede en voedselverspilling. Arna van der Sloot startte hiermee in oktober onder de naam Vers Vrij.

“Vandaag staat er rode kool, aardappelpuree en linzensoep in dit koelkastje,” wijst Arna van der Sloot. “Morgen komt er weer iets anders. Kijk, hier staat op wanneer het is gemaakt, tot wanneer het goed blijft en wat erin zit. Ook mensen met een allergie of mensen die halal willen eten, kunnen zien of zij dit mogen hebben. Dit eten is bedoeld voor mensen die zelf geen maaltijd kunnen betalen. We willen graag dat ze de bakjes na gebruik ook weer terugbrengen. Dan gebruiken we ze opnieuw en gooien we geen plastic weg.”

Zonde om weg te gooien

Het eten wordt elke dag opgehaald bij restaurants, cateraars en verzorgingshuizen. “Die houden vaak eten over, omdat ze van tevoren moeilijk kunnen inschatten hoeveel ze nodig hebben,” aldus Arna, die zelf kok is in de horeca. “Ik weet hoeveel er weggegooid wordt in restaurants en bij buffetten. Dat is zonde, want het is uitstekend eten. En er zijn veel mensen die het moeilijk hebben en die zo’n maaltijd goed kunnen gebruiken. Twee vliegen in één klap.”

Foto van een buurman

Het idee kreeg Arna 9 jaar geleden. “Behalve kok ben ik theater- en filmmaker én docent Nederlands aan anderstaligen. Een cursist die ik lesgaf, liet heel trots een foto zien van een buurman in haar geboortedorp in Saudi-Arabië. Die zette buiten in een koelkast eten voor minder bedeelden neer. Ik dacht: dat moet in Nederland ook kunnen. Daarom ben ik stichting Vers & Vrij gaan opzetten.”

Alles duurzaam

Er ging wel wat tijd overheen, vertelt Arna. “Ik ben bij restaurants en cateraars langsgegaan om hun medewerking te vragen. Toen heb ik locaties gezocht om koelkastjes neer te zetten en vrijwilligers om bakjes met eten op te halen bij restaurants en daarheen te brengen. Een hele organisatie. Hier bij participatiecentrum Middin in de Weesperstraat zit nu ons kantoortje, en de cliënten van Middin helpen mee met bakjes stickeren en schoonmaken. De koelkastjes zijn geschonken door de Rotary en we hebben subsidie gekregen. Daarvan kunnen we onder andere voor het vervoeren van de koelboxen een elektrisch wagentje leasen. Ja, alles gaat zo duurzaam mogelijk!”

Samen eten

Arna ging op symbolische dagen van start met Vers & Vrij. Op de dag van de voedselverspilling, 16 oktober 2019, werd namelijk het startfeest gevierd. En de koelkastjes werden voor het eerst gevuld op 17 oktober, de dag van de armoede. In heel Den Haag staan nu 11 koelkastjes. “Binnenkort komen er 3 of 4 bij,” zegt Arna. “En op plaatsen waar dat kan, willen we er graag een magnetron bij zetten. Dan kunnen mensen die alleen zijn, gezellig samen eten. Zo bestrijden we naast armoede en voedselverspilling ook eenzaamheid.” 

Locaties waar koelkastjes van Vers Vrij staan:

 •     De Lukaskerk, Om en Bij 2
 •     Buurtcentrum De Mallemok, Westduinweg 38
 •     Weggeefwinkel Laak, Haverschmidtstraat 80
 •     De Paardenberg, Paardenbergstraat 1
 •     Wijkwinkel Bij Betje, Betje Wolffstraat 181
 •     Wijkcentrum Moerwijk, Aagje Dekenlaan 51
 •     De Pit van Moerwijk, Westhovenplein 64-72
 •     VV Huisartsen, Nunspeetlaan 54
 •     Wijkcentrum Escampade, Escamplaan 61F
 •     Activiteitencentrum Middin, Weesperstraat 87-89
 •     Kringloop Holland, Fahrenheitstraat 269

Enthousiaste vrijwilligers voor Vers  Vrij zijn van harte welkom! En wie een plekje weet waar een koelkastje kan staan, kan dat laten weten op info@versenvrij.nl. De mensen van die locatie vullen en controleren zelf de koelkastjes. Ook restaurants die voedsel overhouden, kunnen zich aanmelden. Meer weten? Kijk op www.versenvrij.nl.
 

staedion vers en vrij 2