Tips & advies

Week tegen Eenzaamheid: kom in contact!

week tegen eenzaamheid

Wist je dat de helft van de volwassenen soms of vaak eenzaam is? Ook in Den Haag! Misschien voel je zelf de muren wel eens op je afkomen. Of weet je iemand in je omgeving die weinig contacten heeft. Van 30 september tot 7 oktober is de Week tegen Eenzaamheid. Een mooie gelegenheid om mensen te ontmoeten!

Eenzaam zijn is moeilijk. Je voelt je verlaten en leeg. Het gaat soms gepaard met schaamte en het kan uitzichtloos lijken. Maar dat is niet nodig: er is echt iets aan te doen! Zo zijn er in de Week tegen Eenzaamheid allerlei activiteiten in Den Haag om in contact te komen met anderen. Met dit overzicht helpen we mensen die zich eenzaam voelen op weg. Ook geven we tips voor mensen die anderen willen helpen.

Vraagelkaar

Vlak bij jou wonen meer mensen die samen iets willen doen. Wandelen bijvoorbeeld, of samen eten, of een cursus volgen. Op de website Vraagelkaar kan je anderen vinden die met je mee willen doen of die dezelfde hobby hebben.
Vraagelkaar geeft in de speciale week ook workshops, zoals ‘Van eenzaamheid naar vriendschap en geluk' op 4 oktober van 9:30 tot 11:00 uur, en ‘Vrienden maken' op 6 oktober van 10:00 tot 12:00 uur. 
Mail voor meer informatie naar vraag@vraagelkaar.nl of bel naar 088-7878901.

Samen wandelen met OpenJeHart

OpenJeHart is opgezet om mensen bij elkaar te brengen om samen te bewegen of iets creatiefs of gezelligs te doen. Per wijk zie je de activiteiten. Helemaal onderaan vind je de mogelijkheid om je aan te melden.
Op maandag 4 oktober kan je mee wandelen met de speciale OpenJeHart Ontmoetingstocht in het Zuiderpark, van 13:30 tot 16:00 uur. Er is koffie en iets lekkers, en je ontdekt ook nog de geheimen van het Zuiderpark! 

Een cursus volgen

Met een cursus sla je twee vliegen in één klap: je leert mensen kennen en steekt iets nieuws op. In Den Haag kan je op veel plaatsen een cursus volgen: zoals in de bibliotheek bij jou in de wijk, de Volksuniversiteit of Vadercentrum Adam in Laak. 
Wil je een cursus volgen om je leven beter op de rit te krijgen, dan kan dat bij Indigo.

Samen eten bij Resto VanHarte

Elke dag alleen eten is ongezellig. Bij Resto VanHarte kan je gezellig met anderen aanschuiven voor een maaltijd. In de Week tegen Eenzaamheid zijn er speciale buurtdiners. Kijk op de website waar en wanneer je mee kan eten en kan je je aanmelden.

TV West

Onze Haagse zender TV West heeft op de website wel 25 filmpjes staan over Eerste Hulp Bij Eenzaamheid. Zeer de moeite waard om te bekijken! Daar zitten ook mooie tips bij.  

Anderen helpen: hoe doe je dat?

Iedereen kent iemand die eenzaam is. Bijvoorbeeld na het overlijden van de partner, na een verhuizing, of na ontslag of pensionering. Als de helft van de volwassen Hagenaars en Hagenezen er last van heeft, dan móét je iemand kennen die eenzaam is. Voor zo iemand kan je veel verschil maken. Hoe? Bel eens aan om te vragen hoe het gaat. Of om iets aan te bieden, zoals een boodschap doen. Af en toe koffie drinken of samen eten kan ook veel betekenen.
Wilt je weten wat je kan doen? Bekijk de tips