Bewonersverhaal

Zonnepanelen bij Wilbert: “Hartstikke goed!”

wilbert

Op het dak bij Wilbert in de Christiaan de Wetstraat in Transvaal liggen sinds vorig jaar zonnepanelen. Hij is er heel blij mee. Zijn energierekening is fors gedaald. En het is goed voor het klimaat, vertelt hij.

“Ik woon sinds 1981 in dit huis en sindsdien is het 2 keer gerenoveerd. Bij de laatste renovatie bood Staedion ons de kans om zonnepanelen te nemen. Tijdens een bijeenkomst legden ze alles uit. Van de 15 huishoudens in ons blok hebben 5 toen ingeschreven. De anderen krijgen nu opnieuw de kans om ze te nemen, en de meesten doen dat.” Wilbert is erg tevreden nu ze op het dak liggen. “Ik was vooraf een beetje bang dat de stroom wel eens zou uitvallen, maar die bezorgdheid is nergens voor nodig.”

Veel geld terug

Een belangrijke reden voor Wilbert om mee te doen met de zonnepanelen, is de kosten. “Ik betaal altijd een hoog maandbedrag, dan krijg ik ook veel terug. Ik zie het als een spaarpotje. Daarom heb ik het ook niet verlaagd. Voorheen kreeg ik rond de 300 euro per jaar terug, maar afgelopen jaar was dat maar liefst 800 euro. Terwijl de huur maar 10 euro is gestegen. Het scheelt heel veel geld!”

Overstromingen en orkanen

Maar het nieuws op tv is ongeveer even belangrijk om duurzame energie te gebruiken, vindt Wilbert. “Die klimaatverandering... Mensen weten niet waar ze mee bezig zijn. Straks gaan ze van alles uit de zeebodem halen en zetten ze alles op z’n kop, maar ze weten niet welke schade ze aanrichten. De ijskappen smelten, er zijn overstromingen en orkanen. Daar maak ik me zorgen over. Wat je in andere landen ziet... Ik heb op de Antillen orkanen meegemaakt. Als dat in hier Nederland gebeurt, spoelen we helemaal weg. En welk land zou ons dan helpen?”

Klein kastje

Het plaatsen van de panelen verliep vlot. “Ze moesten tegen het plafond een leiding aanleggen en dat heeft Staedion voorbereid. Daarna konden ze de panelen aansluiten. Verder heb ik alleen een klein wit kastje in de meterkast gekregen. Het is dus geen grote installatie. We moesten wel even wachten, want de panelen waren tijdelijk niet leverbaar. Maar het ging verder soepel, zonder problemen.”

Formulieren invullen voor de buren

De aanvraag verliep wel wat rommelig, vertelt hij. “Het was me eerst niet helemaal duidelijk. Ik dacht dat Staedion de aanvraag zou doen, maar dat bleek niet zo te zijn. Ik moest zelf formulieren invullen, maar daar heeft iemand van Staedion me bij geholpen. En nu help ik de buren die alsnog panelen willen met de aanvraag. Ik spreek 7 talen, dus dat is voor mij eenvoudig, en ik doe het graag.”

Teruglopende meter

De zonnepanelen doen goed hun werk, vertelt Wilbert. “Als de zon schijnt, zie ik de meter stilstaan of zelfs teruglopen. Dan leveren ze stroom aan het net en krijg je geld terug. Alles doet het prima.” Hij gunt zijn buren ook groene stroom en een lage energierekening. “Het is hartstikke goed, dit is de toekomst. En stukken goedkoper!”

Wilbert zonnepanelen