Persbericht

136 nieuwe huurwoningen voor senioren

Laakkwartier en Spoorwijk
Gijsbert van Herk en Martijn Balster startten de bouw van Wenckebach

Donderdag 22 september was het officiële startsein voor de bouw van 136 sociale huurappartementen in de Wenckebachstraat. Het voormalig verzorgingshuis op de hoek van de Wenckebachstraat en de Noordpolderkade is gesloopt. Er komt een nieuw duurzaam woongebouw speciaal voor ouderen met het woonconcept ‘Wonen met een Plus’. Gijsbert van Herk, bestuursvoorzitter Staedion en Martijn Balster, wethouder Wonen, Wijken en Welzijn startten de bouw door hun handafdrukken in het beton te zetten.

Bevorderen van doorstroom

Gijsbert van Herk: “Door de bouw zorgen we niet alleen voor meer sociale, betaalbare huurwoningen in Den Haag maar proberen we ook de doorstroom te bevorderen. Wij hopen dat oudere mensen die een grote woning hebben door willen stromen naar Wenckebach. Ouderen vinden het vaak fijn om in dezelfde buurt te blijven wonen met de daarbij horende voorzieningen in het gebouw of in de buurt. Dat is ook de reden waarom wij in Wenckebach ons woonconcept ‘Wonen met een Plus’ introduceren. Met ‘Wonen met een Plus’ wordt door Staedion - met betrokken maatschappelijke organisaties en de bewoners - een vitale leefgemeenschap gecreëerd voor mensen die hier bewust voor kiezen of dit nodig hebben voor het behoud van hun zelfstandigheid. Dit nieuwe woonconcept is een goed voorbeeld waarin we continu zoeken naar verbinding en samenwerking met maatschappelijke organisaties in de wijk. Wij hopen daarom ook op een nieuwe woonzorgvisie van het nieuwe college zodat dit woonconcept een plek kan krijgen binnen de gemeentelijke visie op wonen en zorg.”

Duurzame aanwinst voor het Laakkwartier

Eric Bakker, projectmanager Staedion: “We vinden het belangrijk dat ouderen zelfstandig, comfortabel en betaalbaar kunnen blijven wonen. Het nieuwe woongebouw is een mooie en duurzame aanwinst voor de wijk. Er komen 103 tweekamerappartementen van ca. 45-50m2 en 33 driekamerappartementen van ca. 60-70 m2. Het gebouw sluit mooi aan op de aangrenzende bebouwing en krijgt een nieuwe binnentuin. De hoogbouw van acht lagen op de hoek is een verwijzing naar de toren van de Majellakerk die op deze plek heeft gestaan. Alle woningen in Wenckebach zijn gelegen aan centrale atriumgangen, waardoor bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Verder zijn de woningen zo ontworpen dat bewoners met zorg en diensten aan huis ondersteund kunnen worden en is het gebouw goed toegankelijk voor mensen die minder mobiel zijn. Het gebouw is energiezuinig en milieuvriendelijk ontworpen. Zo hebben de woningen geen gasaansluiting en komen er zonnepanelen op het platte dak.”

Planning

De verwachte oplevering is gepland in het voorjaar van 2024.

Aannemersbedrijf Hillen & Roosen is de bouwer van het project. René Schaatsbergen, projectleider Hillen & Roosen: “Wij kijken uit naar een prettige samenwerking met Staedion om zo het project tot een mooi einde te brengen. Met straks tevreden huurders na de oplevering.”

Handen in beton

Resultaat van de handen in het beton

Bouwterrein Wenchebach

Het bouwterrein van de Wenckebach