Persbericht

Uitrol digitale inkomenstoets in regio Haaglanden

Een wooncomplex met het logo van DigiD

Vanaf vandaag (18 oktober) kunnen alle woningzoekenden op Woonnet Haaglanden gemakkelijk en snel hun gevalideerde inkomensgegevens digitaal ophalen via MijnOverheid.

Win-winsituatie voor woningzoekende en corporaties

Gijsbert van Herk, bestuursvoorzitter Staedion: “Een mooie eerste stap die genomen is: een regionale uitrol van de digitale inkomenstoets. De ambitie van de corporaties is echter groter: we willen het hele proces van woonruimteverdeling faciliteren met vooraf geverifieerde informatie. Dit betekent: nog meer voordelen voor de woningzoekenden. Minder kans op fraude en fouten en dus eerlijker toewijzen van woningen. Wat vandaag de dag des te belangrijker is vanwege de enorme schaarste aan woningen. Én minder administratieve rompslomp waardoor medewerkers van corporaties zich kunnen richten op de toekomstige huurder. Een win-winsituatie dus.”

Goede samenwerking zorgt voor mooi resultaat

Tanja van Riet, projectleider Staedion: “Na de succesvolle proef van vorig jaar is er onder leiding van Staedion met Vereniging Sociale Verhuurders Haaglanden (SVH), De Goede Woning, BZK, Aedes, Logius en ZIG hard gewerkt om het ophalen van inkomensgegevens vanuit de bron (de Belastingdienst) beschikbaar te maken voor alle woningenzoekenden in de regio Haaglanden. Samen met verschillende medewerkers van alle corporaties in de regio Haaglanden is er getest om zeker te zijn dat de nieuwe methode werkt. Met een mooi resultaat! Er staat een goed product waarmee het mogelijk wordt om inkomensgegevens rechtstreeks uit de bron aan te leveren. Voor alle woningzoekenden in de regio.”

Wat is de digitale inkomenstoets?

Jozefine Hoft, directeur SVH: “Bij de digitale inkomenstoets zijn woningzoekenden er zeker van dat hun inkomen juist en echt is en hoeven zij geen documenten met inkomensgegevens te uploaden. Dit levert hun zekerheid en gemak op. Verhuurmedewerkers zijn er zeker van dat het inkomen gevalideerd is en kunnen uitgaan van de juistheid. Dit levert meer zekerheid op en is minder fraudegevoelig. Overigens blijft het voor woningzoekenden, die niet mee willen of kunnen werken aan het ophalen van de inkomensgegevens uit de bron, nog steeds mogelijk om hun inkomensgegevens zelf in te voeren en te onderbouwen met documenten.”

Landelijke uitrol

Deze regionale uitrol wordt op basis van een tijdelijke juridische grondslag uitgevoerd. Maar ondertussen is minister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke ordening) bezig met een wetsvoorstel om dit permanent te regelen. Hiermee wordt naar verwachting medio 2023 de digitale inkomenstoets toegankelijk voor alle corporaties in Nederland.