Tips & advies

Pas op voor de babbeltruc!

babbeltruc

Helaas gebeurt het echt. Er staat iemand aan de deur met een smoesje en voor je het doorhebt, zijn er spullen of geld verdwenen. Hoe herken je een babbeltruc en wat kan je doen om dit te voorkomen? Staedion vroeg de politie om tips.

 1. Doe nooit zomaar open. Kijk eerst door het raam of een deurspion.
 2. Gebruik een deurkierstandhouder en gebruik deze op de juiste manier. Als je binnen bent, is de haak altijd open.
 3. Als je niemand verwacht, doe niet open en neem niets aan als je niets besteld hebt voor je eigen veiligheid. Neem voor de buren alleen iets aan als je dit hebt afgesproken.
 4. Sluit de deur als je binnen geld gaat halen voor bijvoorbeeld een collecte. Laat niemand in de hal wachten.
 5. Pin nooit aan de deur, tenzij je zelf iets hebt besteld en dit afgesproken is (pin dan op een veilige manier - laat je niet afleiden en scherm je pincode goed af).
 6. Geef aan niemand je pinpas of pincode (ook niet aan bedrijven).
 7. Neem niet je portemonnee mee naar de deur. Maar leg bijvoorbeeld een klein geldbedrag voor collectanten of de krantenbezorger vlakbij de deur, zodat je er gemakkelijk bij kan.  
 8. Vraag om een identiteitskaart. Een medewerker van Staedion kan zich altijd identificeren met een pasje. Als je het niet vertrouwt: bel Staedion via 088 – 24 23 000 of bel 112.
 9. Als je toch iemand binnenlaat, sluit zelf de deur achter je, zodat er geen handlangers achter je bezoek naar binnen kunnen sluipen. En blijf bij het bezoek en verlaat de ruimte niet om iets te halen! Laat je niet afleiden.
 10. Ga niet in op een verzoek van een onbekende (kind, nette vrouw/man) met een smoes, zoals vragen om een glaasje water, gebruik maken van de telefoon of het toilet, een bloemetje aannemen of een nieuwe bewoner die de kamer of woning wil bekijken.
 11. Wees alert op oplichters die producten aan de deur willen verkopen.
 12. Meld het bij Staedion.