Door een storing bij KPN zijn wij telefonisch slecht bereikbaar. Bel ons alleen voor spoedgevallen. Heeft u geen spoedmelding, bel ons dan op een andere dag.

Huur verlagen

Huurders met een laag inkomen en een hoge huur kunnen ook in 2023 een lagere huur krijgen. Kom jij hiervoor in aanmerking? Hieronder lees je de regels.

Lukt het je niet om de huur te betalen?

Neem contact met ons op. Hoe eerder je laat weten dat je problemen hebt met het betalen van je huur, hoe beter we je kunnen helpen.

Misschien heb je er al over gehoord of gelezen. In 2023 gaat voor sommige huurders de huur niet omhoog maar omlaag. Deze eenmalige huurverlaging geldt alleen voor huurders met een laag inkomen. En staat in de wet.

Hieronder vind je meer informatie over de eenmalige huurverlaging.

Krijg ik huurverlaging?

Je krijgt de eenmalige huurverlaging in de volgende situatie:

  • Je woont op 1 maart 2023 in jouw huurwoning.
  • Jouw huur is op 1 juli 2023 hoger dan € 575 per maand.
  • Je woont alleen en jouw inkomen is lager dan € 23.250 per jaar. Of € 24.600 als je AOW krijgt.
  • Je woont met 2 of meer personen en jouw inkomen is lager dan € 30.270 per jaar. Of € 32.730 als je AOW krijgt.

Moet ik zelf iets doen om huurverlaging te krijgen?

Als je 2021 een laag inkomen had, hoef je niets te doen. De Belastingdienst geeft ons informatie in welk deel jouw inkomen valt. Dit doet de Belastingdienst met jouw inkomen uit 2021. De Belastingdienst vertelt ons niet hoeveel je precies in 2021 hebt verdiend. Heb je recht op de huurverlaging? Dan krijg je in mei vanzelf bericht van ons over de huurverlaging.

Moet ik doorgeven hoe hoog mijn inkomen is?

Nee, dat is niet nodig. De Belastingdienst geeft ons informatie in welk deel jouw inkomen valt. Dit doet de Belastingdienst met jouw inkomen in 2021. De Belastingdienst vertelt ons niet hoeveel je precies in 2021 hebt verdiend.

Wanneer en hoeveel gaat de huur omlaag?

Als jouw huur omlaag gaat, gebeurt dat op 1 juli 2023. Hoeveel de huur omlaag gaat, is voor iedereen verschillend. We verlagen de kale huur naar € 575 per maand.

Welk deel van de huur wordt verlaagd? 

Krijg je huurverlaging? Dan verlagen wij de kale huur. Dit wordt ook wel 'netto huur' genoemd. Let op: het huurbedrag dat je maandelijks aan Staedion betaalt kan hoger zijn dan jouw kale huur. Je betaalt ook kosten zoals water en licht aan ons. Voor bijvoorbeeld schoonmaak of verlichting in algemene ruimtes. Dit worden service- en stookkosten genoemd. Deze kosten tellen niet mee in de huurverlaging.

Hoe weet ik wat mijn kale huur is?

Ieder jaar krijg je een brief over de huuraanpassing. Daar staat in wat jouw kale huur (netto huur) is en wat de mogelijke servicekosten zijn. De brief vind je in Mijn Staedion. Bij de huurverlaging gaat het om de kale huur.

Ik heb in 2022 en 2023 een lager inkomen. Krijg ik ook huurverlaging?

Had je in 2021 nog geen laag inkomen, maar nu wel? Je kan vanaf mei kijken of je recht hebt op een lagere huur. Deze informatie vind je op onze website. Hierover krijg je ook informatie in de brief over de huuraanpassing die je voor 1 mei ontvangt.

Heeft de huurverlaging invloed op de huurtoeslag die ik ontvang?

De huurtoeslag is afhankelijk van jouw inkomen, hoeveel personen er in huis wonen en de hoogte van de huur. Het kan dus zijn dat je na de huurverlaging minder huurtoeslag krijgt. Het doel van de wet is wel dat je erop vooruit gaat. De overheid verwacht dat jouw netto huur ongeveer met 20-25 euro daalt per maand. Let wel op dat je de aangepaste huur zelf doorgeeft aan de Belastingdienst.

De buurman krijgt wel huurverlaging maar ik niet. Hoe kan dat?

Huurprijzen van huizen die op elkaar lijken, kunnen (sterk) verschillen. Bijvoorbeeld doordat mensen met andere afspraken zijn gaan huren. En/of omdat er binnen de huizen kleine en grote verschillen zijn. Het kan ook dat je buren een ander inkomen hebben. Of met meer personen in een huis wonen.

Wat gebeurt er als ik volgend jaar weer meer ga verdienen? Of als ik met meer of minder personen ga wonen? Wordt de huurverlaging dan teruggedraaid?

De huurverlaging kan niet teruggedraaid worden als je na 2021 meer gaat verdienen. Of met meer of minder personen gaat wonen. Let op: de servicekosten worden mogelijk wel aangepast tijdens de jaarlijkse huuraanpassing. Dit kan dus betekenen dat jouw huurbedrag wel iets hoger kan zijn.

Wat is een geliberaliseerd huurcontract? En waarom kom je dan niet in aanmerking voor de huurverlaging?

Dit is een huurcontract van een vrijesectorwoning. De wet is alleen voor huurders die in sociale huurhuizen van corporaties wonen.

 

Uitgelicht

Tekening van twee pratende mensen onder een parasol

Hulp nodig? Neem contact op!

Heb je vragen of heb je hulp nodig. Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.