Energiezuinig is eigenlijk niet moeilijk

24 oktober 2017

Er is veel te doen rondom het thema duurzaamheid. Ook Staedion doet van alles om haar woningen energiezuiniger te maken en het wooncomfort van bewoners te vergroten. Bewoonster Monique Rijksen vertelt wat duurzaamheid voor haar persoonlijk betekent en wat zij doet om hier een bijdrage aan te leveren.

Het weidse uitzicht over het Huygenspark en de lichte ruimte zorgden ervoor dat Monique Rijksen koos voor de woning op de Haagweide. Daar woont zij inmiddels al ruim 17 jaar met haar dochter. Als kind werd haar al met de paplepel ingegoten dat zij zuinig moest zijn met het verbruik van water en elektriciteit. “Ik vind het een eng idee dat de aarde blijft opwarmen als wij niets doen. Daarin moeten wij een verantwoordelijkheid nemen. Energiezuinigere woningen zijn goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee en je wooncomfort.”

In haar werk als zelfstandige architect richt Monique zich ook op het ontwerpen en renoveren van energiezuinige woningen. Isolatieglas en dakisolatie zijn belangrijk middelen om woningen energiezuiniger te maken. Dit doet Staedion bij haar woningen tijdens schilderwerk. Bij renovatie van daken wordt dakisolatie aangebracht Zo zorgt Staedion dat de woningen een beter energielabel krijgen. Een beter energielabel draagt ook bij aan het comfort van de woning.

Energiezuinig niet ingewikkeld

Monique doet er zelf ook van alles aan om haar woning energiezuinig te maken. “Eigenlijk is het helemaal niet zo ingewikkeld, maar je moet het wel weten. Ik gebruik alleen Ledverlichting in mijn huis,” vertelt zij. “Op mijn kraan in de keuken zit een speciaal ventieltje om ervoor te zorgen dat er minder water verloren gaat en in mijn badkamer heb ik een waterbesparende douchekop. Verder maak ik gebruik van stekkerdozen waarmee ik alle elektriciteit tegelijk uitschakel. Hiermee voorkom je dat apparaten stroom blijven trekken. Achter de radiatoren heb ik folie geplakt, zodat er geen warmte verloren gaat.”
 

Goede begeleiding belangrijk

Naast de aanpassingen zoals isolatieglas en nieuwe ketels geeft Staedion regelmatig tips over hoe bewoners energie kunnen besparen in hun woning. Voor de Dag van Duurzaamheid op 10 oktober konden bewoners zelf hun energietips insturen of posten. Daaruit zijn drie winnaars getrokken die een bespaarbox ontvangen.

Monique denkt dat het goed is, dat bewoners door Staedion worden begeleid om het energieverbruik te verminderen om zo hun energielasten te verlagen. In opdracht van de gemeente en in samenwerking met Staedion is zij huis-aan-huis gegaan bij bewoners van de Haagweide om advies te geven over hun energieverbruik. Door een energiescan en het bekijken van de energienota, maakte zij duidelijk aan bewoners hoe energiezuinig de woning was. Zij merkte tijdens deze gesprekken dat mensen het lastig vinden om een energienota te begrijpen. Vaak weten ze niet wat zij zelf kunnen doen om hun woning energiezuiniger te maken. “Voorlichting is heel belangrijk. Het zou goed zijn als nieuwe bewoners een gebruiksaanwijzing krijgen bij hun woning en dat dit eens in de zoveel tijd wordt herhaald. Hierbij kun je aandacht besteden aan zaken als hoe belangrijkrijk het is om je filters van de afzuigkap en bij luchtbehandelingsinstallatie te verschonen.”
 

Fijne woonomgeving

Uiteraard heeft Monique allerlei ideeën over hoe woningen op de Haagweide nog duurzamer te maken. Zo is zij een groot voorstander van het plaatsen van zonnepanelen op het dak van het appartementencomplex. “De kosten voor elektriciteit zijn een groot deel van onze maandelijkse lasten. Met zonnepanelen verlaag je deze kosten of laat je deze kosten zelfs volledig verdwijnen. Hierdoor kun je makkelijk veel geld per jaar besparen op je energierekening.” Staedion streeft er naar om voor 2020 minimaal 5.000 woningen te voorzien van zonnepanelen. Bij alle maatregelen, die genomen worden, blijft betaalbaar wonen belangrijk. “Ook komen er steeds meer gebruiksvriendelijke en energiezuinige ventilatiesystemen op de markt. Dat kan een goede investering zijn. Daarnaast is het verstandig om je te verdiepen in de kosten van je energiemaatschappij.”

Voor de bewoonster van Haagweide gaat het bij duurzaamheid niet alleen om waterverbruik en elektriciteit. “Voor mij gaat het bij verduurzaming ook om een fijne woonomgeving. Met de prijsvraag ‘Mijn Thuis’ van Staedion kon ik samen met kunstenares Margriet Snaterse mooie muurschilderingen realiseren. Verder vergroot meer groen dit gevoel ook. Het zou geweldig zijn als het dak van de parkeergarage helemaal groen zou worden. Ik ben zelf al druk in de weer geweest met het vullen van de bloembakken in de gemeenschappelijke tuin. Hierdoor kwam ik in contact met andere bewoners en dat vergroot ook weer je woonplezier. Gewoon doen, dus!”

Kijk hier voor meer bespaartips.