Tips om brand in huis te voorkomen

17 december 2020

Je moet er niet aan denken: brand in huis. Zelfs een kleine brand kan veel schade en leed aanrichten. Je persoonlijke bezittingen, belangrijke documenten en complete inboedel kunnen door een brand vernietigd worden. Maar je loopt ook kans op brandwonden of vergiftiging door koolmonoxide. Gelukkig kun je met een paar simpele maatregelen veel doen om brand te voorkomen. Staedion zet de belangrijkste tips op een rij.

Veiligheid in huis

 1. Hang meerdere rookmelders op in de buurt van de slaapkamers en in de gang of overloop. Test de rookmelders regelmatig of ze het nog doen en controleer de batterij.
 2.  Zorg dat u weet wat de beste vluchtroute is in uw huis en/of woongebouw.
 3.  Zet geen losse spullen op de trap, in de hal of bij de (nood)uitgang van uw huis en/of woongebouw. Zorg er ook voor dat uw scootmobiel de vluchtroute niet blokkeert in uw huis en/of woongebouw. 
 4.  Laat uw cv-ketel op tijd schoonmaken en controleren. U krijgt hiervan bericht van onze monteur. Zorg er ook voor dat de ruimte rondom de cv-ketel vrij is van brandbare materialen. Dit geldt ook voor de meterkast.
 5.  Haal pluisjes uit de filter van de wasdroger.
 6.  Zorg voor een schone afzuigkap.
 7.  Zorg dat lucifers en aanstekers uit de buurt van kinderen liggen.
 8.  Zet elektrische apparaten zoals de tv en computer altijd helemaal uit als u gaat slapen of niet thuis bent.
 9.  Laad elektrische apparaten zoals telefoons, laptops, tablets en scootmobielen alleen op als u erbij en wakker bent. Gebruik voor het opladen alleen de originele lader en laat geen laders in het stopcontact zitten.
 10.  Haal bij onweer en langdurige afwezigheid stekkers van elektrische apparaten uit stopcontacten.
 11. Zet spuitbussen nooit in de zon.
 12. Laat een warm strijkijzer nooit onbeheerd achter.
 13. Wees voorzichtig met licht ontvlambare materialen zoals benzine of spiritus. En berg deze op in een goed geventileerde ruimte zoals een schuur, garage of berging.
 14. Rook nooit in bed. Dit is erg gevaarlijk
 15. Sluit altijd al uw binnendeuren als u gaat slapen. U heeft dan bij brand meer kans en tijd om veilig te vluchten en gered te worden.
 16. Gebruik een kookwekker bij het koken. Zo vergeet u de pan op het vuur niet.
 17. Houd het fornuis vrij van brandbare spullen. Zet bijvoorbeeld de keukenrol niet vlak naast het gasfornuis.

Veilig slapen

Een simpele handeling als het altijd sluiten van de binnendeuren voordat je gaat slapen, redt levens bij brand. Je hebt dan meer kans en tijd om veilig te vluchten en gered te worden.
 

Rookmelders

Hang in het huis rookmelders op. De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als je slaapt, ruik je niets. Je wordt dus niet wakker van de rooklucht. Een rookmelder geeft tijdig een luid signaal die je wakker maakt als er brand is. Test rookmelders geregeld of ze het nog doen en controleer de batterij. Hang een rookmelder op het plafond op elke verdieping.
 

Koken

Brand ontstaat vaak tijdens het koken. In de pan of op het fornuis, maar ook in de oven, magnetron en frituur zijn plekken waarin vaak brand ontstaat. Door een kookwekker te gebruiken, vergeet je de pan op het vuur niet. Daarnaast is het verstandig om het fornuis vrij te houden van brandbare spullen. 
 

Meer tips over brandveiligheid lees je op de website van de brandweer.