Opvang Oekraïense vluchtelingen

Wi je vluchtelingen helpen of bij je laten logeren? Hier lees je waar je allemaal aan moet denken als je hierover nadenkt.

Wil je vluchtelingen laten logeren? We geven je wat belangrijke adviezen.

Wij vinden het hartverwarmend dat jij vluchtelingen wilt helpen. Een aantal belangrijke adviezen lees je hieronder.

  • Wil je vluchtelingen in jouw woning laten logeren? Takecarebnb en Roomforukraine kunnen je ondersteuning bieden. Beide organisaties geven hulp en advies en kunnen meekijken en meedenken met jouw situatie en verwachtingen.
  • Er is veel onzekerheid over de duur van de opvang. We weten niet hoe lang deze oorlog gaat duren. Houd hier rekening mee wanneer je vluchtelingen in jouw huis laat logeren.
  • Er is nog weinig duidelijk over de effecten op jouw toeslagen, uitkeringen of belastingen. Volgens de gemeente Den Haag kan het in huis nemen van vluchtelingen op lange termijn gevolgen hebben voor jouw toeslagen en inkomen. Voor de korte termijn (minder dan 3 maanden) hoef je je geen zorgen te maken.
  • Oorlogsvluchtelingen hebben mogelijk een trauma. Dit betekent bijvoorbeeld dat zij angst, depressie of rouw ervaren. Dit kan ook gevolgen hebben voor jou als huurder, zoals onrust en overlast. En soms hebben deze vluchtelingen specialistische zorg nodig.
  • Hoeveel vluchtelingen bij jou kunnen logeren hangt af van de grootte van jouw huis en met hoeveel personen je woont. De gemeente rekent minimaal 12m² per persoon. Maar het is natuurlijk ook belangrijk dat jij, jouw gezin en de vluchtelingen privacy hebben. En dat het prettig wonen is voor iedereen.
  • De wet- en regelgeving vanuit de overheid en de gemeente kan veranderen. Wij volgen de adviezen van de overheid en de gemeente.

Op de website van de gemeente Den Haag leest u meer actuele informatie.

Welke afspraken gelden er vanuit Staedion voor het laten logeren van vluchtelingen?

Wij hanteren voor het laten logeren van vluchtelingen de algemene huurvoorwaarden. Deze voorwaarden kan je in Mijn Staedion terugvinden. Wij wijzen je op een aantal belangrijke voorwaarden:

  • Wil je vluchtelingen bij jou in huis laten logeren? Dan vragen wij je je via de button te registreren. Doe je dit binnen 7 dagen na aankomst van de vluchtelingen? Na je registratie kunnen wij je op de hoogte houden over de wet- en regelgeving vanuit de overheid en de gemeente.
  • Wil je vluchtelingen opvangen? Let er dan op dat iedereen die in je woning is geen (geluids-) overlast veroorzaakt. Heb je bijvoorbeeld een bovenwoning met een houten vloer of woont je in een gehorig portiek? Dan raden wij het af om vluchtelingen bij je te laten logeren.
  • Het in huis nemen van Oekraïense vluchtelingen doe je omdat je hen wilt helpen en vanuit je hart. Het vragen van huur is niet toegestaan.
  • Je woning is bedoeld voor jou en je huishouden. Je moet dus zelf in de woning je hoofdverblijf houden. Vluchtelingen horen niet bij je huishouden. Je kan vluchtelingen wel bij je thuis laten logeren. 

Verzoek voor een huis of verblijfplaats aan gemeente Den Haag

Vul het formulier in op de website van de gemeente. Vanuit de gemeente wordt contact opgenomen. Er is een wachtlijst.

Veelgestelde vragen

Registratieformulier opvang vluchtelingen uit Oekraïne

Alle velden met een * zijn verplicht.

Uitgelicht

Tekening van twee pratende mensen onder een parasol

Hulp nodig? Neem contact op!

Heb je vragen of heb je hulp nodig. Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.