Typisch Haags

Aanschuiftafel Bij Betje: gezellig samen aan de maaltijd

Aanschuiftafel Bij Betje

Het zit gezellig vol aan de Aanschuiftafel Bij Betje aan het Westhovenplein in Moerwijk. Het is maandagavond en de soep is net op. Zo meteen komt de tweede gang van de gezamenlijke maaltijd. En dat is maar een van de vele dingen die Bij Betje aanbiedt.

Miriam schuift 2 keer per week aan in Bij Betje. “Ik kook niet meer zelf sinds mijn man is overleden. En alleen eten vind ik niet leuk. Hier zie ik andere mensen en dat vind ik gezellig.” Hetzelfde geldt voor Freda, die ook 2 keer per week komt. “Ik eet niet graag alleen. Voor mezelf koken vind ik niet leuk. En hier is het altijd heel lekker.” Ook Chris en zijn vrouw Ada zijn een paar keer per week van de partij. Chris vertelt: “Al komen we samen, we vinden het belangrijk om anderen te zien. Thuis zitten we anders te verpieteren. Het is leuk als iemand vraagt hoe het met je gaat. En dat je even aandacht hebt voor iemand die een tijdje niet geweest is. We zijn betrokken bij elkaar.”

Maaltijd van 3 gangen

De Aanschuiftafel Bij Betje is er op maandag en woensdag. Hier schuiven mensen aan die graag gezelschap hebben tijdens het eten en die het niet breed hebben. Een maaltijd kost 4 euro. En wat schaft dan de pot? Iren kookt elke maandag en laat zien wat de 20 bezoekers eten: “Soep vooraf, daarna puree met bloemkool en een stuk gehaktrol, en straks karamelijs toe, plus een kopje koffie na.”

Roos en chocolaatjes

Al ruim voor corona begon de Aanschuiftafel Bij Betje. Ashana Pal zette het op. Ze vertelt: “Samen eten is belangrijk. Dat doet mensen goed. Tijdens corona brachten we maaltijden thuis, daar was grote behoefte aan. Dat doen we nog steeds voor mensen die niet kunnen komen. Maar gelukkig draait de Aanschuiftafel Bij Betje alweer een paar jaar. Mensen kunnen zich tot 12:00 uur opgeven. Op bijzondere dagen maken we er iets extra’s van. Zo kregen alle bezoekers op Valentijnsdag bijvoorbeeld een roos en chocolaatjes. En met Pasen leggen we bij elk bord een zakje paaseitjes.”

Elke dag open

De deur van Bij Betje staat elke doordeweekse dag open van 9 tot 5, en vaak ook ’s avonds. Er gebeurt van alles. Ashana somt op: “Op dinsdag is er taalles en komt een groep een training volgen over mentale gezondheid. Op woensdag is er Financieel Fit om beter te leren omgaan met geld, en helpt de Rechtswinkel wijkbewoners met juridische zaken. En Iren geeft dan knutselen, want die kan alles! Ook is er een maatschappelijk werker van Servicepunt XL. En elke dag is er een lunch. Daarvoor hoef je je niet in te schrijven, je kunt gewoon komen en aanschuiven.”

Veel mensen bereiken

Er is nog meer. Bijvoorbeeld de Energie High Tea die de organisatie Colours of Impact aanbiedt. Dan genieten wijkbewoners van thee of koffie met iets lekkers en krijgen ze tegelijk uitleg over energiebesparing. Ook is er het inloopspreekuur van Duurzaam Den Haag. Ashana: “Als ik iemand help met een aanvraag voor de Voedselbank, kan ik die persoon meteen wijzen op die organisaties die helpen met energie besparen en verduurzamen. In de zomer zijn er speeldagen voor kinderen op het grasveld achter Bij Betje, en zo is er het hele jaar van alles te doen. Met de maaltijden en de activiteiten wil ik zo veel mogelijk mensen bereiken, want veel wijkbewoners hebben het moeilijk. Daarom hoop ik dat Bij Betje terugverhuist naar de Betje Wolffstraat, waar we zaten, want daar zitten we meer in de loop. We gaan het zien. Maar gelukkig weten veel mensen ons te vinden.” Het toetje is op en iedereen is dankbaar en voldaan. En Iren krijgt een applaus voor het eten, zoals elke week.

Bij Betje

Westhovenplein 72

Tel: 06-12421751

E-mail: bijbetje@gmail.com

Uitgelicht

moerwijk bij Hart van Moerwijk

Meer over Moerwijk

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.