Typisch Haags

Achterban Werkt! – een plek voor iedereen

Achterban Werkt

Meer levensvreugde voor iedereen in Mariahoeve, en ook daarbuiten. Dat is wat Achterban Werkt! wil bereiken. Op allerlei manieren zet deze stichting zich daarvoor in, voor en met wijkbewoners van alle leeftijden. Staedion ging even kijken bij deze enthousiaste club mensen.

De ogen van vrijwilliger Mireille beginnen te glunderen als ze gaat vertellen: “In april ben ik hier begonnen en ik draai nu 2 projecten: de huiskamer en de creaclub. Met de creaclub geef ik les in haken en breien aan ouderen. Zelf ben ik er goed in en ik vind het ontzettend leuk om het aan anderen te leren, dat is altijd een droom van mij geweest. Met Achterban Werkt! is het voor het eerst dat ik dat kan doen. Daar ben ik heel blij mee.”

Corona-offensief

Mireille is een van de vele vrijwilligers die zich via Achterban Werkt! inzetten voor andere wijkbewoners, vertelt Pierre Café, de penningmeester van de stichting. “Op allerlei gebieden gebeurt dat, van huiswerkbegeleiding en bingo tot computerles en werken in de moestuinen. We delen eten uit en hebben een kast met menstruatieproducten en luiers voor mensen die dat niet kunnen betalen. In de eerste coronagolf hebben we een corona-offensief gevoerd en 15.000 gratis maaltijden uitgedeeld met het Rode Kruis. In de tweede lockdown gingen ook anderen maaltijden uitdelen en toen zijn we voor mensen die echt in nood zaten boodschappen gaan doen en hebben we kinderen voorzien van schoolspullen en lunchboxen.”

Marjolein van den Bos is sinds kort voorzitter van Achterban Werkt! Ze vult hem aan: “Van organisaties in de wijk horen we wie dringend hulp nodig heeft, en mensen zoeken ons zelf op. We richten ons op Mariahoeve, maar als het kan ook op de rest van het land. We werken veel samen met andere organisaties om elkaar te versterken.”

De universiteit én de straat

Het centrale punt van Achterban Werkt! zit aan Reigersbergenweg 11-13. “Hier is ook de huiskamer, voor een aantal mensen bijna hun tweede thuis,” zegt Marjolein. “In het pand hiernaast wordt huiswerkbegeleiding en computerles gegeven, allemaal door vrijwilligers. De kracht van die groep vrijwilligers zit in de diversiteit, dat is fantastisch! Er zijn mensen met een universitaire opleiding en mensen van de straat, en iedereen is gelijk. Je komt hier binnen als mens, en vanuit je mens-zijn en je ervaring kom je iets brengen.”

Om vrijwilligers op gang te helpen, krijgen ze een cursus tot Wijkverbinder. “Daarin ontdekken ze wat ze goed kunnen en waarmee ze anderen kunnen helpen. Bij de afronding van de cursus krijgen ze een certificaat en een waardebon van 50 euro waarmee ze samen met andere vrijwilligers een project in de wijk kunnen opzetten. Zo worden ze Wijkverbinder.”

Naar een baan of eigen business

BM werd 1,5 jaar geleden vrijwilliger en vertelt wat hij ziet gebeuren: “Bij mensen die een tijd niks doen en dan hier komen, zie je het vlammetje weer gaan branden. Het is heel fijn als mensen zich hier thuis voelen. Achterban Werkt! is laagdrempelig en het is echt een succesproject. Van hieruit hebben sommigen een baan gevonden of een eigen business gestart. Iemand is bij Binnenlandse Zaken gaan werken. Dan denk je: wow! Eerst niks doen en dan daar werken, geweldig toch?”

Meer weten over Achterban Werkt! ?
Mail naar info@achterbanwerkt.nl of bel naar 070-2016910
 

Achterban Werkt 1