Typisch Haags

Allekanten is er voor heel Bouwlust

Gekookt bij Wijkbedrijf Allekanten

Aan Speelzijde 8 bruist het van de activiteiten: in Wijkbedrijf Allekanten wordt vandaag gekookt, gesport, geknutseld, taalles en naailes gegeven en gepraat, en worden mensen met financiële vragen geholpen. Morgen zijn er weer andere dingen te doen. Tot groot geluk van de wijkbewoners, die blij zijn dat ze hier terecht kunnen. We gaan even op bezoek.

“Hier is elke dag van de week iets te beleven,” zegt Rens Snoep van Allekanten. Hij is coördinator, en haalt mensen en organisaties bij Allekanten naar binnen om activiteiten en hulp te bieden aan de wijkbewoners. “Nu is bijvoorbeeld de buurtsportcoach bezig met mannensport.” Hij loopt naar een van de lokalen, waar zo’n 15 mannen trainen met gewichtjes en ballen. Een van hen is Fred, die elke week komt: “Het is heerlijk ontspannend na mijn werk. En we lachen veel, het is altijd lol met de mannen.” 

Leven veranderd

Dat is nog maar één activiteit van de vele. Rens somt op: “Op 6 dagdelen in de week is er taalles, onder andere door ROC Mondriaan. Dat is een enorm succes: er staan zelfs 35 mensen voor op de wachtlijst. Verder zijn er computerlessen, een fietsenwerkplaats, fietslessen, sportlessen, opvoedlessen, muziekles voor kinderen, koffieochtenden, maaltijden, moestuinieren, spreekuren, naailessen en nog veel meer. De vrouw die op dinsdag naailes geeft, vertelde me pas dat het lesgeven haar leven enorm had veranderd. Alle deelnemers hebben er ook veel aan. Zij coacht die vrouwen en dat geeft haar veel energie. Mooi toch?” Ook in de avonduren is er van alles te doen, zoals karaoke, themabijeenkomsten en een praatgroep van verslaafden. “Het is prachtig hoe iedereen elkaar hier weet te vinden. Zowel deelnemers als aanbieders, die met elkaar samenwerken. Daar ben ik dankbaar voor, want zo kunnen we veel mensen bereiken.” 

Ondersteuning

Behalve ontspanning, ontwikkeling en ontmoeting is ook ondernemerschap een doel. “Ik ben nu bezig met een wijkbewoner die autismecoach is. Ze wist niet hoe ze moest beginnen. Inmiddels heeft ze een website en is ze ingeschreven bij de KvK, en ze gaat bij ons spreekuren houden.” Ook bij andere problemen kunnen wijkbewoners terecht voor spreekuren en een-op-een gesprekken, en de Helpdesk Geldzaken en Schuldhulpmaatje zijn er wekelijks te vinden, vertelt Rens: “Die ondersteuning voor kwetsbare wijkbewoners is broodnodig.”

Elke dag open

Allekanten wordt druk bezocht: elke week komen er zo’n 800 tot 1.000 wijkbewoners. “Vaak brengen vrijwilligers of deelnemers weer anderen mee. En het spreekt zich rond. De deur staat elke dag van de week open. Degene achter de balie groet iedereen vriendelijk en betrekt bezoekers bij wat er te doen is. Het allerleukste van Allekanten vind ik dat alle culturen en nationaliteiten met elkaar optrekken, en ook mannen en vrouwen. De groepjes van het begin zijn verdwenen. Dat is in veel buurthuizen anders. De hele wereld komt hier binnen.”

Avondmaaltijd

Toevallig staan vandaag in de keuken alleen vrouwen. Ze bereiden de avondmaaltijd voor de zangers van de Surinaams-Hindoestaanse zanggroep, die elke woensdagmiddag komt zingen. Sila vertelt: “We koken elke woensdag. Vandaag is Shaida chef-kok, die mag kiezen wat we eten. Ze heeft net bakabana gebakken, Surinaamse bakbanaan, en rijst met bakkeljauw, Surinaams voor kabeljauw. Wij helpen mee met snijden, en straks komen er 10 tot 15 mensen eten. Heel gezellig.”

Elkaar inspireren

In het lokaal van de Crea Bea’s is het een stuk stiller. Iedereen zit geconcentreerd boven een knutselwerk. Irene maakt een prent met diamond painting: kleine steentjes die ze op een raster plakt. “Ik kom elke woensdag. Lekker ontspannen. Diamond painting doe ik graag. Maar Didi, die deze groep draait, heeft pas een schilderworkshop gegeven. Dat was ook heel leuk.” Didi vertelt: “De deelnemers inspireren elkaar ook. Kijk, daar zit iemand die goed kan haken, en haar buurvrouw wil het graag leren. Wat ze maken hoeft geen kunstwerk te worden, als het maar leuk is om te doen.”

Wijk vol waarde

Rens en de beheerder van Allekanten gaan nog even naar buiten om een foto te maken bij het logo. Ze zwaaien naar iedereen die langskomt. Het is duidelijk: Allekanten is een vaste waarde in de wijk. De wijk vol waarde. Laat dat nou toevallig de naam zijn van een van de projecten die bij Allekanten actief is...

Allekanten

Speelzijde 8

Tel: 085-1309138

E-mail: info@allekanten.com

Uitgelicht

Bouwlust en Vrederust muurschildering

Meer over Bouwlust en Vrederust

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.