Typisch Haags

Alles kan bij Allekanten in Bouwlust

Allekanten naailes

Mensen ontmoeten? Nederlands leren? Op naailes? Leren fietsen? Hulp krijgen bij solliciteren? Naar een snuffelmarkt? Computerles krijgen? Sporten? Het kan allemaal bij Allekanten aan de Speelzijde in Bouwlust. Iedereen uit de buurt is welkom om iets te halen én iets te brengen. In een gemoedelijke sfeer.

Allekanten lijkt wel een bijenkast, het zoemt er van de activiteiten. Bij de balie wordt iemand ontvangen met koffie. In de keuken wordt iets lekkers gebakken. In de computerkamer begint bijna een les en buiten worden fietsen gerepareerd. En er krijgen 10 vrouwen naailes, terwijl ze met elkaar praten, in het Nederlands gemengd met andere talen. Het gaat over kleding en nog veel meer. 

Hun enthousiaste lerares is Marlène, die uit Chili komt. Ze vertelt: “Deze vrouwen komen overal vandaan: Syrië, Marokko, Somalië, Turkije, Peru… Ze willen graag hun eigen kleren leren maken en krijgen tegelijk Nederlandse les. Dat gaat vanzelf. Veel mensen uit de buurt komen weinig buiten, maar hier komen ze graag. Deze vrouwen vertellen het allemaal aan hun buurvrouw, dus het wordt steeds drukker. Heel leuk! De naaimachines hebben we gekregen van sponsors, en van winkels krijgen we stoffen en garens. Geweldig, hè?” 

Uit de dip komen

Allekanten bestaat sinds september 2019. Toen startte Luc Manders ermee. Hij vertelt: “In Bouwlust zitten veel mensen in de bijstand en vaak hebben ze ook schulden. Ze komen soms nergens meer en raken in een diep dal, terwijl ze eigenlijk heel veel kunnen. Hier kunnen ze uit die dip komen.” 

Hij noemt het voorbeeld van George, een Syrische vluchteling: “Zijn huis is kapotgeschoten en veel familieleden zijn omgekomen. Hier in Bouwlust vereenzaamde hij en veel kans op werk had hij niet. Nu doet hij bij Allekanten de tuin en hij leert Nederlands. Sinds hij weer onder de mensen is, gaat het goed met hem. En George is fantastisch voor de wijk, want hij helpt ook buurtbewoners met hun tuin.”

Allekanten bankje

Met buurtbewoners opgeknapt

Voorheen werkte Luc in Rotterdam in de arbeidsbemiddeling voor bedrijven. “Toen ik gesprekken voerde met mensen in de bijstand, schrok ik van hun problemen en besloot iets te doen om ze uit de put te halen. Ik heb me de afgelopen 12 jaar ingezet met verschillende bedrijven en projecten voor kwetsbare personen.”

In 2019 vroeg de gemeente Den Haag hem om in Bouwlust datzelfde te doen, vanuit de Regiodeal om wijken te versterken. Zo begon hij Allekanten. “Ik vond een pand dat anti-kraak beheerd werd, maar met subsidie en de hulp van buurtbewoners hebben we het opgeknapt en verduurzaamd. We willen zeker 10 jaar blijven.”

Verder komen

Bij Allekanten worden mensen warm ontvangen en krijgen ze een zetje. Luc legt uit: “Geld voor leraren is er niet, maar als je hier komt om voor jezelf iets te doen, moet je ook iets voor anderen doen. Iedereen helpt elkaar. Zo is hier een Syrische vrouw die beter Nederlands leert en anderen weer leert lezen en schrijven.” 

Aan de slag gaan is goed voor het zelfvertrouwen, weet Luc. “Een goed voorbeeld is onze receptioniste Shardee. Zij kwam heel voorzichtig binnen, maar doet nu al het baliewerk. Dat helpt haar weer om verder te komen.”

Snuffelmarkt

Ook oudere wijkbewoners weten Allekanten te vinden. Zoals op de snuffelmarkt, die elke maand wordt georganiseerd door een Hagenees van 80 jaar, zegt Luc. “Dat is erg succesvol. De laatste keer was er ook een kledingruil bij. Daar hadden we mooie kleding voor ingezameld en iedereen was er blij mee.” Tilly, Tonni en Monique waren er ook en vonden het weer heel geslaagd. “Wanneer is de volgende, Luc?”

allekanten gevel

Eén kant kiezen

Abdel kocht op de snuffelmarkt figuurtjes voor zijn kunstproject. “Ik maak kunst in combinatie met groen. Dat doe ik samen met George. Ik heb 1,5 jaar niks gedaan, het ging niet goed. Totdat George tegen me zei: ga mee! Nu ben ik hier vaak. Er zijn veel aardige mensen en hier ontstaat een kettingreactie. Eigenlijk ben ik dichter, ik schrijf veel. Mijn gedachten gaan altijd alle kanten op. Maar bij Allekanten kom ik genoeg tot rust om één kant te kiezen.”

Wil je meedoen, iets leren of iets starten? Ga langs bij Allekanten!

Adres:    Speelzijde 8
2543XZ Den Haag
Tel.:    085-13 09 138
E-mail:    info@allekanten.com
Of kijk op www.allekanten.com of op Facebook.

Uitgelicht

Bouwlust en Vrederust muurschildering

Meer over Bouwlust en Vrederust

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.