Typisch Haags

BBD: de dienst voor boodschappen en veel meer

Eric en Roos bij het de maaltijd van BBD aan tafel

Is de Boodschappen Begeleidingsdienst er alleen voor hulp bij boodschappen doen? Nee, hoor! Die biedt ook andere dingen. Zoals lekker samen eten, uitstapjes maken, bingo en zelfs zingen. We gingen kijken bij de wekelijkse eetavond op donderdag. Een succesnummer!

Net als elke donderdag zit het gezellig vol bij ‘Met de BBD aan Tafel’. Het is een van de vele activiteiten van de Boodschappen Begeleidingsdienst waar veel vaste deelnemers op afkomen. Maar ooit startte de BBD met mensen helpen bij het boodschappen doen, vertelt vrijwilligster Roos. “Jaren geleden is de BBD daarmee begonnen en dat gebeurt nog steeds. Mensen worden dan opgehaald en krijgen hulp in de winkel, of de BBD neemt een briefje mee en haalt de spullen. Maar in de loop van de tijd zijn daar allerlei activiteiten bijgekomen.”

Elkaar leren kennen

‘Met de BBD aan Tafel’ is een van die activiteiten in Het Zamen, de vaste stek van de BBD vlak bij de Energiecentrale. Daar zitten onder anderen Marie, Christine en Corrie gezellig bij elkaar. Marie vertelt: “We hebben elkaar hier leren kennen. Het is geweldig wat de BBD doet. Ik kom elke donderdag eten en ik ga met de uitstapjes mee. Het geeft afleiding en het is gezellig.” Christine knikt heel enthousiast: “Ik kijk er elke week naar uit, ik ben er heel blij mee. Anders zit je maar alleen thuis.” 

Gezellige uitstapjes

Ook Leo, Hannie, Jannie en Mollie hebben elkaar bij de BBD ontmoet. “De BBD is heerlijk!” zegt Leo. “Ook de uitstapjes zijn ontzettend leuk. Binnenkort gaan we 5 dagen naar Duitsland met een paar busjes. Ontzettend gezellig.” Hannie voegt toe: “We komen ook altijd naar bingo en kienen, en naar het eten. En ik ga mee boodschappen doen. Dan word ik thuis opgehaald en gaan we naar de supermarkt. De BBD doet dat elke dag in een andere wijk, heel handig. Na afloop is er een bakje koffie, dus het is nog gezellig ook.”

Kippenhok

Zodra het eten is geserveerd, wordt het stil. Roos grinnikt: “Het is altijd net een kippenhok, maar zodra het eten komt, is het gekakel voorbij.” Vanavond staat er broccoli op het menu, met aardappeltjes en een stukje kip met jus, en een ijsje toe. Roos en haar man Eric hebben gekookt. Bij hen thuis. Eric vertelt: “Dat doen we elke week. Daar hebben we speciaal een vijfpitter voor gekocht. Dit doe ik naast mijn werk. Het is prachtig om te doen. Moet je maar kijken, die blije koppies allemaal...” Roos lacht: “Dit is het mooiste werk dat er is. Het geeft ontzettend veel voldoening.”

Vriendschappen

Roos is de hele week zoet met de BBD, vertelt ze. “We doen de boodschappen en koken. En behalve het eten begeleid ik de bingo en ik ben bij veel activiteiten. Ik doe het nu 8 jaar. Het is zó leuk! Ik ken alle mensen heel goed. Als er nieuwe mensen komen, help ik ze bij die eerste stap, want voor sommigen is dat best moeilijk. Maar je hebt vrijwel meteen contact, bij het eten, maar ook bij de uitstapjes in de bus. Dat gaat heel makkelijk. Er zijn hier ook vriendschappen ontstaan. Mooi hè?”

Bollentocht

Speciaal voor nieuwe mensen is er in april een Bollentocht, vertelt Roos. “Er zijn maar liefst 12 tochten geboekt. Na een advertentie in de Posthoorn hebben zich 120 nieuwe deelnemers aangemeld! We rijden met onze eigen busjes en ook de chauffeurs zijn vrijwilligers. Deelnemers betalen voor de activiteiten zelf een kleine bijdrage. Wie een Ooievaarspas heeft, betaalt heel weinig. En we doen van alles. Er is een geschiedenisgroep, een knutselmiddag, te veel om op te noemen. Pas zijn we een dag gaan winkelen in Kleef in Duitsland, ook heel gezellig.”

Lijflijn

Aan een andere tafel zitten Francis en Ineke. Ze zijn vol lof over de maaltijd. Ineke vertelt: “Ik heb hier nog nooit niet lekker gegeten, het is altijd top. De BBD is echt mijn lijflijn. Mijn man is dementerend en ik zorg voor hem, en dankzij de BBD houd ik het vol.” Ineke vult aan: “Het is ongelofelijk wat ze allemaal doen.”

Meer weten over de Boodschappen Begeleidingsdienst?

Op www.bbddenhaag.nl staan alle activiteiten, en informatie over boodschappen doen en de Bollentocht.
Adres: Activiteitenruimte Het Zamen, Esperantostraat 160
Tel: 070-3646616
E-mail: info@bbddenhaag.nl