Bewonersverhaal

Bewonerscommissie kan weer uit de startblokken

Het Kleine Loo bewonerscommissie

Aan het Kleine Loo in Mariahoeve staat een grote flat met 82 woningen. Daar is een kleine, maar fijne bewonerscommissie actief. Piet is de voorzitter en zijn vrouw Coby is het manusje van alles: secretaris en penningmeester. Na corona mogen ze eindelijk weer iets gaan organiseren.

De flat staat er al vanaf 1992, maar Piet en Coby Regeer zijn er 10 jaar geleden komen wonen. “We woonden aan de Hongarenburg, maar die woningen zouden worden gesloopt en toen mochten we verhuizen. Uiteindelijk zijn die huizen gerenoveerd, maar we zijn niet meer teruggegaan,” vertelt Coby. Piet voegt eraan toe: “Ik kwam de toenmalige directeur van Staedion tegen en we kregen het over de naderende sloop. Hij vroeg: waar zou je dan willen wonen? Ik zei dat ik deze flat wel zag zitten. Hij zei: dat komt goed uit, die is ook van Staedion. Eerst stonden we op pek 16, maar al snel stonden we bovenaan en toen ging het heel snel.”

Piet en Coby wonen er met veel plezier. En al binnen een paar jaar gingen ze actief in de weer voor de bewoners. “Er was een bewonerscommissie, maar die stopte er 8 jaar geleden mee. Toen zeiden wij tegen elkaar: zullen wij dat oppakken?” vertelt Piet. “Ik was gestopt met werken en had veel tijd. Het leek ons leuk. Toen hebben we ons opgegeven.”

Oranjebittertje

Aanvankelijk waren ze met 4 bewoners in de commissie, maar inmiddels is er iemand overleden en nu zijn ze samen met nog een mevrouw uit de flat met 3 actieve leden. Voordat corona de boel kwam verstoren, organiseerden ze van alles, vertelt Coby: “Bijvoorbeeld met Koningsdag, dan hebben we altijd een oranjebittertje en oranje soesjes voor de bewoners. Dat is altijd heel gezellig. Er komen dan ook bewoners verkleed, met een oranje hoed of zo.” Piet zegt olijk: “Ik trek dan altijd een oranje shirt aan!” Coby vervolgt: “We drinken ook regelmatig buiten koffie, op het plein of in de tuin achter de flat. En we hebben een gymclub. Er zijn gemiddeld zo’n 30 bewoners die meedoen met de activiteiten. We hangen altijd een briefje op in de hal, zodat iedereen die de lift uitkomt meteen ziet wat er gaat gebeuren.”

Opgelost

De commissie is er ook als er iets moet worden geregeld, vertelt Piet. “Het is wel eens gebeurd dat iemand problemen had met de buren. Dan geven we dat door aan de huismeester. Ik heb ook wel eens meegemaakt dat bij iemand de aardlekschakelaar op uit was gesprongen. Zulke dingen kan ik zelf makkelijk oplossen, en lukt het niet of gaat er iets kapot, dan bel ik naar Staedion. Ze reageren altijd meteen, we hebben een goede band. Ze komen ook altijd snel. En als het opgelost is, bel ik weer naar Staedion om te zeggen dat het afgehandeld is. Dat vind ik belangrijk, want zo houd je het contact goed.” 

Nieuwe parasols

De activiteiten hebben 2 jaar zo goed als stilgelegen. “Eindelijk mag het weer,” verzucht Coby. “We gaan weer koffiedrinken samen en straks met Koningsdag gaan we weer iets leuks organiseren. Misschien komt er ook weer een bingo. Staedion vroeg of we nog iets nodig hadden voor de bewoners, en nu hebben we nieuwe tafels en parasols gekregen. Dit is een seniorenflat en de meeste bewoners zitten liever niet in de zon, dus dat komt goed uit.” 

Babbeltruc

Over een tijdje komt er groot onderhoud. Dan krijgen de bewoners een videobel, vertelt Piet. “Het is al 2 keer gebeurd dat ongewenste types binnen zijn gekomen met een babbeltruc. Daarom hebben we de wijkagent uitgenodigd om te komen vertellen waar je op moet letten als de bel gaat. Daar moet je niet intrappen. Ja, dat soort dingen vinden we ook belangrijk voor onze bewoners. We zorgen voor leuke activiteiten, maar een beetje wijzer worden over dingen die gebeuren kan nooit kwaad.”
 

Het Kleine Loo bewonerscommissie

Uitgelicht

Twee bewoners in gesprek onder parasol

Meedoen

In Den Haag zetten Staedion en haar huurders zich in voor de wijk. Wil jij ook meedoen, meedenken en meebeslissen voor jouw woongebouw en buurt?

Mariahoeve en Marlot

Meer over Mariahoeve en Marlot

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.