Bewonersverhaal

Bingo is vaste prik bij Shanti Bhawan

Bingo is vaste prik bij Shanti Bhawan

Bij de Hindoestaanse woongemeenschap Shanti Bhawan is vaak iets te doen. Zoals spelletjes spelen of samen eten. Vandaag staat de maandelijkse bingo op het programma. En als Indra en Nirmala de nummers afroepen, is het muisstil. Opperste concentratie, totdat iemand roept: bingo!

Op tafel staan de prijzen klaar, netjes ingepakt in plastic zakken. Aan de tafels zit iedereen geduldig te wachten tot de bingokaarten worden uitgedeeld en de molen gaat draaien. Een van de bezoeksters op deze donderdagavond is Bhoekan. Ze vertelt: “Naar de bingo kom ik altijd, dat is leuk.” Haar buurvrouw Rita glundert: “Ja, bingo sla ik ook nooit over. Daar ben ik heel fanatiek in!” Een van de nieuwste bewoners is Parmamand, die grapt: “Ze zijn hier allemaal gokverslaafd!” Iedereen lacht. Maar toch, fanatiek zijn ze wel.

Rustig paleis

Bingo is een van de activiteiten die de bewonerscommissie organiseert voor de bewoners van de 30 appartementen. Indra is de voorzitter van de bewonerscommissie én van het bestuur van woongemeenschap Shanti Bhawan aan de Regentesselaan. Voordat de bingo begint, vertelt ze: “Shanti Bhawan is opgericht in 1992. De naam betekent Rustig Huis.” Een meneer weet te vertellen: “Bhawan betekent eigenlijk Paleis.” Ze knikken allemaal, want zo voelt het wel een beetje.

Boodschappen met de scootmobiel

Drijvende krachten achter de activiteiten zijn Indra en Nirmala, samen met een derde commissielid dat er vanavond niet bij kan zijn. “We organiseren alles samen, ook de bingo,” vertelt Nirmala. “Eergisteren zijn we boodschappen gaan doen voor de prijzen. Dat doe ik met de scootmobiel, die laad ik dan helemaal vol.” Indra knikt. “De prijzen zijn levensmiddelen. Daar hebben onze bewoners het meeste aan.” Nirmala: ‘Het was wel jammer dat het zo regende toen we naar de winkel gingen. Maar dat hebben we ervoor over.”

Poederfeest

De bewoners zijn allemaal 55-plussers, maar de meesten zijn een stuk ouder. En op een paar na is iedereen alleenstaand. Juist die mensen komen vaak naar de activiteiten. Indra legt uit wat de bewonerscommissie allemaal organiseert: “Echt van alles. Ook feestjes. Binnenkort is het Hindoestaans poederfeest, dat vieren we omdat de lente is begonnen. Maar ook het lichtfeest Divali en het zomerfeest. En natuurlijk Kerstmis en oud en nieuw. Allemaal gezellig in de gemeenschappelijke ruimte.”

Oliebolletjes

Naast de grote kamer die de gemeenschapsruimte vormt, ligt een grote keuken. “Na de bingo hebben we lekkere hapjes en iets te drinken.” Indra laat het zien: oliebolletjes en een zoet roze gerecht, allemaal zelf klaargemaakt in die keuken. Maar eerst gaat de bingo van start. Irmala gaat achter de molen zitten en Indra neemt naast haar plaats. Ze roept: “We gaan beginnen!” Meteen roept iemand: “Bingo!” Iedereen lacht.

Concentratie

Zodra de bingo begint, is iedereen stil. Alle ogen turen naar de kaarten in opperste concentratie... Irmala roept de nummers duidelijk af en Indra herhaalt ze. En na een poosje is het raak: bingo! Een van de deelnemers komt naar voren en mag een prijs in ontvangst nemen, want de bingo is correct. Ze krijgt een plastic zak met onder andere een blik tomaten, afwasmiddel, een pak bloem en een rol beschuit. Meteen gaan ze door met de volgende ronde en opnieuw is het muisstil. Tot alle prijzen vergeven zijn en iedereen met smaak aanvalt op de oliebolletjes.

Uitgelicht

Twee bewoners in gesprek onder parasol

Meedoen

In Den Haag zetten Staedion en haar huurders zich in voor de wijk. Wil jij ook meedoen, meedenken en meebeslissen voor jouw woongebouw en buurt?

Regentessekwartier-De Verademing

Meer over Regentessekwartier

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.