Typisch Haags

Buurtcamping: mini-vakantie in je eigen stad

Buurtcamping zuiderpark 2024

Van vrijdag 12 juli t/m zondag 14 juli wordt het super gezellig in het Zuiderpark: de Buurtcamping strijkt weer neer. Iedereen die een tentje wil opzetten, is welkom. Voor de minima zijn de prijzen extra laag en je kunt zelfs een tent lenen. Dus ga lekker kamperen en beleef de gezelligheid mee!

Stel je voor: je doet ’s ochtends je ogen open en je ligt midden in het Zuiderpark! Het kan bij de Buurtcamping. Een grasveld in het park wordt voor de 7e keer omgetoverd in een heuse camping. En het is een groot succes. Killian woont om de hoek en kampeerde er vorig jaar voor het eerst. Dit jaar helpt ze als vrijwilliger mee met de organisatie. Ze vertelt: “Het is ontzettend leuk! Iedereen komt hier: arm en rijk, dik en dun, maakt niet uit. Het hele weekend is er van alles te doen, van muziek tot sport en spelletjes. Dit jaar kun je bijvoorbeeld leren je fietsband te plakken. Daarna pompen we hem zo hard mogelijk op tot hij knalt en gaan we met de kapotte band knutselen. Dat wordt heel leuk, denk ik.”

Grote tent in het midden

Van 12 t/m 14 juli is het veldje een heuse camping: “Er komen ongeveer 120 mensen. Overal staan tentjes en in het midden staat een grote tent met tafels en stoelen. Daar ontbijten we met z’n allen en er wordt ook geknutseld en er is bingo. Bij de soepkar kun je voor 1,50 soep kopen en Lekker Nassûh doneert eten. Verder regelt iedereen zelf zijn maaltijden. We hebben 3 barbecues die kampeerders mogen gebruiken.” Het is er ook veilig, benadrukt Killian: “Het kampeerterrein is omheind en er is van de avond tot in de ochtend beveiliging. Wel zo prettig.”

Niks is gek

Het leukste vindt Kilian dat je bij de Buurtcamping zo makkelijk nieuwe mensen leert kennen. “Je kletst wat met je buurman, je helpt de overbuurvrouw, je strikt de veters van je buurmeisje. En niks is gek. Meedoen met een Zumba-les kan wat ongemakkelijk zijn als je dat nog nooit gedaan hebt. Maar hé, iedereen doet het! Je stapt makkelijk uit je comfort zone. En de reacties op de camping zijn geweldig, iedereen vindt het leuk. Er zijn mensen bij die nog nooit hebben gekampeerd en het te gek vinden. Vorig jaar zei iemand: ik ga een tent kopen en met de kids kamperen, dit is fantastisch!”

Korting voor de minima

De Buurtcamping moet voor iedereen toegankelijk zijn, zegt Killian. “Daarom krijgen de minima korting: mensen met een Ooievaarspas betalen 4,50 en voor hun kinderen maar 29 cent. Anderen betalen 15 euro en 2 euro per kind, en vrijwilligers staan gratis. Wil je graag komen kamperen, maar heb je geen tent of slaapmat? Geen probleem, dan kun je die lenen. En verder breng je je eigen dekbed en kussen mee.”

Nieuwe vrienden

Het Zuiderpark is niet de enige plek waar een Buurtcamping komt. Ook in Spoorwijk/Laak en in Loosduinen kunnen Hagenaars een weekend kamperen. De Buurtcamping is een landelijke organisatie die voor een groot deel draait op vrijwilligers. Killian: “Ik was na het kamperen vorig jaar zo enthousiast dat ik dit jaar graag wilde helpen. Voor de Buurtcamping Zuiderpark zijn we met z’n vijven. Het is best veel werk: subsidie aanvragen, een feesttent en dixies regelen, een programma maken... Ik zorg vooral voor de communicatie. En dat vrijwilligerswerk is leuk, omdat je zo ook weer mensen ontmoet.” Wedden dat Killian in het weekend van 12 tot 14 juli wéér een hoop nieuwe vrienden heeft gemaakt?

Meer weten?

Website: https://debuurtcamping.nl/campings/zuiderpark/

E-mail: zuiderpark@debuurtcamping.nl

Kaartjes zijn te koop via https://shop.ikbenaanwezig.nl/tickets/event/de-buurtcamping-zuiderpark-2024

Andere Buurtcampings in Den Haag: 

Spoorwijk/Laak/Rijswijk – 5 tot 7 juli: 

https://debuurtcamping.nl/campings/den-haag-spoorwijk-laak/

Loosduinen – 19 tot 21 juli: 

https://debuurtcamping.nl/campings/buurtcamping-den-haag-loosduinen/

Uitgelicht

Sportcampus Zuiderpark

Meer over Zuiderpark

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.