Typisch Haags

Een leuke middag voor een kind met Vitalis maatjes

Vrijwilligers van Vitalis

Voor kinderen die tussen wal en schip vallen, kan een gezellige middag een groot plezier geven. De vrijwilligers van Vitalis maatjes doen daarom regelmatig iets leuks met ‘hun’ kind. Van een potje voetballen tot koekjes bakken, net waar ze allebei zin in hebben.

“Veel ouders in Den Haag kunnen hun kinderen niet altijd de nodige aandacht geven,” vertelt Paula Mulder van Vitalis. “Dat kan allerlei oorzaken hebben, zoals psychische problemen of andere zorgen. Om die kinderen elke week of om de week een fijne middag te bieden, koppelen we ze aan een maatje. Dat is een vrijwilliger die iets leuks met ze onderneemt.” Het gaat om kinderen in een moeilijke situatie, maar Paula legt uit: “Het is beslist geen hulpverlening. Het is bedoeld om professionele hulp te voorkomen.”

Voor langere tijd

Voor een kind is het fijn als het contact met een maatje langere tijd loopt en regelmatig terugkomt. Paula vertelt: “Het liefst willen we een kind een jaar of anderhalf lang aan een maatje kunnen koppelen. Dan kunnen de kinderen een band opbouwen met hun maatje ontstaat er vertrouwen. Dat is belangrijk voor kinderen die aandacht tekortkomen. Samen ondernemen ze iets leuks. We zoeken altijd een match tussen wat een kind graag wil en waar een vrijwilliger plezier in heeft.”

De tafel dekken

Paula geeft voorbeelden. “Meldt een jonge gast zich aan als maatje, dan is samen voetballen vaak een activiteit. Voor een jongetje is dat maatje dan een soort grote broer. Wat je doet hoeft niet groot te zijn. Een middag karten of naar de film kan best, maar dat is heel duur en niet nodig om het gezellig te hebben. Thuis pannenkoeken bakken is ook prima. Alleen al een bezoek aan het huis van de vrijwilliger is een belevenis. Daar leert een kind andere gebruiken kennen. Zulke dingen doen heel veel.”

Graag knutselen

Maatjes zijn er in alle leeftijden, en de kinderen zijn tussen de 5 en 18 jaar. Bij de aanmelding gaat een casemanager op bezoek. “Bij vrijwilligers gaan we langs om te horen wat hun motivatie is en wat voor achtergrond ze hebben. En we vragen waar ze goed in zijn en waarin juist niet. Als we horen dat iemand graag knutselt, zoeken we daar een kind bij dat dit ook graag doet. Ook bij het gezin van een aangemeld kind gaan we langs. We willen wel iets over hun situatie weten, maar zeker niet alles. Dat is ook niet nodig. We vragen wel wat een kind leuk vindt om te doen.”

Afremmen

Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom. Voor ze als maatje starten, krijgen ze een training. Dat is belangrijk, zegt Paula: “Het doel is die leuke middag. Maar soms voelen maatjes zich te veel betrokken bij het gezin. Dan remmen we ze af. Aan de andere kant: als een kind zomaar afzegt, is het goed om na te gaan waarom. We helpen de maatjes om dat evenwicht te vinden. Maar meestal zijn de kinderen heel enthousiast en staan ze een uur voor de afgesproken tijd al te trappelen!”

Meer weten?

Meer over Vitalis maatjes is te vinden op www.vitalismaatjes.nl. Vitalis maatjes zit in Den Haag en omstreken. Het telefoonnummer van Vitalis in Den Haag is 070 - 345 75 71.

Paula van Vitalis