Bewonersverhaal

Gezelligheid troef in de Pasteurstraat

Bewoners aan de Pasteurstraat in de gemeenschappelijke ruimte

Elke dag staat de deur open voor de bewoners van de 55-plusflat aan de Pasteurstraat in Laak. Klaverjassen, bloemschikken, samen eten, het gebeurt allemaal in de gemeenschappelijke ruimte. En natuurlijk ook koffiedrinken en gezellig babbelen. Net als deze woensdag, als er koffieochtend is.

Van maandagochtend tot zondagmiddag is er iets te beleven in de gemeenschappelijke ruimte van het 55-pluscomplex. En vaak zit die helemaal vol, zegt Bram, die vrijwel altijd bij activiteiten in die ruimte te vinden is. “Vandaag is het redelijk rustig, want alleen de grote tafel in het midden is bezet. Maar als we klaverjassen en de dames jokeren, zitten alle tafels vol. Dan zijn er 40 mensen. Het komt voor dat we nummer 41 teleur moeten stellen. Maar er is elke dag iets te doen. Vandaag hebben we ons kwebbeluurtje. Dan bespreken we van alles, van de politiek tot waar je moet zijn als je een rolstoel nodig hebt.” Dien vult hem lachend aan: “Alleen roddelen doen we niet!”

Hamburgertje

Dien is al 10 jaar vrijwilliger. “Ik draai diensten en kom verder ook heel vaak, behalve bij het bloemschikken. Maar ik help altijd bij het eten – ja, eens in de 2 weken kookt een stel uit onze flat – en ik help bij de bingo, een keer per maand op zondagmiddag. Op donderdagmiddag hebben we snackmiddag, dan kom ik lekker een hamburgertje eten. Met kaarten doe ik ook altijd mee. Ik ben alleen, dus ik vind dit heel gezellig. De muren geven geen antwoord.”

Letten op elkaar

Voorzitter Hans is samen met zijn vrouw Jeannette gekomen. Ook hij is actief buiten zijn voorzitterschap: “Ik doe op zaterdagochtend de koffiedienst en leid de bingo. Ook houd ik het informatiebord in de flat bij. Ik vind het belangrijk dat dit er is voor de bewoners.” Bram knikt. “Het sociale contact is hard nodig. We letten een beetje op elkaar. Als iemand gevallen is, helpen we die overeind. Dat hoort erbij.” Dien gaat nog eens met de koffie rond: “Bram, jij nog een bakkie?” Natuurlijk wil Bram nog een bakkie!

Dankbaar voor de ruimte

Bram was nog wat vergeten: “O ja, we hebben ook nog de haringparty, de barbecue in de zomer en de kerst- en paasbrunch. Vroeger maakten we ook uitstapjes, maar omdat dat te duur is, krijgen we de bus niet meer vol. Maar er blijft genoeg te doen.” Hij is trots op de ploeg vrijwilligers die de boel draaiende houden en op penningmeester Henk, die als duizendpoot alles rond de koffiekamer en de activiteiten daar regelt. “Het is fijn dat dit er is. We zijn Staedion heel dankbaar voor deze ruimte in de flat. Het meubilair kregen we van Fonds 1818 en de gemeente sponsort ook weleens activiteiten. Dat regel ik allemaal als woordvoerder naar de gemeente. Het is wel jammer dat de bewoners met een buitenlandse achtergrond niet komen, maar die hebben hun eigen kring, dus dat begrijp ik wel. Maar we krijgen geen jonge aanwas en er vallen ook mensen af. Toch gaan we stug door, want we hebben het hartstikke gezellig samen!” 

Uitgelicht

Twee bewoners in gesprek onder parasol

Meedoen

In Den Haag zetten Staedion en haar huurders zich in voor de wijk. Wil jij ook meedoen, meedenken en meebeslissen voor jouw woongebouw en buurt?

Laak straatbeeld

Meer over Laakkwartier en Spoorwijk

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.