Bewonersverhaal

Heerlijk wonen in de stad van zijn dromen

Rene in zijn nieuwe woning

Na jarenlang huren van een particulier kreeg René Boekhout in april de sleutels van zijn gloednieuwe huis: een net opgeleverde 3-kamerwoning van Staedion in Transvaal-Noord. Het was een verrassing dat hij de woning kreeg, vertelt hij. En hij is er dolblij mee.

Met een zwier doet René de voordeur open: “Welkom!” Apetrots laat hij zijn huis zien, dat smaakvol is ingericht, met fraaie houten panelen en bijzondere meubels. Hij is er nog een beetje beduusd van dat hij de gelukkige is die deze woning kreeg. “Ik heb me een jaar of 8 geleden ingeschreven toen ik uit een tochtige antikraakwoning moest en in Transvaal een huis van een particulier ging huren. Vrijwel elke dag keek ik op Woonnet en ik reageerde heel vaak, maar viste telkens achter het net. Voor dit huis in de Smitstraat stond ik op de 13e plaats, dacht ik, maar toen ik werd uitgenodigd om te komen kijken, bleek ik nummer 3 te zijn.”

Perfect geïsoleerd

Toen werd het spannend, zegt René. “Ik dacht dat ik geen kans maakte. Maar de nummer 1 had de inschrijving bij de gemeente niet geregeld en de nummer 2 wilde parkeergelegenheid bij het huis. Ze liet het gaan. Toen was ik spekkoper. Ongelofelijk!” Stralend vertelt hij over het huis dat van alle moderne snufjes is voorzien. “Het is helemaal duurzaam, zonder gas, en met zonnepanelen, een warmtepomp en driedubbel glas. Koken doe ik op inductie, dat kan ik iedereen aanraden. Ik heb vloerverwarming, heel behaaglijk. En als het buiten warm is, blijft het binnen koel, want de verwarming kan ook koelen en de muren zijn heel dik, het is perfect geïsoleerd. Een bevriend architect zei dat het een heel robuust huis is, sterk neergezet en goed afgewerkt.”

Street art

René woont in een van de 26 appartementen die zijn teruggebouwd na de sloop van 19 verouderde huizen. “Behalve dit blok ziet de straat er ook fantastisch uit,” aldus René. “Er is street art van een graffitikunstenaar en het is ook redelijk schoon. Het is ook leuk dat ik wat contact heb met de buren, in mijn portiek en aan de overkant, en in een ander blok dat tegelijk is opgeleverd.”

Naar zangles

De uitstekende isolatie van zijn huis komt René goed van pas, en niet alleen omdat zijn energierekening zo laag is. “Ik zing en schrijf liedjes, en hier kan ik uit volle borst zingen, want niemand kan me horen. Ik hoor niks van mijn buren en ook niets van de straat. Ik heb wel een baan, maar mijn ambitie is om liedjes te schrijven voor andere artiesten. Twee jaar geleden heb ik meegedaan aan het Haagse Songfestival. Van oorsprong ben ik een Fries, maar Den Haag is de stad van mijn dromen. Dat is ook de titel van het lied waarmee ik heb meegedaan. Op Spotify sta ik op lijstjes tussen grote namen, mijn helden, zoals Harrie Jekkers, de Earring en Van Kooten en De Bie. Te gek. Momenteel ben ik bezig met mijn 7e single. En nu moet ik opschieten, want ik moet naar zangles. Kom over een jaar gerust nog eens terug om te zien hoe mijn huis er dan uitziet!” En weg is hij, op zijn fiets, om zijn ambitie waar te maken.

Rene in zijn nieuwe woning

Uitgelicht

Bieb transvaal

Meer over Transvaalkwartier

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.