Typisch Haags

Koken met de meiden in Pandje 4

Gezamenlijk eten door de jeugd in Pandje 4

Aan De Dreef 4 in Zuidwest zit het BewonersBedrijf Pandje 4. De hele week zijn daar activiteiten voor de buurt, en op donderdagavond is dat koken met jonge meiden. Op het menu staat couscoussalade. En wel 10 meisjes helpen met bereiden én opeten.

“Moet dit eraf?” Een meisje houdt een takje peterselie omhoog. “Nee hoor, dat steeltje kun je ook eten.” Het is gezellig én leerzaam, samen koken met jonge meiden. Er doet een grote groep enthousiaste meisjes mee in de leeftijd van 6 tot 15 jaar. IJverig en nauwkeurig snijden ze groenten in kleine stukjes.

Vóór het groenten snijden hebben ze huiswerk gemaakt, en daarna is er getekend en zijn er spelletjes gedaan. En natuurlijk hebben ze druk gekletst. Maar nu is het muisstil, want snijden met een schilmesje is opletten geblazen. De tomaten, komkommer, peterselie en augurken gaan straks in de kısır, een Turkse couscoussalade, die ze natuurlijk samen gaan opeten.

Koken is leuk

Victoria is 15. Ze vertelt: “Vorige week was de eerste keer dat we samen hebben gegeten. Toen hebben we ook eerst huiswerk gemaakt en spelletjes gedaan en daarna gegeten. Kip met aardappelen in saus, heel lekker.” Simel, ook 15, kookt wel eens zelf. “Ik maak dan vooral Turkse dingen, maar ook pannenkoeken vind ik lekker. Ik hou niet zo van groente, maar als het ergens doorheen zit, vind ik het niet erg.”

Als alles gesneden is, brengen de meisjes de groenten naar de keuken. Daar roert de 9-jarige Tusem geduldig in een pan met gesnipperde uitjes. Ze knippert met haar ogen. “Het prikt een beetje,” zegt ze. Ze heeft al vaker geholpen met koken: “Op school hebben we koekjes gebakken en soep gemaakt. Ik vind koken leuk.”

Roeren in de pan met uitjes

Tusem roert in de pan met uitjes

Taboe-dingen

De meisjes krijgen begeleiding van moeders uit de wijk. Een van hen is Hava, die heel vaak in Pandje 4 te vinden is. “Nu val ik in, want Aisha is de vaste begeleidster. Vorige week hebben ze na het eten nog over allerlei ‘taboe’-dingen gepraat, dingen die ze moeilijk vinden. Zo kom je te weten wat hen bezighoudt. Misschien doen we dat straks ook weer.”

Kleurrijk koken met jongens

Hava ziet dat samen koken goed werkt, niet alleen voor meiden. “Hier in De Dreef was veel gedoe met hangjongeren. Mijn zoon zat daar ook bij. Er moeten activiteiten voor ze zijn, anders krijg je dat gedrag. Voor je het weet belanden ze in de criminaliteit, dat wil je niet. Pas hebben we samen met de jongens ‘kleurrijk koken’ opgezet, daar kwamen ze zelf mee. Zo gaaf! Ze hebben iets met eten, want ze zijn bezorger of werken in een pizzeria. Ik ken al die jongens, al die gezinnen, en ik spreek ze aan als ik ze tegenkom. Ik ben zo veel buiten, ik ben zelf een soort hangmoeder, haha! Op de koffieochtenden komen de moeders, en via hen kom ik ook in gesprek met die jongens. Het samen koken werkte heel goed.”

Zelf opgeknapt

De keuken ziet er piekfijn uit. Hava vertelt: “Pandje 4 is van Staedion, wij mogen het gebruiken. De jongens hebben zelf de keuken opgeknapt. Ze hebben de muren geverfd en de kranen vervangen, en een jongen met een elektriciteitsbedrijfje heeft geholpen met de stroom. Zo wordt het meer hun eigen plek.”

Pandje 4 is voor alle wijkbewoners, zegt Hava. “We hebben koffieochtenden, maar ook een inloopspreekuur, waar mensen naar toe komen met formulieren die ze niet begrijpen. Daar zit iemand bij die kan vertalen. Als het te moeilijk wordt, sturen we ze door naar de welzijnsorganisatie Wijkz. En ik organiseer voorlichtingen. Bijvoorbeeld over energie besparen, dat is hard nodig. En over ‘Gezond Binnen’, voorkomen van schimmel in huis door vocht. Daar had ik zelf voorlichting over gehad en ik vind het belangrijk dat anderen daar ook vanaf weten. Hetzelfde met broodresten en ratten.”

Zelf gemaakt is lekkerder

In de keuken zijn alle groenten en uitjes door de couscous gemengd: ze kunnen eten. Een van de meiden zet de schaal met kısır op tafel en ze scheppen allemaal op. Weer is het stil, want het smaakt. Is het lekkerder als ze het zelf hebben gemaakt? “Ja,” zegt Simel. En de meisjes knikken allemaal instemmend.

Samen de groenten snijden

Uitgelicht

Bouwlust en Vrederust muurschildering

Meer over Bouwlust en Vrederust

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.