Typisch Haags

Lekkere kerst voor 70 gezinnen in Moerwijk: Mayura zorgt ervoor!

Mayura zorgt voor een lekkere kerst voor 70 gezinnen in Moerwijk

Veel mensen in Moerwijk komen amper rond en hebben weinig armslag voor een goede maaltijd. Mayura bezorgt deze Moerwijkers een mooie kerst met pakketten vol lekker en gezond eten. Dat doet ze met gedoneerd geld.

Mayura kan niet stilzitten. Als ze een idee heeft, moet het gebeuren. Zo bedacht ze 7 jaar geleden een plan: met financiële steun van een goede vriend én geld uit eigen zak de minder bedeelden in haar wijk een fijne kersttijd bezorgen. “Ik woon in Moerwijk en zag dat veel mensen in de wijk met heel weinig geld moeten rondkomen. Aan een buurvrouw vroeg ik: wat heb jij nodig om een fijne kerst te hebben? Ze zei dat ze heel graag eens wilde gourmetten. Toen dacht ik: dat is toch niet zo moeilijk te organiseren?” Zo ontstond haar kerstactie: geld ophalen bij vrienden, bekenden en organisaties om voedselpakketten van te kopen en uit te delen.

Overvolle woonkamer

Sinds die tijd is de actie enorm gegroeid. Nu haalt ze geld op om maar liefst 70 gezinnen met de feestdagen aan goed eten te helpen. “De eerste jaren kon de actie nog vanuit huis,” zegt Mayura. “Dan kocht ik etenswaren van het gedoneerde geld en stond mijn woonkamer overvol met pakjes, blikken en dozen. Inmiddels sla ik ook in wijkcentra mijn voorraad met houdbare voeding op. De laatste dagen voor kerst vul ik mijn koelkast en vriezer met verse spullen, groente en fruit en ook vlees en zuivel. Alles om mensen op Eerste en Tweede Kerstdag en de dag daarna goed te laten eten: ontbijt, lunch en warm avondmaal. Het is hard nodig hier in de wijk. Zeker nu de energiecrisis zo veel mensen in de problemen brengt.”

Niet te geloven!

Voor de mensen die de pakketten krijgen, is dat een grote verrassing. “Dat is zo leuk! Ze lijken wel winnaars van de Postcode Loterij. Ze barsten in huilen uit, kunnen het niet geloven! Het geeft heel veel voldoening om die mensen te kunnen helpen.” De contacten krijgt ze via buurtcentra. “Via elk centrum krijg ik 10 adressen van mensen die aan de grond zitten en hiermee enorm geholpen zijn.”

Mayura en Grace doen samen boodschappen

Mayura en Grace doen samen boodschappen

Powervrouwen helpen mee

In de aanloop naar Kerstmis steekt Mayura wekenlang al haar vrije tijd in deze actie. “Ik moet natuurlijk veel doen en regelen, maar ook veel met mensen praten. Dat kost allemaal tijd.” Inmiddels kan ze het niet meer alleen en krijgt ze hulp. “In deze wijk wonen veel powervrouwen, en een paar daarvan helpen mee om donateurs te werven. Het moet zich rondspreken, van buren op buren en van vrienden op vrienden. Het is ook belangrijk dat iemand het kan overnemen als ik het om welke reden dan ook niet meer kan doen.”

Schrijnend

Een van die powervrouwen is Grace, die sinds corona aan Mayura’s project meedoet. “Ik heb in de lockdown bij Reakt meegewerkt om maaltijden en ook boodschappen te bezorgen bij kwetsbare mensen. Dat was geweldig om te doen. Zo zorgden we dat mensen niet ziek konden worden. Mayura deed daar ook aan mee en zo ben ik bij haar kerstactie betrokken geraakt. Die actie is belangrijk. Zulke armoede kan toch niet in deze tijd? Zelf heb ik het goed. Maar het is schrijnend hoe sommige mensen moeten leven. Daar doe ik dit graag voor.”

Wilt u ook doneren voor de kerstactie?

Bekijk de website moerwijkcooperatie.nl.

Grace en Mayura voor de verzamelde spullen

Grace en Mayura voor de door hen verzamelde spullen

Uitgelicht

moerwijk bij Hart van Moerwijk

Meer over Moerwijk

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.