Over Staedion

‘Meer woningen, waar in de stad? Nou, daar!’

Gijsbert van Herk bestuursvoorzitter Staedion

‘Samen maximaal maatschappelijk presteren’ is het motto van Staedion. Onze bestuursvoorzitter Gijsbert van Herk voelt elke dag de urgentie om zich - samen met zijn medewerkers en de partners in de stad - in te zetten voor mensen die het niet voor de wind gaat. Wat kan er anders en hoe? Daarover schrijft Gijsbert van Herk elke maand een blog.

Regelmatig rijd ik door Den Haag. Ik zie dan veel lege terreinen en gebouwen die we beter kunnen benutten. Vaak hoor ik dat ik er geen locaties meer zijn om te bouwen, maar als je met andere ogen naar de stad kijkt, zie je volop ‘gaten’ in buurten en wijken. Op al die plekken kunnen we duizenden woningen en voorzieningen toevoegen. Daarmee kunnen we veel mensen helpen die al lang op een woning wachten en vergroot je ook nog de leefbaarheid van deze vaak ‘verlaten plekken’. Meer woningen in de stad? Het kan wél.

Het ene kantoor delen, het andere ombouwen tot woningen

Daarvoor moeten we de paden en de lanen in. Op een van mijn ritten door Den Haag zag ik een school in Moerwijk met een groot leeg terrein erom heen. In dit deel van de stad hebben veel bewoners sociale problemen. Ik maakte een afspraak met de schoolbestuurder. Als we de handen ineenslaan, met mensen uit het onderwijs en de zorg, kunnen we meer doen voor de bewoners dan alleen woningen bouwen op dat lege terrein. Na schooltijd staat het gebouw grotendeels leeg, dat is net zo voor onze vele wijkkantoren. In die ruimtes is plek voor voorzieningen voor de buurtbewoners, zoals een zorgpost of bibliotheek, of welzijnsactiviteiten. Of een werkplek voor de wijkagent of allemaal samen. Als we drie van dat soort functies combineren in een gebouw, wat doen we dan met de twee functies die vrijkomen? Precies: transformeren tot woningen! En dat gaat een stuk sneller dan nieuwbouw, want het staat er al.

Wonen boven winkels en houtbouw op kabels

Vorige maand liep ik met één van onze complexbeheerders langs een groot kantoor met zes verdiepingen dat al jaren leegstaat, de versleten zonneschermen voor de ramen wapperend in de wind. Midden in een druk stadsdeel, vlakbij station Holland Spoor.

Lege kantoorruimtes aan het Stationsplein

Leegstaande kantoren op het Stationsplein

De winkeltjes op de begane grond van het gebouw zijn volop in bedrijf. De verdiepingen van het kantoor zijn echter verlaten en staan al lang leeg: die kunnen we ombouwen tot woningen. Ik maakte een foto met mijn telefoon, net als van alle andere ‘gaten’ in de stad die ik onderweg tegenkom. Of een groot perceel dat geen enkele functie heeft en bij navraag best in beeld is om iets van te maken, maar er liggen kabels in de grond. Zet er iets met houtbouw bovenop en de kabels kunnen blijven liggen.

Een voorbeeld van een open veld

Een voorbeeld van een lege ruimte in de stad

Samen op zoek naar kansrijke pareltjes

Onze lijst met lege terreinen en gebouwen in Den Haag is al flink gegroeid. Allemaal kansen voor de stad. Maar het gaat niet vanzelf. We moeten op onderzoek uit: wie is de eigenaar van het lege kantoor, waarom staat dat terrein midden in de stad al jaren leeg? En vooral: met welke partners kunnen we meer bereiken voor de mensen in de stad, zoals het voorbeeld met de school in Moerwijk? Niet onbelangrijk: als we samen uitgewerkte plannen aan de gemeente aanbieden, is de kans veel groter dat deze van de grond komen. De gemeente voert nog elk jaar een schouw uit op corporatiewoningen, ik zou dat graag aangevuld zien met leegstaande terreinen en gebouwen. Onze  complexbeheerders leiden de gemeente graag rond en daarvoor is geen extra iemand voor nodig, laat staan dat we een acquisiteur hoeven aan te stellen.

Naar de zorgpartijen? Jazeker!

Naast scholen in de wijk, zijn ook zorgorganisaties interessante partners voor ons als woningcorporatie. Op een leeg terrein bij een ziekenhuis of een verpleeghuis kunnen we bijvoorbeeld woningen bouwen, onder meer voor het zorgpersoneel. De krapte op de arbeidsmarkt is groot en de woningnood hoog. Een verpleegster die om de hoek van een ziekenhuis betaalbaar kan wonen, kiest sneller voor een baan bij dat ziekenhuis. Fijn als zij dan meedenken over de gezondheid in de wijk: wat kan bijdragen aan preventie? En dat komt onze bewoners ook weer ten goede en daarmee de status van zorg en welzijn in de stad.    

Creatieve oplossingen

We hebben als Staedion plannen om in Den Haag en omstreken in de komende jaren 7.500 woningen te bouwen*. Als we alle ‘gaten’ in de stad bij elkaar optellen, van lege terreinen tot lege gebouwen, zie ik dat het mogelijk is om meer woningen te bouwen. Die zijn heel hard nodig. Veel mensen wachten al veel te lang op een passende woning, de gemiddelde wachttijd in Den Haag is zes jaar. Zes jaar! Om bij je ouders thuis te blijven wonen. Om bij een vriend op de bank te slapen. Om in de maatschappelijke opvang te wachten op een zelfstandige woning. Om bij je ex te moeten blijven wonen. Om heen en weer te reizen tussen een ver oord en je baan in Den Haag. Met alle gevolgen van dien. Maar het gaat niet alleen over aantallen. Samen met onze partners moeten we creatieve oplossingen bedenken om de bewoners in onze stad te helpen. Veel mensen in onze stad hebben niet alleen een dak boven hun hoofd nodig, maar ook extra zorg. Als woningcorporatie zijn we geen ‘1000-dingen-doekje’ en kunnen we dat niet alleen. Om tot creatieve oplossingen te komen en al die verschillende doelgroepen te helpen aan een woning is samenwerking met verschillende partners in de stad essentieel!  

*Momenteel zijn er bij Staedion 1.000 woningen in de fase van oplevering, 1.000 woningen in de fase van een grote renovatie en 1.000 woningen in de fase van opstarten van ontwikkeling.