Typisch Haags

Naar wie zijn Isabelland, Robertaland en Gradaland vernoemd?

Isabelland, Robertaland en Gradaland

Isabellaland, Robertaland en Gradaland. Naar welke dames zijn deze straten in Mariahoeve vernoemd? We gingen op onderzoek uit.

Tegenwoordig zijn we wel wat gewend met fantasierijke straatnamen als Atoomweg, Diamanthorst of Avondrood. Maar in de jaren vijftig kwamen gemeentes niet veel verder dan de namen van historische figuren of van bomen en bloemen. De bekende schrijver Ferdinand Bordewijk, die op dat moment in Den Haag woonde, vond dat het anders moest.

439 straatnamen

De saaie straatnamen in Den Haag waren de schrijver een doorn in het oog. Daarom stuurde hij het gemeentebestuur een voorstel met 439 tot de verbeelding sprekende straatnamen. In de jaren vijftig werd veel bijgebouwd in Den Haag. De gemeente besloot daarom serieus naar de lijst straatnamen van de schrijver te kijken.

robertaland

Vrouwennamen

In zijn voorstel had Bordewijk ook een categorie vrouwelijke voornamen opgenomen, eindigend op een -a en met land daaraan vast. De gemeente gebruikte die namen in 1957 voor de nieuwe wijk Mariahoeve. De Haagse bevolking was niet goed op de hoogte van de totstandkoming van de straatnamen. Al gauw ontstond een verzonnen verhaal om de ongebruikelijke straatnamen te verklaren. De boer die het polderland van Mariahoeve aan de gemeente Den Haag verkocht, zou één extra voorwaarde hebben gesteld: de straten in de wijk moesten worden vernoemd naar zijn koeien… Een mooi verhaal, maar in werkelijkheid zijn deze straatnamen dus bedacht door de beroemde Bordewijk.

Ere wie ere toekomt

Toen Bordewijk zijn straatnamen bij de gemeente indiende, wist hij vast nog niet dat er ooit straten naar hemzelf zouden worden vernoemd. Inmiddels is zijn naam in 14 gemeenten vereeuwigd. In Den Haag hebben we de Bordewijklaan. En die ligt heel toepasselijk aan de rand van Mariahoeve.

Uitgelicht

Mariahoeve en Marlot

Meer over Mariahoeve en Marlot

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.