Typisch Haags

Ouderen: wees welkom in De Stiel!

Vrijwilliger Frieda en bewoonster Ingrid voor De Stiel in de Stieltjesstraat

De ouderen die in de Stieltjesstraat in Laak wonen, hebben geluk! In activiteitencentrum De Stiel is voor hen namelijk elke dag wat te doen. Puzzelen, knutselen, sjoelen, samen eten, het kan er allemaal. Hoezo geraniums? Staedion sprak met vrijwilligster Frieda en bezoekster Ingrid.

Het is donderdagmiddag en aan alle tafels wordt driftig gewerkt. Iemand legt een puzzel van wel duizend stukjes, en verderop zitten een paar dames een prachtig werk te maken van diamond painting, piepkleine steentjes in alle kleuren van de regenboog. Aan weer een andere tafel ontstaan schitterende tekeningen. Intussen worden er wat nieuwtjes uitgewisseld en straks is er koffie. Het is heel gezellig in De Stiel.

Vrije inloop én samen eten

Frieda Stolp is er vrijwel iedere dag. “We zijn alle dagen open. Soms sla ik over, maar ik ben er eigenlijk altijd. Zelf ben ik ook vrijwilliger en ik coördineer de andere vrijwilligers, een groep van 10.” Er zijn vaste activiteiten op vaste dagen, maar er is ook vrije inloop voor mensen die alleen even een praatje en een bakje koffie willen. Vrijdag is een bijzondere dag: “Dan eten we samen met een grote groep mensen. Een voorafje, een hoofdgerecht en een toetje met koffie na,” zegt Frieda. “Altijd vers gekookt met een paar vrijwilligers.”

Eerst naar de bingo

De bezoekers zijn allemaal bewoners van de seniorenflats aan de Stieltjesstraat. En velen weten de weg naar De Stiel te vinden. “Kijk, die mevrouw kwam eerst schoorvoetend binnen en deed eerst alleen mee met de bingo. Nu komt ze een paar keer per week. We hebben al met al zo’n 50 tot 60 bezoekers. Op sommige dagen, zoals met eten op vrijdag, zijn we met 25. Dan barsten we uit onze voegen!” zegt Frieda lachend.

Handje helpen

Frieda doet dit al bijna 9 jaar. “Toen ik met pensioen ging, dacht ik: nu kan ik mooie reizen maken. Maar ik ben nooit verder gekomen dan De Stiel!” Ze kan het niet laten, zegt ze. “Mensen rekenen op me, en ik heb natuurlijk hulp van de anderen. Ook bezoekers helpen graag een handje. Als dat niet zo was, zou ik het niet doen. Zo zijn er een paar mensen die altijd de bezoekers ophalen die in een rolstoel zitten.”

Saamhorigheid

Ingrid komt al een jaar of 6 in De Stiel en is zo iemand die graag meehelpt. “De saamhorigheid hier vind ik zo fijn. Het lijkt eigenlijk wel een vriendengroep. Het voelt een beetje als een huiskamer in het groot.” Ze kwam er al voordat ze met pensioen ging. “Ik wilde weten wat ik na die tijd kon gaan doen en ontdekte De Stiel. En ik voelde me hier meteen thuis. Nu kom ik een paar vaste middagen in de week.”

Samen naar de Hobbybeurs

Ingrid legt uit dat de bezoekers ook wel eens iets buiten De Stiel ondernemen. “We zijn pas nog naar de Hobbybeurs geweest, hartstikke leuk. En we maken wel eens een dagtocht. Ook zijn er natuurlijk de bijzondere dagen, zoals met Kerstmis, Pasen en Divali. Dan maakt Frieda er een extra feest van.” Frieda knikt. “Dat is altijd leuk. Eigenlijk zouden nog wel meer mensen hiervan kunnen genieten, want er is best veel eenzaamheid onder de bewoners van de flats, maar het is lastig om ze zover te krijgen dat ze komen. Ze zijn moeilijk te bereiken.”

Oproep voor jongere aanwas

Er zijn ook wel wat zorgen, vertelt Frieda. “We zijn allemaal op leeftijd en het is lastig om jongere mensen te bereiken. We zouden wel wat jonge aanwas willen. De tuin wordt bijvoorbeeld onderhouden door iemand van 78. Zij kan nu nog op haar knieën zitten, maar dat gaat niet lang meer. En ik kan ook niet tot in lengte van dagen doorgaan. Ooit wil ik het kunnen overdragen.” Is dit dan een oproep? “Nou, eigenlijk wel. Vrijwilligers zijn zeker welkom, vooral op vrijdag bij het koken, maar ook op andere dagen.”
 

Activiteitencentrum De Stiel

Stieltjesstraat 848A
Telefoonnummer Frieda Stolp: 06 - 11 46 55 19

Deelnemers aan de activiteiten in De Stiel

Uitgelicht

Laak straatbeeld

Meer over Laakkwartier en Spoorwijk

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.