Typisch Haags

Pakkie voor een prikkie bij Pakkie Deftig

Carmin en Jeroen voor de deur van de winkel Pakkie Deftig

Op twee plaatsen in Den Haag kan je mooie vintage kleren kopen voor heel weinig geld: bij Pakkie Deftig. De kleding is netjes gesorteerd en hangt op kleur en maat. Heb je een krappe beurs, dan kan je hier toch een knappe outfit scoren. En je helpt er nog mensen mee ook.

In de Zamenhofstraat en aan De La Reyweg zitten winkels met de grappige naam Pakkie Deftig. Mooie, ruime winkels met kleding voor elke leeftijd en maat, ook baby- en kinderkleding. Gedragen, maar pico bello, goed gewassen en netjes gestreken. In de winkel aan de Zamenhofstraat werken winkelcoördinatoren Carmin en Jeroen. Carmin werkt een jaar bij Pakkie Deftig en Jeroen een half jaar. Ze hebben allebei een achtergrond in de mode.

De winkel is pas heropend na een verbouwing, vertelt Jeroen: “Er is een stuk magazijn en een deel winkel bijgekomen. We kunnen nu nog veel meer mooie kleren kwijt. En we hebben de winkel een nieuwe stijl gegeven. Wat hipper. Vrienden die in de kunst zitten hebben ons geholpen, en we hebben allerlei attributen gratis gekregen en van Marktplaats gehaald. Mooi hè?”

Geschonken kleding

De voorloper van Pakkie Deftig was een winkeltje op zolder bij de Kessler Stichting, maar de eerste echte Pakkie Deftig-winkel werd in 2006 geopend. Carmin vertelt: “Pakkie Deftig was een groot succes en al snel waren er 4 winkels. Inmiddels zijn de kleinere winkels opgegaan in 2 grote. Alle kleding die we hier verkopen, is afkomstig van mensen die kleren komen brengen of van onze kledingcontainers in de stad waar mensen kleding in kunnen doen. Waar die staan, staat op de website van Pakkie Deftig. En heeft iemand thuis 5 volle zakken of meer, dan komen onze chauffeurs die gratis ophalen.”

Dak- en thuislozen

De Pakkie Deftig-winkels zijn van de Kessler Stichting, die zich inzet voor dak- en thuislozen en voormalig dak- en thuislozen. In de winkel hebben cliënten van de Kessler Stichting een dagbesteding en er zijn meerdere vrijwilligers. Carmin: “Ze komen hier heel graag. Ze sorteren kleding die we binnenkrijgen, en daarna kijken wij of de kleding geschikt is voor de winkel. We begeleiden ze in hun werk. Bij de intake bespreken we wat ze willen leren, wat hun doel is. Somgen willen gewoon graag onder de mensen zijn, anderen willen hun Nederlands verbeteren.” Inmiddels is Pakkie Deftig ook officieel leerbedrijf, vertelt Jeroen. “We begeleiden stagiaires die de opleiding voor retail-manager volgen. Kortom: we hebben het lekker druk!”

Vaste klant die altijd slaagt

Wat een stappen, van dat kleine winkeltje naar dit professionele bedrijf waar mensen dagelijks met veel plezier komen werken. Ook veel klanten zijn er dolblij mee. Zoals Naima, die met haar zoontje regelmatig binnenwandelt: “Ik ben vaste klant. Ik kom hier vaak en ik slaag altijd, voor heel weinig geld. Vooral baby- en kinderkleding koop ik hier. Zo’n rompertje, hoe lang draagt een baby dat nou? Dat kun je hier heel voordelig krijgen. En ik geef de kleren weer door. Ik vind het fijn dat mijn geld hier naar een goed doel gaat. Zo kan ik ook wat bijdragen.”

Pakkie Deftig

Zamenhofstraat 63: maandag tot vrijdag 10.00-16.00 uur
De La Reyweg 530: dinsdag en donderdag 10.00-15.30 uur
Tel: 06 - 14 23 45 77
Website: www.pakkiedeftig.nl
E-mail: pakkiedeftig@kesslerstichting.nl

Carmin en Jeroen in de winkel Pakkie Deftig

Carmin en Jeroen aan het werk in de winkel Pakkie Deftig