Typisch Haags

Sprankelen in Moerwijk

sparkle in style

Sparkle in Style aan het Westhovenplein in Moerwijk is schoonheidssalon én opleiding. Hier gaat iedereen sprankelen: de bezoekende vrouwen uit de wijk en de kwetsbare meisjes die er werken aan hun toekomst. Drijvende kracht Ruby Pracht is trots op haar ‘meiden’.

Rana zit gebogen over de hand van haar model. Voor haar staan potjes nagellak en liggen vijltjes. Vandaag doet ze examen als nagelstyliste, en ze is zenuwachtig. Ze kijkt even op en vertelt: “Ik kom uit Syrië. De taal is moeilijk. Ik heb 3 maanden stage gedaan. Het is heel leuk. En ik hou veel van Ruby.” Ze lacht. Ruby glundert: “Rana sprak geen woord Nederlands. In die maanden heeft ze veel geleerd door alles op te schrijven. Ik ben zó trots op haar!”

Veilige omgeving om te leren

Sparkle in Style is een leerbedrijf. Alle meisjes die hier een opleiding volgen in uiterlijke verzorging, hebben een ‘rugzakje’. Ruby. “Ze hebben veel meegemaakt in hun leven. Hier leren ze in een veilige omgeving het vak van uiterlijke verzorging, en ook alles wat daarbij hoort. Zoals omgaan met klanten en vaardigheden als werknemer. Een vast dagritme bijvoorbeeld. Ze doen rollenspelen en oefenen met elkaar. ’s Ochtends zijn de lessen en ’s middags lopen ze stage in de beauty salon van Sparkle in Style. De behandelingen in de salon worden gedaan door professionals. De leerlingen die stagelopen, mogen meekijken of assisteren waar het kan of nodig is.”

Lage prijzen voor de wijk

Voor de buurt is de salon een begrip, weet Ruby. “Onze prijzen zijn heel laag. Daardoor kunnen vrouwen uit Moerwijk bij ons komen voor het stylen van hun nagels, haar, make-up en wimpers. We hebben ook een pedicure en een schoonheidsspecialiste. Elke maand bieden we een Verwendag, met een behandeling en een hapje en een drankje, voor heel weinig geld. Dat is altijd erg leuk.”

Een aantal jaren niet naar de kapper geweest

Steeds meer vrouwen weten de salon te vinden. Ruby vertelt: “Een buurtbewoner was al een aantal jaren niet naar de kapper geweest vanwege schaamte en angst, en ze durfde niet onder de mensen te komen. Aan het einde van een middag hebben wij een uur voor deze dame vrijgemaakt om haar te helpen. Er was verder niemand in de salon dan alleen zij en 2 vaste medewerkers. Ze was in tranen, zo blij was ze. Ik ben dankbaar dat we dit voor de wijk kunnen doen.”

Meer durven praten

Fabiënne is ingespannen bezig met het haar opsteken op een kaphoofd. Voorzichtig doet ze er bloemen in. “Dit is mijn derde cursus, na visagie en nagels,” vertelt ze. “Het is leuk, vooral de stage. Daardoor heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. Ik ben altijd heel stil. Mijn droom is een eigen salon. Maar dan moet ik meer durven praten.” Ruby kijkt haar stralend aan: “Zo veel heb ik jou nog nooit horen zeggen!” Ze schieten allebei in de lach.

Uitgevallen van school

Ayondi is vaste kracht. “Ik was uitgevallen van school, dat ging echt niet meer. Na een tijdje niks doen moest ik aan de slag. Via de gemeente kwam ik hier voor een opleiding. Ik begon met nagels, en nu ben ik vaste kracht voor nagels en visagie. Ook doe ik de social media. Ooit wil ik voor mezelf beginnen. Maar ik heb nog veel te leren en dat kan hier.”

Werken aan hun toekomst

In 2017 begon Ruby met Sparkle in Style. Jarenlang werkte ze in de uiterlijke verzorging en ook in de arbeidsbemiddeling. “Hier komen die werelden mooi bij elkaar. Iedereen die hier voor een opleiding komt, krijgt een intakegesprek. We bespreken de motivatie en wat ze willen leren en al kunnen. Sommige meisjes hebben problemen met hun concentratie, of ze hebben veel ellende achter de rug. Hier is het veilig en kunnen ze alles loslaten en aan hun toekomst werken. En we helpen ook de vrouwen in de wijk. Mooi toch?”

sparkle in style