Typisch Haags

StadsOase Spinozahof: groene en sociale oase in de wijk

Marianne samen met vogelverschrikker in Spinozahof

Midden in de Stationsbuurt ligt de StadsOase Spinozahof. Het is letterlijk een oase, want het is een prachtige groene buurttuin in een wijk met veel bewoners zonder tuin. Iedereen uit de buurt kan lid worden en ervan genieten.

Je verzint het niet: een tuin vol kleine moestuintjes, bomen, een kas, een picknicktafel en een keuken. En dat midden in een drukke wijk. StadsOase Spinozahof is een ontmoetingsplek en een groen hart in één. Marianne Edixhoven bedacht samen met andere buurtbewoners het plan voor de duurzame buurttuin. “Dit stuk grond lag tot 2014 braak en we vonden dat een kans voor de gemeenschap. Staedion is eigenaar van de grond en gaf toestemming om een tijdelijke tuin aan te leggen. Het werd bekendgemaakt in de buurt, en bij de start stonden er veel meer mensen voor het hek dan verwacht. Dat enthousiasme is gebleven. Inmiddels hebben we meer dan 200 leden, en als je de mensen in hun huishoudens meetelt, komen hier zo’n 600 betrokken mensen.”

Iedereen kan iets

Iedereen die hier komt, kan wel iets, zegt Marianne. “De één kan goed inmaken, de ander kan dingen repareren. We hebben verschillende werkgroepen, zoals de grasmaaiers, de compostbakkers en de groep van de medicinale kruidentuin. Er zijn ook leden die niet in een groep zitten, die komen gewoon los.”

Wekelijks zijn er vaste activiteiten. Elke zaterdagochtend wordt er samen geklust en getuinierd, en daarna is er de Spinoza-lunch met vegetarische gerechten die mensen zelf meebrengen. Dan zijn ook niet-leden welkom. Op woensdagochtend is de tuin ook open, en ’s middags is er de biologische versmarkt van Lekker Nassûh. Marianne vertelt: “Alle leden kunnen in de tuin wanneer ze willen. De Oase is belangrijk, want in de wijk is veel armoede en eenzaamheid achter de voordeur. En via de leden en open activiteiten bereiken we steeds meer mensen.”

Orangerie voor duurzame bijeenkomsten

Alles is gericht op duurzaamheid. “De tuin is een klimaatvriendelijke plek in de wijk die veel last heeft van hittestress. En we hergebruiken zo veel mogelijk.” Met de Orangerie geeft de Spinozahof zelf het goede voorbeeld: “Het is een tweedehands kas uit het Westland. We mogen hier niet bouwen, dus we hebben de kas tussen 2 containers gehangen.”

In die kas schuiven de wijkbewoners aan voor de zaterdagse lunch, maar daar gebeurt nog meer. “Als iemand de ruimte wil gebruiken voor een duurzaam onderwerp, kan dat. Zo hebben we wat extra inkomsten, naast het lidmaatschapsgeld. Dat laatste bedraagt als minimum 25 euro per jaar. Sommige leden betalen wat meer voor mensen die het niet kunnen missen.”

Semra en Jeltje in de keuken

Semra (links) en Jeltje (rechts) in de keuken van Spinozahof

Balkon zonder zon

Zojuist heeft een groep medewerkers van Staedion vergaderd en geluncht in de kas. Na afloop komen Jeltje en Semra opruimen. Jeltje vertelt: “Ik vind het geweldig hier. Ik heb een balkon zonder zon, geen tuin, en het is heerlijk om hier te zijn tussen het groen. Er zijn ook cavia’s en eenden, hartstikke leuk. Je ontmoet mensen van allerlei nationaliteiten en iedereen kan hier zichzelf zijn.”

Ook Semra is blij met de buurttuin. “Ik voel me heel erg thuis op deze groene plek. Het is fijn met de andere mensen, hier voel ik me echt goed. Thuis spreek ik vooral Turks, en ik vind het fijn dat ik hier mijn Nederlands kan verbeteren. Ik hoop dat de tuin nog lang zal blijven!”

Mijn achtertuin

In een van de stukjes tuin is Tirza bezig. “Toen ik net in de buurt woonde, ruim 5 jaar geleden, kwam ik hier binnen wandelen en ik vond het meteen heel leuk. Ik heb geen tuin en dit beschouw ik als mijn achtertuin. In dit stukje staan vooral zielige planten die ik heb gevonden en planten die vanzelf opkomen. Op zaterdag kom ik altijd klussen en lunchen, heel gezellig. Ik ben erg blij met de Spinozahof!”

Hoelang de buurttuin blijft is niet zeker. Staedion heeft de termijn in 2019 met 5 jaar verlengd. Marianne: “We hopen natuurlijk dat deze prachtige en noodzakelijke buurttuin mag blijven.”

StadsOase Spinozahof
Repelaerstraat 61, Stationsbuurt
Website: www.stadsoasespinozahof.nl
E-mail: info@stadsoasespinozahof.nl
Telefoon: 06-15 48 62 60

Tirza aan het werk in de tuin

Tirza is druk aan het werk in de tuin

Uitgelicht

den haag skyline

Meer over Stationsbuurt

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.