Typisch Haags

Steun en toeverlaat voor vrouwen in Escamp

Mina el Kadiri van Escamp voor vrouwen

Hoe voelt het om met je rug tegen de muur te staan? Dat heeft Mina El Kadiri zelf meegemaakt. Juist daarom weet ze precies hoe ze vrouwen kan helpen die het moeilijk hebben. Dat doet ze vanuit haar Stichting Escamp voor Vrouwen, met een grote groep trouwe ondersteuners.

Binnen is het druk, de kinderen hebben bingo. “Zesentwintig!” Zo’n 30 kinderhoofdjes buigen zich over hun bingopapiertje om het cijfer 26 te zoeken. Mina legt uit: “Al deze kinderen krijgen straks een cadeautje, want de meesten krijgen nooit iets. Voor deze bingo wordt bij ons speelgoed gedoneerd. Meedoen is leuk en spannend, én het is leerzaam. Ze draaien de cijfers niet meer om, ze schrijven nu netjes 26 in plaats van 62.”

Energierekening

De kinderen komen uit de wijde omtrek van Sterrenoord, waar Stichting Escamp voor Vrouwen zit. Hun moeders komen ook bij de stichting voor activiteiten, of om geholpen te worden of andere vrouwen te helpen. Dat is hard nodig, weet Mina. “In deze wijk wonen veel bijstandsmoeders en vrouwen met schulden. Ze hebben allerlei problemen. Maar wat instanties niet kunnen, lukt ons wel. Ik heb veel contacten in de buurt en ook met organisaties. Ik weet waar ik moet zijn als ik iemand wil helpen. Nu met de dure energie bijvoorbeeld. Er komen veel wanhopige vrouwen naar me toe die hun rekening niet kunnen betalen.”

Gordijnen

Op die hoge energierekening heeft Mina iets bedacht. “In de buurt wonen vrouwen die in hun land van herkomst opgeleid zijn tot coupeuse. Maar hun diploma wordt in Nederland niet erkend. Daarom zitten ze in de bijstand. Dat is toch gek? En ze kunnen echt alles. Laat ze een foto laat zien van een blouse en ze maken hem na. Ik zie daar dan meteen kansen in. Nu het zo koud is, plassen kinderen in hun broek van de kou. Die vrouwen gaan nu dikke gordijnen naaien voor buurtbewoners om de warmte binnen te houden. Ik ben bezig om naaimachines en stof te regelen. De coupeuses geven ook op maandag, dinsdag en donderdag naailes aan andere vrouwen. Straks kunnen nog veel meer vrouwen gordijnen maken.”

Dit gaat de hele wijk door, zegt Mina. “Energiecoaches leiden vrouwen op en zij gaan in de buurt kijken wie gordijnen nodig heeft. Er komen hier Afghaanse, Syrische, Poolse, Surinaamse vrouwen, noem maar op. Die hebben allemaal buren en kennissen die ze kunnen informeren. Ze betrekken hun eigen achterban erbij. Dat werkt fantastisch.”

Maxi-Cosy

Zodra Mina ergens lucht van krijgt, duikt ze erop. “Veel huizen in de wijk gaan van het gas af. Dan moet iedereen gaan koken op inductie. Niemand weet hoe dat moet. Dan zoek ik iemand die daar les in kan geven. En al die gasfornuizen die straks op straat belanden, daar weet ik wel liefhebbers voor die best een beter fornuis kunnen gebruiken.”

Mina legt uit: “Ik zie dat instanties eilandjes vormen en vooral bezig zijn met hun eigen dienstverlening. Maar die klopt vaak niet met wat mensen nodig hebben. Ik kreeg bijvoorbeeld een telefoontje van een vrouw die in het ziekenhuis was bevallen, maar haar kind niet meekreeg omdat ze geen Maxi-Cosy had. Toen heb ik geregeld dat iemand er een ging brengen.”

Toeslagenschandaal

Mina startte haar stichting in 2019, toen ze als alleenstaande moeder slachtoffer was van het toeslagenschandaal. “Ik ging anderen helpen omdat ik mezelf niet kon helpen. Ik was een ‘fraudeur’, werd tegen me gezegd. Ik heb verschrikkelijke dingen meegemaakt met deurwaarders en instanties. Ik wilde uit de schulden zijn als mijn kind op de middelbare school zou zitten. Maar ze zeiden tegen mij: ‘Jij kan niet werken, jij kan niks.’ Daar kreeg ik enorme vechtlust van. En de mensen die mij toen meenamen naar de voedselbank, komen nu bij mij. Ik heb energie en laat zien dat er van alles kan. Bouwlust is mijn wijk, er is hier zó veel kwaliteit! Daar kunnen we veel mee doen.”

Workshops visagie

Belangrijk is dat vrouwen zelf iets doen met hun talent of hun inzet, bijvoorbeeld met een activiteit voor anderen. Mina geeft een voorbeeld: “Een vrouw die in de bijstand zit, heeft een cursus visagie gevolgd. Nu leert ze hier elke maand aan vrouwen en meiden hoe ze zich mooi kunnen opmaken. Hartstikke leuk!”

Ondersteuners

De stichting zamelt ook spullen in voor mensen die weinig te besteden hebben. Mina laat de kamer zien waar het allemaal wordt opgeslagen. “Wat hier vandaag staat, is overmorgen allemaal weg. De nood is hoog in de wijk.” De vrouwen die helpen bij de stichting, zijn daarom heel blij met de 4 euro onkostenvergoeding per uur. “Dat is de maximale vergoeding voor vrijwilligers. Maar ik noem mijn vrouwen liever geen vrijwilligers, het zijn ervaringsdeskundigen of ondersteuners. Dat vind ik beter passen.”

Stichting Escamp voor Vrouwen
Sterrenoord 97
Tel.: 06 - 27 12 67 39
E-mail: minaelkadiri7@gmail.com
LinkedIn
Faceboek

Mina van de Stichting Escamp voor vrouwen samen met vrijwilligers

Mina (midden) samen met haar ondersteuners

Uitgelicht

Bouwlust en Vrederust muurschildering

Meer over Bouwlust en Vrederust

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.