Bewonersverhaal

Teunisbloemhof: actief tot en met

Teunisbloemhof

In Kijkduin staat de Teunisbloemhof, een complex met 35 woningen voor 55-plussers. Een deel wordt bewoond door een woongroep en een ander deel zijn ‘vrije woningen’. De woongroep en de bewonerscommissie zijn behoorlijk actief, horen we van voorzitter Jan.

Het is woensdagochtend en dat betekent: koffiedrinken met de woongroep. Voor zulke activiteiten is de gemeenschappelijke huiskamer bedoeld, en die zit goed vol. Er wordt gezellig gekletst en er zijn lekkere koekjes bij de koffie. Het is een van de vele dingen die de bewoners samen doen. Jan van Asten vertelt: “De bewoners van de 15 woningen die bij de woongroep horen, helpen elkaar als het nodig is en ze ondernemen van alles. Een wekelijkse creamiddag, stoelyoga, een maandelijks borreluurtje en speciale workshops, zoals binnenkort kerstkransen maken. Bij sommige activiteiten sluiten ook bewoners van buiten de woongroep aan. Het is altijd erg gezellig.”

2 petten

Jan is zelf geen lid van de woongroep, maar wel voorzitter. Dat is toevallig zo gegroeid, omdat hij ook voorzitter van de bewonerscommissie is en die post bij de woongroep vrijkwam. Die 2 petten zijn handig, zegt hij. “Het is een klein complex, iedereen kent elkaar goed. En er zit overlap in de taken.” 

Unieke bewonerscommissie

Ook de bewonerscommissie is actief, vertelt Jan. “We zijn er alleen voor de gemeenschappelijke ruimtes. We zijn met z’n vijven en iedereen heeft een taak. De technische man let op de verlichting en dingen aan het gebouw en ook op de tuin. De penningmeester onderhoudt de band met het schoonmaakbedrijf. Verder is er nog iemand die de lief-en-leedpot beheert. Als voorzitter heb ik contact met de bewonersconsulent van Staedion. Als het nodig is, woont hij onze maandelijkse vergaderingen bij, en hij krijgt al onze verslagen.” Jan noemt de commissie uniek: “Dat we het zo goed hebben georganiseerd en dat iedereen zo betrokken is, is wel bijzonder. Veel flats hebben niet eens een bewonerscommissie.”
 

Teunisbloemhof koffie drinken

Veel waardering

Jan is een geboren voorzitter: hij vervult die rol ook bij sportvereniging Haag88 voor mensen met een beperking. “Ik heb een visuele beperking en ik sport al jaren bij Haag88. Ook zit ik al heel lang de stichting AVBS voor; dat staat voor activiteiten voor blinden en slechtzienden. Ik vind het leuk om te doen. Het is fijn dat mijn voorzitterschap bij de bewonerscommissie zo gewaardeerd wordt, de mensen zijn er blij mee.” 

Betrokken

Belangrijk aan een commissie vindt Jan dat bewoners meedoen. “Het is duidelijk als iedereen een taak heeft. Voor de woongroep heb ik ook een barcommissie in het leven geroepen die ervoor zorgt dat er elke maand drankjes worden ingekocht. Het is geen probleem om mensen te vinden, want iedereen voelt zich betrokken. Op die betrokkenheid worden mensen die zich aanmelden voor de woongroep ook uitgezocht: passen ze bij de groep, en willen ze zich inzetten voor sociale dingen? Er is enorm veel belangstelling voor de woningen. De laatste keer dat er een vrijkwam, waren er 112 aanmeldingen!” 

Fijn wonen

De Teunisbloemhof is een mooie, lage flat met een kenmerkende, gebogen vorm. “De oud-penningmeester, die helaas overleden is, woonde hier vlakbij en heeft zich enorm ingezet voor de bouw hiervan. Hij werd zelf een van de eerste bewoners. Het is erg fijn wonen, heel rustig. En zoals ik al zei, heel warm. Toen mijn vrouw overleed, ben ik door iedereen enorm goed geholpen. En nu ik een nieuwe vriendin heb, wordt zij met open armen ontvangen. Ja, heel fijn.” 

Uitgelicht

Twee bewoners in gesprek onder parasol

Meedoen

In Den Haag zetten Staedion en haar huurders zich in voor de wijk. Wil jij ook meedoen, meedenken en meebeslissen voor jouw woongebouw en buurt?