Bewonersverhaal

Veel blije gezichten na de renovatie van het Tarwekamp

De heer Janssens ontvangt een pakket van de kerstman

De kerstman gaat met iedereen op de foto en de poffertjeskraam wordt druk bezocht. Het is gezellig op het feestje aan het Tarwekamp in Mariahoeve, want de 176 appartementen zijn gerenoveerd. Dat het werk zo goed als klaar is, viert Staedion met de bewoners op woensdag 21 december.

“Ik ben er heel blij mee,” zegt bewoonster Puck, die geniet van een portie poffertjes. “Het fijnst zijn de ramen. Er zat al dubbel glas in, maar nu is het HR++, dat isoleert nog beter. Het ziet er allemaal heel mooi uit en ook het vernieuwde balkon vind ik erg mooi.” Ze vond de werkzaamheden wel ingrijpend. “Ik woon op een hoek en ze hebben bijna een jaar bij mij voor de deur staan zagen. En het was goed dat de logeerwoning tijdelijk was, daar zou ik niet willen wonen. Ik was blij dat ik terug kon.”

Veel verschil in de vrieskou

De renovatie begon in september 2021. Behalve nieuwe ramen kregen de meeste woningen een nieuwe keuken, badkamer en toilet. Ook zijn de ventilatie en de brandveiligheid verbeterd. Bovendien zijn de vloeren en daken geïsoleerd. De energielabels van de huizen klommen van E, F en G naar A en B. Pucks buurman Arie: “Vooral dat was noodzakelijk. Met de vrieskou vorige week hebben we het verschil goed gemerkt. Een groot voordeel met deze energieprijzen. Trouwens, we hebben nu ook zonnepanelen. Dat scheelt ook.” Buurman John knikt. “Het is in één woord perfect! Met alles ben ik blij. Hoe Staedion de bewoners te woord heeft gestaan, ook heel goed gedaan. Natuurlijk, waar gewerkt wordt, gebeurt wel eens wat, maar ik heb geen minuut last gehad.”

Zelf kleuren kiezen

Thea woont in een ander blok. Ze vertelt: “Ik ben overal tevreden over. Nou ja, behalve over het balkon, want de vloer daarvan is ruw en die krijg ik niet meer schoon. Het balkon is ook breder en nu komt er troep van boven naar beneden. Maar verder is alles geweldig opgeknapt. Het ziet er ook van buiten goed uit. We mochten zelf de kleuren kiezen, en dat donkerbruin met wit past mooi bij de overkant. Het gelukkigst ben ik met het isolerende glas. En ook met het raam dat ik nu helemaal open kan zetten, dat kon voorheen niet.”

John, Pucki, Arie en Thea smullen van iets lekkers

John, Puck, Arie en Thea genieten van al het lekkers

Blij met de keuken

Margret en haar zoon Edem hebben net iets te drinken gehaald. Ze zijn ook tevreden, vertelt Margret: “Het is heel goed gedaan. Alles is veel beter dan hiervoor. Het beste vind ik het nieuwe glas en de isolatie. En we hebben ook een nieuw balkon en een nieuwe badkamer, wc en keuken. En met die keuken ben ik zó blij! Stel je voor, helemaal nieuw! De keuken is voor mij heel belangrijk.”

Margaret en Edem genieten van hun drankje

Margret en Edem genieten van hun drankje

Veiliger en leefbaarder

Het officiële moment is aangebroken: Staedions bestuursvoorzitter Gijsbert van Herk spreekt een woordje. Hij stelt dat het voor de bewoners niet niks was, zo veel werklui en reuring, en ook nog een poos hun huis uit moeten. Een pluim krijgen de medewerkers van uitvoerder Van Omme & De Groot. Daarna geeft hij de microfoon aan meneer Janssens, lid van de klankbordgroep: “Toen ik over de renovatie hoorde, schrok ik. Mijn huis staat vol mooie spullen, en ik wist niet hoe ik dat allemaal moest doen. Maar nu ben ik heel gelukkig. Het is veiliger en leefbaarder. En mijn erfgenamen zullen blij zijn, want ik heb de kans gegrepen om veel spullen weg te doen.”

Hij prijst de hulp van Staedion. Ook noemt hij de namen van een aantal betrokkenen en elke keer klinkt er luid applaus en gejuich. Tot slot zegt hij: “Bewoners van verschillende portieken hebben me verteld dat ze de werklui zullen missen, die ze dagelijks zagen en altijd vriendelijk groetten en soms een praatje maakten.” En met een brede lach neemt hij het kerstpakket in ontvangst, dat alle bewoners van het Tarwekamp krijgen om de feestdagen extra glans te geven.

Uitgelicht

Mariahoeve en Marlot

Meer over Mariahoeve en Marlot

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.