Bewonersverhaal

Vernieuwd huis met nieuwe spullen

kijkje achter de voordeur Bothastraat

In Transvaal wordt hard gewerkt: veel woningen worden gerenoveerd. Het huis van Dewnarain Chotoe en zijn vrouw Shanti in de Bothastraat is afgelopen jaar opgeknapt. Ze zijn blij met het resultaat, waarbij ze zelf de kers op de taart hebben aangebracht: alle meubels en spulletjes zijn nieuw.

“In september 2020 gingen we naar een logeerwoning en 3 weken later, in oktober, zijn we teruggekomen,” vertelt Dewnarain Chotoe. “Alles was vernieuwd. Douche, toilet en keuken, de balkondeur en de portiekdeur, dat is allemaal vervangen. Dubbel glas was er al, maar de ramen en kozijnen zijn ook vernieuwd, want we hadden last van tocht en schimmel bij de ramen. Dat is verleden tijd, omdat de nieuwe ramen goed sluiten, maar ook omdat we nu een goed ventilatiesysteem hebben. Dat is een grote verbetering. Wel komt er in de badkamer nog wat schimmel door de verf heen terug, dat moeten ze nog oplossen.”

Hij en Shanti zijn blij met hun gerenoveerde huis. Shanti vertelt: “Het is een groot verschil. Er zijn allerlei dingen verbeterd. Ook de ramen aan de voorkant kunnen nu allemaal helemaal open, dat was voorheen niet zo. Het is fijn dat dat kan, want we wonen hoog en dit geeft meer verkoeling in de zomer. Er zitten nu ook balken voor de veiligheid voor.”

Sloop werd renovatie

Dewnarain benadrukt dat ze erg verknocht zijn aan hun huis. “We wonen hier al meer dan 20 jaar, we kregen de sleutel op 2 januari 2000. Het pand is 104 jaar oud, dat heb ik uitgezocht. In de jaren 90 is het al een keer gerenoveerd. In 2008 kregen we bericht dat het zou worden gesloopt, maar dat werd elk jaar uitgesteld. Een nieuw huis hadden we ook fijn gevonden, maar ik denk dat we dan een veel kleiner huis terug hadden gekregen. Nu hebben we een grote kamer en twee ruime slaapkamers. En het zou vast duurder zijn geworden.”

Helemaal leeg

Dewnarain en Shanti grepen de renovatie aan voor een plan dat ze al een tijd hadden, zegt Shanti: “We wilden al langer nieuwe spullen aanschaffen, maar dat stelden we steeds uit toen de sloop ook alsmaar werd opgeschoven en het uiteindelijk renovatie werd. Voor ons vertrek naar de logeerwoning hebben we alles weggedaan. Staedion was daar heel blij mee, want toen ze met de formulieren kwamen, hoefden we niks af te tekenen. We hoefden ook onze spullen niet allemaal bij elkaar te zetten en af te dekken. Het was makkelijk voor de werklui, want alles was helemaal leeg.” 

Los gegaan

In hun vernieuwde huis zijn ze helemaal los gegaan: de muren zijn diepbruin geschilderd en het bankstel en alle meubels zijn nu prachtig bijpassend in een lichtere tint. Het hele huis ademt van de frisheid en nieuwigheid. En onder het blinkende nieuwe laminaat ligt een isolerend laagje. Dewnarain: “Dan hebben de benedenburen minder last van ons als we lopen.” 

Op loopafstand

Al vinden ze Transvaal nog steeds niet veilig genoeg, ze zijn toch tevreden over de plek waar ze wonen, vertelt Dewnarain: “Er is niet genoeg toezicht en er zijn te veel hangjongeren. De meeste jongens ken ik wel van gezicht, omdat ik hier al zo lang woon. Voor de rest is het een prachtige buurt. We maken veel gebruik van de winkels om de hoek op de Paul Krugerlaan. Hier vlakbij zitten alleen al drie bakkers, we hebben ruime keuze. Dat is heel fijn. Nee, we willen beslist niet verhuizen. Zo met alles op loopafstand en de leuke omgeving hebben we het hier erg naar onze zin.”
 

kijk je achter de voordeur Bothastraat

Uitgelicht

Bieb transvaal

Meer over Transvaalkwartier

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.