Typisch Haags

Voedselbankwinkel: zelf kiezen wat je eet

De Moerwijkvoedselbank

Bij de meeste voedselbanken krijgen de deelnemers een samengesteld pakket. Maar bij de Voedselbankwinkel Moerwijk kunnen de klanten sinds kort zelf ‘winkelen’. Dat vinden ze prettiger en het contact met de vrijwilligers is ook gezellig. We gingen even kijken aan de Guntersteinweg.

Ali komt elke week naar de Voedselbankwinkel, deze keer met zijn zoontje Mustafa. Hij heeft uit de rekken gekozen wat het gezin goed kan gebruiken. “Ik kom uit Syrië en mijn vrouw en ik hebben 5 kinderen. In Syrië was ik docent Arabisch en heb ik ook mensen geholpen via het Rode Kruis. Nu moet ik elke maand bijlessen betalen voor mijn kinderen. Mijn oudste kind heeft vwo-advies gekregen en ik wil mijn kinderen zo veel mogelijk kansen geven.” Hij is blij dat hij hier etenswaren kan halen: “Het is heel goed dat dit er is. Daar ben ik dankbaar voor.”

Eigen keus

Op een kaart staan alle soorten voeding, zoals groente of brood. Daar kunnen klanten uit kiezen. Wie geen spruitjes lust, kan aan de boontjes of worteltjes. “Die eigen keus is beter, want dan gaat alles ook op,” weet Petra Nijland, die vrijwillig coördinator is sinds de winkel 4 maanden geleden openging. In deze winkel komen alle klanten die voorheen naar de voedselbank in de Marcuskerk en de Cypreskerk gingen, samen 120 huishoudens. Petra: “De klanten komen op een vast tijdstip in de week. Ze zijn aangemeld via organisaties zoals maatschappelijk werk, Vluchtelingenwerk of het Leger des Heils, en hun inkomen is gecontroleerd. Wij weten verder niets van hen, behalve wat ze ons zelf vertellen.”

Iedereen een verhaal

Evenveel aandacht als de klanten krijgen de vrijwilligers. “Die zijn heel belangrijk,” vertelt Petra. “Ze hebben allemaal een verhaal, en vaak komen die verhalen overeen met die van de klanten. Dat geeft verbondenheid. Er is geen veroordeling, er is gelijkwaardigheid.” Elly is een ‘verse’ vrijwilliger. Ze vertelt: “Ik ben 3 weken geleden begonnen, omdat ik graag met mensen wil omgaan die het moeilijk hebben. Ik heb zelf op internet naar vrijwilligerswerk gezocht en kwam dit tegen. Het bevalt heel goed, want de sfeer is fijn en de klanten zijn gezellig.”

Bakkie doen

Monique komt elke week een volle tas halen. “Ze zijn hier heel aardig,” begint ze. “En het is fijner dan een krat krijgen dat van tevoren is gevuld. Daar zaten vaak dingen in die we niet konden gebruiken. Dit werkt super. Op de kaart is alles duidelijk aangegeven, met plaatjes. Dus ook voor mensen die niet goed Nederlands lezen of laaggeletterd zijn, werkt dat goed. Als ik hier mijn rondje maak, stel ik meteen een plan op voor het eten voor de komende dagen.” Vóór corona kon ze nog rondkomen met haar gezin, maar daarna lukte dat niet meer. “Alles was zo duur geworden. Ik moet met 3 kinderen leven van 100 euro per week, want ik heb bewindvoering. Natuurlijk zal ik blij zijn als ik daarvan af ben, maar ik zal dit heel erg missen. Want het contact met iedereen hier is super! Na het winkelen blijf ik altijd nog even een bakkie doen, heel gezellig.”

Niets weggooien

In de winkel blijft wel eens wat over. En ook verse etenswaren die over de datum zijn, mogen niet meegegeven worden. Petra vertelt: “We werken heel goed samen met de Participatiekeuken. Alles wat op de laatste dag niet is meegenomen, wordt daar gebruikt of ze zetten het in de meeneemkast buiten. Ik zou hier niet kunnen rondlopen als we eten weg moesten gooien. Dat kán ik gewoon niet. Het is ook het eerste wat vrijwilligers vragen: wat gebeurt er met de spullen die over zijn? Dan kan ik ze geruststellen.” Als de laatste klant geweest is, gaan de vrijwilligers nog even door met sorteren wat kan blijven liggen en wat naar de Participatiekeuken kan. Zo gaat het elke maandag, donderdag en vrijdag, de dagen dat de Voedselbankwinkel open is.

De Voedselbank heeft verschillende locaties in Den Haag en omstreken. Zie www.voedselbankhaaglanden.nl

Voedselbankwinkel Moerwijk

Guntersteinweg 377

E-mail: moerwijk@voedselbankhaaglanden.nl

Aangemelde klanten kunnen daar terecht op maandag-, donderdag- of vrijdagmiddag. Op die middagen is de winkel te bereiken via 06-23886179.

Uitgelicht

moerwijk bij Hart van Moerwijk

Meer over Moerwijk

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.