Typisch Haags

Weggeefkiosk: gratis voedsel voor wie het nodig heeft

Ben Lachhab voor de weggeefhoek van de Participatie Keuken

Buiten bij de Participatie Keuken aan de Guntersteinweg staat een Weggeefkiosk die dagelijks wordt gevuld met verse voedingswaren. Mensen die het nodig hebben, mogen wat zij kunnen gebruiken gratis meenemen. Ben Lachhab vertelt over deze Weggeefkiosk.

“Met de Weggeefkiosk willen we 2 dingen bereiken: we willen mensen uit de omliggende wijken bereiken die weinig te besteden hebben, en we gaan voedselverspilling tegen.” Ben Lachhab die de Participatie Keuken leidt, weet hoe hard het nodig is in Moerwijk en aangrenzende wijken. “Het zijn niet alleen klanten van de Voedselbank, maar ook andere mensen die weinig geld hebben. Het is anoniem, je hoeft nergens geregistreerd te staan. Wie het niet nodig heeft, komt het ook niet halen, merken we.”

Net een paar euro te veel

Een van de bezoekers die er heel blij mee zijn, is Ingrid. “Ik heb een heel laag inkomen, maar net een paar euro te hoog voor de Voedselbank. Dus voor mij is dit ideaal. Het is altijd vers. Ik vind het geweldig dat het er is, je kunt er echt lekker van eten. Vorige keer heb ik peertjes meegenomen, heerlijk!” 

Verse producten

Ben vertelt: “We zijn bijna 4 jaar geleden begonnen met de kiosk, in coronatijd. Toen was er ook grote behoefte aan, en dat is gebleven. We zetten er maaltijden in die we van supermarkten krijgen of die we zelf maken. En altijd verse producten: fruit, groente, brood, melk, noem maar op. De kiosk staat buiten en in de winter is dat makkelijk. ’s Zomers zetten we een koeling buiten, dan blijft alles vers.”

Opstapje naar meer

De Weggeefkiosk is een opstapje naar meer, zegt Ben: “Het begint als mensen spullen komen halen. Sommigen schamen zich. Die komen in het begin met een capuchon over hun hoofd en gaan snel weer weg. Als ze vaker komen, maak ik een praatje of drink ik even koffie met ze. Dan hoor ik vaak hun verhaal. Die ontmoeting is belangrijk en kan tot meer contact leiden. Soms vinden mensen het fijn om ergens bij betrokken te worden. Dat kan hier bij de Participatie Keuken. Er is hier altijd veel te doen, en het is mooi als mensen uit hun schulp kruipen en meedoen. Want als ze een rol krijgen, horen ze ergens bij.”

Ik ga naar huis

Een goed voorbeeld vindt Ben een man die na zijn scheiding geen huis meer had en soms bij een vriend op de bank sliep, maar ook vaak buiten op een bankje. “Op kerstavond 2022 kwam hij hier en ik raakte met hem in gesprek. Toen ik zijn verhaal hoorde, kon ik iets aan zijn situatie doen door er anderen bij te halen, zoals de organisatie voor dak- en thuislozen. Via Staedion ging hij anti-kraak wonen. Zijn leven veranderde totaal. Ineens kon hij zeggen: ik ga naar huis. Hij is weer onderdeel van de samenleving. Nu kan hij zijn kwaliteiten weer gebruiken. Dat begon met een praatje bij de kiosk.”

Weer meedoen

Een aantal bezoekers zijn nu vrijwilliger. Zoals Brian, die vlakbij woont en soms komt helpen. “Het is top, die kast hier. Veel mensen hebben het nodig. Ik soms ook. En ik help met dingen klaarzetten. Dat doe ik graag.” Veel vrijwilligers hebben hun eigen taak, zoals groenten ophalen in het Westland of spullen bij de supermarkt, want daar komen de voedingswaren vandaan. Ben wijst naar een vrijwilliger die voorheen met niemand contact had en nu twee keer per week komt. “Hij doet weer mee. Dat is net zo belangrijk als de levensmiddelen.”

Weggeefkiosk 

Aan de achterkant van de Participatie Keuken
Guntersteinweg 377, Moerwijk

Uitgelicht

moerwijk bij Hart van Moerwijk

Meer over Moerwijk

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.