Donderdag 12 september is de website tussen 07.00 uur en 08.00 uur niet bereikbaar. Sorry voor het ongemak.

Ventilatiesysteem aanbrengen

Staedion wil binnenkort een ventilatiesysteem aanbrengen in het woonblok waarin je woont. Hier lees je meer over waarom we dit doen, wat we gaan doen en hoe we dit gaan doen. Staedion betaalt de kosten van het aanbrengen van het systeem. Dit kost je niets en je kan prettiger wonen.

Wat doet een ventilatiesysteem

Een ventilatiesysteem voert vuile lucht in je woning af en zorgt voor meer frisse lucht. Hierdoor is er minder vocht in je woning en daardoor is er minder kans op schimmel. Droge lucht is ook makkelijker te verwarmen. Dat is voordeliger wonen en beter voor je gezondheid.

Er komt een medewerker bij je kijken

Een medewerker van het installatiebedrijf komt, voordat de werkzaamheden beginnen, bij je thuis voor een opname. Hierdoor weet de medewerker hoe de werkzaamheden het beste uitgevoerd kunnen worden. Er zijn namelijk verschillende woningen in je wooncomplex die er allemaal anders uitzien. Tijdens dit bezoek kijken we samen naar de beste oplossing voor het uitvoeren van de werkzaamheden.

Afspraak werkzaamheden

De werkzaamheden in je woning duren ongeveer vier uur. Hiervoor moet je thuis zijn. Je ontvangt een brief van het installatiebedrijf met een datum en tijdstip waarop zij bij je langs komen. Voor de werkzaamheden die op dak uitgevoerd worden hoef je niet thuis te blijven.

Dakventilatoren

Op het dak worden dakventilatoren geplaatst. Deze zorgen ervoor dat vuile lucht uit je woning en de andere woningen in het woongebouw wordt afgezogen. Dit noemen we een collectief mechanisch afzuigsysteem.

Voorbeeld van een dakventilator

Voorbeeld van een dakventilator

Werkzaamheden in je woning

Wij brengen het ventilatiesysteem aan op het dak van het woongebouw met buizen naar en soms ook in je woning. Om ervoor te zorgen dat het ventilatiesysteem goed werkt, worden in de keuken, de badkamer en het toilet afzuigventielen geplaatst. Deze ventielen worden afgesteld door de monteur, zodat de juiste hoeveelheid vervuilde lucht wordt afgevoerd.

Voorbeeld van een elektrisch afzuigventiel

Voorbeeld van de verschillende typen afzuigventielen die we plaatsen

De buizen die door de woning lopen worden weggewerkt met een koof of een verlaagd plafond zodat deze uit het zicht zijn en het geheel er weer netjes uitziet.

Voor een goede doorstroming van de lucht moet er tussen de binnendeuren en de vloer wat ruimte zijn. Wanneer deze ruimte te klein is maken wij de binnendeuren iets korter of we zetten een speciaal rooster in de deur. Dit is soms nodig om de vervuilde lucht vanuit de ruimtes achter de deur ook goed te kunnen afvoeren. En om ervoor te zorgen dat er verse lucht kan worden aangevoerd.

CO2-sensoren en bediening

Om je woning zo goed mogelijk te ventileren brengen wij CO2-sensoren aan in de woonkamer en de grootste slaapkamer. Deze sensoren meten de luchtvervuiling in deze kamers. Raakt de lucht te vervuild in deze kamers? Dan zorgen zij ervoor dat de luchtafvoer verhoogd wordt. Hierdoor werkt het systeem beter en nog zuiniger. Op de sensor van de woonkamer zitten ook knoppen waarmee je de ventilatie kan bedienen. In de keuken brengen wij een 4-standenschakelaar aan. Hiermee kan je de ventilator meer lucht laten afvoeren wanneer je bijvoorbeeld gaat koken, douchen of je de was binnen te drogen hangt.

Voorbeeld van een CO2-sensor en een 4-standenschakelaar

Voorbeeld van een CO2-sensor en een 4-standenschakelaar

Overlast

Het boren en stofzuigen tijdens de werkzaamheden kan zorgen voor geluidsoverlast. De monteur dekt de werkplek af om schade en vuil in je woning te voorkomen. Na de werkzaamheden wordt alles netjes opgeruimd.

Uitgelicht

Tekening van twee pratende mensen onder een parasol

Hulp nodig? Neem contact op!

Heb je vragen of heb je hulp nodig. Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.