Bewonersverhaal

Actieve bewonerscommissie in Maetstate

Joecke en Max voor de woningen

In Bezuidenhout werd 30 jaar geleden een bewonerscommissie opgericht: in Maetstate aan de Joan Maetsuijkerstraat. Het gebouw werd toen net bewoond. Het is een 65-pluscomplex met 63 woningen. De voorzitter en de penningmeester vertellen wat ze allemaal doen voor de medebewoners.

Bij elke activiteit die voorzitter Joecke Slotboom en penningmeester Max Rijkschroeff noemen, zeggen ze: “Fijn dat alles weer kan!” Ze doelen natuurlijk op corona. Pas prijkte er in de hal een poster voor de High Kerst Tea, voor het eerst sinds een paar jaar. “Van de 70 bewoners hadden zich er 24 opgegeven. Gelukkig maar, want er passen maximaal 32 mensen in onze gemeenschappelijke ruimte,” zegt Max, die al 16 jaar in Maetstate woont. “De bestuursleden deden de boodschappen en hadden alles klaargemaakt. Heel gezellig.”

Vakantiegevoel

Het is een fijne flat, zeggen ze. Joecke, sinds 7 jaar bewoonster: “Iedereen woont hier met plezier. Veel bewoners zeggen zelfs dat ze hier een vakantiegevoel hebben. Dat was helemaal zo toen we in coronatijd achter buiten zaten, op afstand, onder de parasol. Dan bracht iemand een flesje wijn mee en zaten we lekker te borrelen.”

Handige commissieleden

De commissie werd opgericht om de bewoners met elkaar in contact te brengen, maar ook om een andere reden, vertelt Max: “Sommige bewoners waren niet zo handig. En een paar commissieleden waren technisch sterk. Dat ben ik ook, ik weet veel van elektriciteit. Dat kan heel nuttig zijn.” Joecke vult hem aan: “Nu organiseren we vooral gezellige dingen, zoals klaverjassen, sjoelen, spelletjes doen, handwerken en knutselen, en buiten jeu de boules. Dat is na corona weer op gang gekomen. Maar voor sommige dingen is nu minder animo dan voorheen, dat is wel jammer.”

Samen eten

Joecke merkt verschil met een poos geleden. “Het lijkt alsof mensen meer op zichzelf blijven.” Max geeft een voorbeeld: “Voorheen lieten we maandelijks een traiteur komen voor een maaltijd, maar dat gebeurt nu nog maar eens in de 3 maanden. Dan krijgen we erg lekker eten met korting. Een Indische maaltijd, of mosselen, altijd iets speciaals. Nu het niet meer elke maand gebeurt, nodig ik ook bij mij thuis soms mensen uit. Zo nodigde ik voor Tweede Kerstdag bewoners uit van wie ik wist dat ze met de feestdagen alleen waren.”

Gordijnen dicht

Max heeft nog een andere taak. “We hebben een beldienst, de Goedemorgen. Bewoners die zich hebben opgegeven, worden per toerbeurt gebeld via de huistelefoon. Ze moeten echt uit bed om op te nemen. Gebeurt dit niet of blijven de gordijnen dicht, dan ga ik samen met degene die telefoondienst kijken of er iets aan de hand is. Zo ging ik een keer bij een bewoner naar binnen waar alles donker was. Ik kon haar nergens vinden. Ineens hoorde ik vlakbij een stem die zei: HALLO! Ik schrok me wezenloos. Dat was haar papegaai. Die mevrouw bleek ’s ochtends door de ziekenwagen te zijn opgehaald, maar dat wisten we niet.”

Onderhuurders

De commissie is dus actief. En behalve de voorzitter en de penningmeester zijn er ook een secretaris en 3 bestuursleden. Max vertelt: “De bewoners huren van de Stichting Welzijnszorg Haaglanden, die de flat weer huurt van Staedion. Omdat we dus onderhuurders zijn, kunnen we ons niet aansluiten bij de Huurdersvereniging van Staedion. Dat vind ik jammer, want ik heb ook veel bestuurlijke ervaring bij een woningcorporatie.”

Bustocht

Elk jaar legt de commissie verantwoording af over de financiën en dan kunnen bewoners ideeën indienen voor het nieuwe jaar. “Niemand betaalt contributie. We bekostigen alles uit bijdragen naar draagkracht en uit legaten. Daar hebben we een potje voor. Een tijdje geleden hebben we daarvan een bustocht door Den Haag gemaakt. Toen lieten we de bewoners zien hoe hun vroegere wijk was veranderd. Dat werd erg gewaardeerd. Ja, we doen echt van alles en nog wat.”

Joecke en Max in de ontmoetingsruimte

Uitgelicht

Twee bewoners in gesprek onder parasol

Meedoen

In Den Haag zetten Staedion en haar huurders zich in voor de wijk. Wil jij ook meedoen, meedenken en meebeslissen voor jouw woongebouw en buurt?

Bezuidenhout

Meer over Bezuidenhout

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.