Typisch Haags

Bij OpenJeHart vind je vrienden

Wandelen met Openjehard

Het is maandagmiddag en dat betekent wandelen in het Haagse Bos. En daarna breien of beppen bij een bakje koffie. Het is een van de vele dingen die OpenJeHart organiseert in heel Den Haag. De leden in Bezuidenhout zijn er in elk geval blij mee.

“Ik wandel elke maandag mee, met de rollator,” zegt Jeannine lachend. “Ik kom best goed mee, en als het te snel gaat, wachten ze op me. Ik geniet erg van het bos en onderweg kletsen we gezellig. En na afloop breien we dekens en andere dingen voor daklozen.” Over OpenJeHart zegt ze: “Ik heb hier echt vriendschap gesloten met een paar mensen. Toen ik net weduwe was geworden, wees een vriendin me hierop. En ik voel me hier helemaal thuis. Wandelen is goed en breien is ontspannend, en ik vind het mooi dat we voor daklozen breien.”

Aandacht

Precies voor mensen zoals Jeannine is OpenJeHart bedoeld, vertelt Monique, die elke maandag als vrijwilliger de wandelgroep begeleidt. “We halen eenzame mensen uit hun huis en brengen ze met elkaar in verbinding. We zeggen altijd: aandacht is ons product. Mensen komen via bekenden of via de ouderenconsulent. Nieuwe mensen vinden het vaak een beetje eng als ze voor het eerst komen, maar ze worden in de groep altijd heel snel opgenomen.” Ze voegt eraan toe: “En OpenJeHart zit op veel plekken in Den Haag, in veel wijken gebeurt van alles.”

Groepsapp

Monique is opgeleid als wandelcoach. Toen ze noodgedwongen stopte met haar werk, zag ze iets over OpenJeHart. Dat sprak haar meteen aan. “Het is mooi om met de groep te wandelen. Wandelen verbindt mensen met elkaar, maar ook met zichzelf. Vaak geef ik voor de wandeling een thema mee om over te praten. Een dag van tevoren, op zondag, nodig ik iedereen uit via de groepsapp. Die app is ook verbindend, veel leden reageren daarop. De zondag is voor veel mensen een lastige dag en dan is wat aandacht fijn. En is er iemand jarig, dan zijn er uitgebreide felicitaties. Heel leuk.”

Uurtje bewegen

Vandaag is Judith jarig en ze trakteert op Antilliaanse hapjes. Natuurlijk zingt de groep voor haar. En dan pakken de breisters de naalden weer op. Ze breien voor de stichting Wool for Warmt, die de wol levert en de breisels in ontvangst neemt voor dak- en thuislozen. Truus doet niet mee met breien. “Ik heb hier één keer iets gebreid, maar dat was wel genoeg. Kwekken vind ik ook leuk en dat mag hier ook. Ik wandel wel altijd mee. Bewegen moet, en een uurtje is precies genoeg. Het is gezellig en ik heb hier veel leuke kennissen opgedaan.”

Behoefte aan contact

Jessie is er ook elke week. “Net na corona ben ik erbij gekomen,” vertelt ze. “Ik had grote behoefte aan contact. De sfeer is hier fijn en Monique begeleidt het heel goed. Er wordt veel uitgewisseld. Als er bijvoorbeeld iets niet lukt met het mobieltje, is er altijd iemand die kan helpen. Met een groepje van 4 ga ik meer vriendschappelijk om. Na afloop gaan we altijd een afzakkertje drinken op een terras of bij een van ons thuis. Dit is voor mij een vast punt in de week, ik ben hier heel blij mee.”

Deelname is gratis, maar wel eerst aanmelden 

Ook lid worden? Wie zich opgeeft via 088 ­- 78 78 988 of denhaag@lwpc.nl krijgt de uitnodigingen voor alle (gratis) activiteiten van OpenJeHart toegestuurd. Kijk voor meer informatie op www.openjehart.nu/den-haag/

Uitgelicht

Twee bewoners in gesprek onder parasol

Meedoen

In Den Haag zetten Staedion en haar huurders zich in voor de wijk. Wil jij ook meedoen, meedenken en meebeslissen voor jouw woongebouw en buurt?

Bezuidenhout

Meer over Bezuidenhout

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.