Typisch Haags

Burenhulp: helpende handjes in de buurt

burenhulp

Het brood is op, de hond moet uit, dat kleine klusje in huis blijft maar liggen. Soms kunnen mensen iets niet zelf oplossen. Wat is het dan fijn als iemand daarbij helpt! Dat kan met Burenhulp, een organisatie die iemand die hulp nodig heeft, koppelt aan een helper. En die helpers zijn bij Burenhulp natuurlijk ook van harte welkom.

Ze zijn er genoeg: mensen die iets in huis niet kunnen oplossen, bijvoorbeeld een nieuwe lamp indraaien. Of mensen die dol zijn op hun hondje, maar het niet meer zelf kunnen uitlaten. En er zijn ook veel mensen die tijd en zin hebben om iemand anders te helpen. Met die gedachte is Burenhulp opgezet.
 
“Eigenlijk werkt het heel eenvoudig: wij koppelen mensen met een vraag aan mensen die willen helpen,” vertelt Sanne Smit, coördinator Burenhulp bij Zebra Welzijn voor stadsdeel Centrum. “We werken samen met Voor Welzijn en Mooi Welzijn aan dit project in de hele stad. Mensen met een vraag kunnen zich bij ons melden en wij bekijken dan wie kan helpen. Iedereen die vrijwilliger bij ons wordt, krijgt een Burenhulp-pasje. Zo kan elke vrijwilliger zich legitimeren en weet iedereen die hulp vraagt dat de helper vertrouwd is.”

Samen wandelen of tolken bij de dokter

Om wat voor vragen gaat het meestal? “Het kan gaan om kleine klusjes in en om het huis, of om hulp voor iemand die bijvoorbeeld net geopereerd is en iets tijdelijk niet kan zoals boodschappen doen. Het kan ook iets zijn wat regelmatig terugkomt. En met een beetje hulp kunnen mensen soms langer thuis blijven wonen, dus ook bijvoorbeeld met klusjes in de tuin kan iemand erg geholpen zijn. Soms is er een tolk nodig voor iemand die naar het ziekenhuis moet, of iemand die even wil rijden. Het kan echt van alles zijn.”

Geen verhuisbedrijf

Als iemand zich meldt met een vraag, wordt bekeken of de vraag passend is voor Burenhulp. Sanne legt uit: “Een paar dingen doen we beslist niet: oppassen, financiële administratie en grote klussen. Een schilderijtje ophangen kan best, maar we zijn geen verhuisbedrijf of aannemersbedrijf. Bij aanvragen voor grotere klussen verwijzen we door naar organisaties waar we mee samenwerken zoals Haagse Helpers, de Einder en When the Eagle Learns to Fly.”

Eenzaam

Sanne kwam 8 jaar geleden bij Burenhulp, dat toen 30 vrijwilligers had. Sindsdien is Burenhulp flink gegroeid, vertelt ze: “We hebben nu ongeveer 900 vrijwilligers in de stad. Er zijn wel meer hulpvragers dan aanbieders, maar dit jaar zijn er veel vrijwilligers bijgekomen, afgelopen maanden zelfs een recordaantal. Ik denk dat meer mensen zich eenzaam voelden en graag iets doen bijvoorbeeld met iemand gaan wandelen. Daar horen we positieve verhalen over.”
 
Er zijn zelfs blijvertjes uit voortgekomen. “Een dame is elke week gaan koken en een paar mensen doen nu vast boodschappen voor anderen. Ook komen mensen met elkaar in gesprek die dezelfde interesses hebben en daar zijn zelfs spelletjesavonden door ontstaan.”

Graag bezig

Een van de vrijwilligers is Tom. Hij is nu een paar maanden actief voor Burenhulp. “Ik heb een moeilijke periode in mijn leven gehad en ben opgenomen geweest. Nu probeer ik weer een plek in de maatschappij te vinden. Ik wil graag bezig zijn en vind het leuk om iets voor mensen te doen. Straks ga ik iemand helpen die een leuk tuintje heeft, maar zelf niet veel meer kan en ze is er heel blij mee. Dat geeft me veel voldoening. Daarna ga ik voor iemand anders boodschappen doen en vanmiddag help ik een meneer die moeite heeft met cijfers om zijn post te ordenen.”
 
Sanne vertelt: “We zijn heel blij met Tom, hij doet het geweldig! We krijgen hele dankbare telefoontjes van mensen die hij heeft geholpen. Tom helpt nu heel vaak, maar we zijn ook blij met mensen die maar af en toe iets willen doen. Iedereen die wil helpen is welkom.”

Wilt u iemand helpen of zoekt u hulp? Meld u aan bij Burenhulp:

burenhulp 2