Bewonersverhaal

De Participatie Keuken: maaltijden met liefde bereid voor kwetsbare 70-plussers

Participatiekeuken Ben Lachab

De coronacrisis in maart was de aanleiding voor het project 100.000 maaltijden. Iedere dag een gezonde maaltijd voor kwetsbare ouderen zonder sociaal vangnet die tijdens deze crisis hun huis niet willen of kunnen verlaten. Wat begon als een bericht op Facebook is uitgegroeid tot een sociaal maatschappelijke onderneming met grootse plannen: de Participatie Keuken.

Hoe kwam je op het idee om dit te gaan doen?

“Al vóór corona was ik bezig met verschillende groepen mensen met elkaar verbinden. Dat doe ik al 13 jaar, onder andere met sociale buurtrestaurants. Er is veel eenzaamheid, er zijn tegenstellingen, mensen hebben het moeilijk. En ik wil voedselverspilling tegengaan. Toen kwam corona, en ik dacht: al dat eten dat overblijft, daar kunnen we veel mensen mee helpen. Vaak blijven ideeën hangen bij erover nadenken, maar ik wilde écht aan de slag. Ik vond een paar organisaties die mee wilden doen en toen heb ik de Participatie Keuken opgezet.”

Hoe heb je dat aangepakt?

“Eerst heb ik aan vrienden en familie donaties gevraagd. Binnen 2 uur was er 5.000 euro binnen. Daarna kwamen er fondsen, zoals Fonds 1818, het Madurodamfonds en de Rabobank. Al snel was er 40.000 euro bij elkaar. Vijf dagen per week zijn er verse maaltijden gekookt in de keukens van Shell. Door de lockdown bleef Shell zitten met een voorraad levensmiddelen die de Participatie Keuken mocht gebruiken. Toen die op was, stelde Shell de bedrijfskeuken en personeel beschikbaar. Kort daarna gingen House of Lords en Holland Casino Scheveningen mee koken. De maaltijden werden in de vriezers van World Forum opgeslagen, en een groot team vrijwilligers bracht ze verspreid over de stad bij ouderen thuis. Op 3 juli werd de 100.000e maaltijd bezorgd.”

Participatiekeuken Ben Lachab 3

Honderdduizend maaltijden?! Onvoorstelbaar!

“Het was echt groot. Met de 100.000e maaltijd eindigde het project, maar we gingen door met de Participatie Keuken als sociale onderneming. We zitten nu in het vroegere hoofdkantoor van Staedion aan de Guntersteinweg. Nu brengen we 400 maaltijden per week naar kwetsbare 70-plussers. Met liefde gemaakt, ingepakt, bezorgd én opgegeten. Elke dag krijgen we nieuwe aanmeldingen. Ruim een derde van de mensen woont in Zuidwest. Wij willen een beweging in gang zetten en we zijn al goed op weg, want we krijgen navolging in Delft, Rijswijk, Leidschendam, het Westland… Ook ontstaan er mooie samenwerkingen, zoals met horecaondernemers. Zij willen graag helpen, net als veel vrijwilligers. Echt Prachtig.”

Hoe reageren mensen?

“Ze zijn heel blij. Veel ouderen zien helemaal niemand meer, vaak alleen nog de thuiszorg. Een mevrouw leefde van witte puntjes met pindakaas, ze kookte niet meer. Nu krijgt ze weer aandacht én ze eet weer gezond. Wij bezorgen met een lach en een praatje aan deur. Ook aan de telefoon maken we tijd om even te kletsen met mensen. Zo ontstaan er mooie gesprekken en warme verbindingen. We krijgen veel mooie reacties, zoals van een mevrouw die zei: ik heb het zelf niet nodig, maar ik meld me aan voor mijn buurvrouw.”

Dus eten kan helpen om eenzaamheid tegen te gaan?

“Jazeker! Maaltijden langsbrengen, samen koken, dat helpt allemaal. We hebben hier achter het gebouw ook een moestuin voor buurtbewoners. Die tuin werd niet gebruikt. Samen groenten kweken verbindt de mensen in de buurt. En ook daarbuiten, want er komen vaak mensen kijken van buiten de wijk die heel verrast zijn: hé, is dit er ook in Moerwijk? Moerwijk wordt bestempeld als de armste wijk van Den Haag, maar het is juist een rijke wijk met veel positieve kracht.”

Heb je nog meer plannen?

“O, heel veel. We delen nu elke maandag gratis soep uit, samen met jongeren. Dit is ook ontstaan in coronatijd, in samenwerking met de gemeente Den Haag, Westlandse tuinders en de horeca. Wij geloven dat eten verbindt. We willen mensen een hart onder de riem steken en de boodschap afgeven dat we samen nooit alleen zijn. En in het pand aan de Guntersteinweg beginnen we een sociaal buurtrestaurant, met grote glazen wanden en ronde tafels zodat mensen makkelijk met elkaar kunnen praten. Er komt een duurzame keuken met inductiekookplaten die op zonnepanelen draaien, daar helpen studenten van de TU Delft aan mee. En we verwerken dan ook voedsel dat anders weggegooid zou worden. Zo gebruiken we de veerkracht van Moerwijk en zetten we de wijk op de kaart. Dit wordt uniek in de wereld, het bestaat nog nergens. Dromen is mooi, maar dromen waarmaken is beter.”

Meer lezen over de Participatie Keuken? Kijk op www.participatiekeuken.nl.

Bent u 70 jaar of ouder, gaat u niet naar de voedselbank en heeft u wekelijkse ondersteuning bij een gezonde maaltijd nodig? De Participatie Keuken bereidt en bezorgt elke week vijf gezonde diepgevroren maaltijden aan huis voor een kleine bijdrage van  3,- per maaltijd. Wilt u zichzelf of iemand anders aanmelden? Mail dan naar maaltijden@participatiekeuken.nl.

Participatiekeuken Ben Lachab 2

Uitgelicht

moerwijk bij Hart van Moerwijk

Meer over Moerwijk

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.