Bewonersverhaal

Een stukje Residentie Orkest in de Christiaanhof

Christiaanhof ResidentieOrkest cellisten

Het gebeurt niet elke dag dat er klassieke muziek klinkt op de binnenplaats van een ouderencomplex. Maar wel op zaterdag 18 april. Dan worden de bewoners van de Christiaanhof in de wijk Transvaal door twee cellisten van het Residentie Orkest getrakteerd op Vivaldi en Kummer.

Na vijf weken zon komen cellisten Justa de Jong en Tom van Lent een miniconcert geven in de Christiaanhof, en uitgerekend dán regent het. Maar ze laten zich niet uit het veld slaan: ze spelen hun prachtige muziek gewoon onder de galerij. Dat doet niets af aan de klank, want tot op de bovenste verdieping van het complex is het te horen. Bewoners komen een beetje aarzelend kijken waar de muziek vandaan komt.

Activiteiten voor de ouderen

De cellisten zijn uitgenodigd door de Julianakerk en Stichting Christiaanhof Ouderenzorg, vertellen Hans en Hennie Steenwijk. Met z’n tweeën vormen Hans en Hennie de bewonerscommissie van het complex en het stichtingsbestuur. Ze organiseren regelmatig activiteiten voor de ouderen. Hans: “Daar zijn we in 2008 mee begonnen, omdat we merkten dat bewoners eenzaam waren. Naar sommigen keek niemand om. Nu komen ze twee of drie keer per week naar de ontmoetingsruimte tegenover de Christiaanhof voor koffieochtenden, spelletjesmiddagen, bingo en themabijeenkomsten. En jaarlijks hebben we een uitje. Zo zorgen we voor gezelligheid.”

ResidentieOrkest Hans en Hennie

Initiatiefnemers Hans en Hennie Steenwijk

Op veilige afstand genieten

Hennie voegt toe: “De mensen in dit complex kenden elkaar vroeger amper. Ze kwijnden weg achter de geraniums. Dat is veranderd. De eerste keer dat we iets organiseerden, hebben we een partytent op de binnenplaats neergezet. Daarna zijn we verder gegaan in het buurtcentrum en vervolgens in de ontmoetingsruimte.” Sinds heel Nederland zo veel mogelijk binnen moet blijven, hebben ze niets meer kunnen organiseren. “Dat is wel zorgelijk, want nu zien de bewoners niemand meer en ligt eenzaamheid weer op de loer,” zegt Hans. “Vandaar dit idee: een concert op het binnenterras. Iedereen kan vanaf de eigen voordeur genieten van de muziek, op veilige afstand van elkaar.”

Publiek opzoeken

Ook voor de twee cellisten van het Residentie Orkest is het fijn dat ze weer muziek kunnen uitvoeren. Justa de Jong zegt: “Ik mis ons publiek enorm. En door hier te komen spelen, zoeken we zelf het publiek op.” Collega Tom van Lent vertelt: “Sinds 12 maart is het leven voor musici erg kaal. Het spelen en het publiek mis ik heel erg. Ik geef nog wel les via internet en dat gaat best goed, maar het is lang niet hetzelfde als mijn leerlingen echt zien, of het publiek bij de uitvoeringen van het orkest.”

Op de trap

Een van de bewoners, mevrouw Van der Ploeg, heeft een mooie plekje opgezocht om te luisteren: op de trap achter de cellisten. “Hans en Hennie hebben dit heel leuk gedaan nu al die activiteiten niet meer door kunnen gaan. Bijvoorbeeld de themamiddagen waarop de politie of de brandweer iets komt vertellen. Dat mag nu niet meer. Ik ben op de trap gaan zitten om anderhalve meter afstand te houden en om alles goed te kunnen horen. Het is erg leuk dat dit is georganiseerd.” 

Muzikale en fruitige vitamines

Na een sonate van Vivaldi en een celloduet van Kummer krijgen de musici bloemen, zowel van de vrijwilligers van buurtpreventie en als van Hans en Hennie. Wethouder Martijn Balster van Wonen, Wijken en Welzijn is getuige van dit geslaagde initiatief, dat wordt afgesloten met het rondbrengen van fruit bij alle bewoners door jongerenwerkers van de Julianakerk en een bos tulpen uit handen van Hans van Stichting Ouderenzorg Christiaanhof, ook bij de mensen die toch liever binnen bleven. Al met al een middag boordevol muzikale en fruitige vitamines.

ResidentieOrkest bloemen uitreiken

Uitgelicht

Bieb transvaal

Meer over Transvaalkwartier

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.