Hoe helpt een binnentuin aan een prettigere woon- en leefomgeving?

De binnentuin aan het wooncomplex aan de Chopinstraat krijgt binnenkort een nieuw leven. Sascha Herfkens, consulent Leefbaar & Participatie vertelt hoe ze deze binnentuin gebruikt om meerdere problemen rondom het wooncomplex op te lossen.
“De huidige binnentuin is rommelig en vervuild. Bewoners ervaren overlast van hangjongeren en zwerfvuil. Ook de portieken worden vaak vervuild. Daarnaast voldoet de tuin ook niet meer aan de behoeften en wensen van de bewoners. Het groen is eentonig en biedt weinig variatie en er is in het verleden geen aandacht voor klimaat en duurzaamheid geweest. Bewoners voelen zich weinig betrokken bij de tuin waardoor deze problematiek ook niet wordt opgelost. Dit draagt allemaal niet bij een prettige woonomgeving. Het werd tijd om dit aan te pakken!
Samen aan de slag voor verbetering
Om dit te veranderen, ben ik dit project gestart. Ik heb 8 studenten van Yuverta, opleiding Leefbare Stad en Klimaat gevraagd om samen met Els van der Weijde van tuin- en landschapsbureau Weijde landschapsarchitect voor deze binnentuin een plan en ontwerp te maken. Een belangrijk onderdeel is natuurlijk de behoeften en wensen van onze bewoners. Daarom richten we ons dit jaar volledig op een participatietraject. Door deze gezamenlijke aanpak en het integreren van hun behoeften hoop ik het vlammetje aan te wakkeren bij de bewoners om het stukje eigenaarschap onder hen te vergroten.
Door deze samenwerking krijgen studenten ook de kans om hun studie in de praktijk te brengen en te leren van de landschapsarchitect en een echte opdrachtgever. De studenten hebben verschillende workshops gekregen van bijvoorbeeld Speelplan. Zij zijn een ontwerp-, inspectie- en adviesbureau voor spelen, sporten en bewegen. Op deze manier konden zij zich goed voorbereiden op een goed en weldoordacht ontwerp voor de nieuwe binnentuin. Voor Staedion zorgt dit voor een breed gedragen toekomstbestendig ontwerp waarbij duurzaamheid en klimaatadaptie hoog in het vaandel staat.
Bewoners denken mee
De bewoners werden betrokken door middel van een enquête, aanbelacties en twee bewonersbijeenkomsten. De ideeën haalden we samen met de opbouwwerkers van Wijkz op. De studenten maakten voor de bijeenkomsten 4 moodboards van de binnentuin om aan de bewoners te laten zien wat er allemaal mogelijk is. Zo zorgen we ervoor dat bewoners de potentie van hun leefomgeving beter kunnen verbeelden. Op de eerste bijeenkomst op 18 juni waren zo’n 40 bewoners aanwezig. Dat is een mooi opkomst! Bij het ontwerp van de binnentuin worden ook onze eigen hovenier Engelsman en Speelplan betrokken. Om er zo voor te zorgen dat het ontwerp straks ook uitvoerbaar en beheersbaar is en aan onze eisen voldoet. De studenten en architect verwerken alle resultaten van de bijeenkomsten in een nieuw ontwerp van de binnentuin. Het definitieve ontwerp wordt in oktober tijdens het festival de Betovering gepresenteerd aan de bewoners. Hierna gaan we hard aan het werk om het ontwerp van de binnentuin te realiseren.
Alles komt samen
Door deze aanpak, waarbij onze leefbaarheidsstrategie ter grondslag ligt, is de verwachting dat de binnentuin weer een plek van ontmoeting en verbinding gaat worden. Daarnaast zetten we in op een duurzame en klimaatvriendelijke binnentuin. Door de bewoners actief te betrekken bij het vergroenen en onderhouden van hun leefomgeving hopen we dat de vervuiling en overlast sterk verminderd wordt. Zo draagt het project bij aan een duurzame en hechtere gemeenschap. Een belangrijke voorwaarde voor een prettige woon- en leefomgeving. Alles komt samen in dit project: participatie, veiligheid, voorzieningen en een prettige leefomgeving. Ook binnen het wijkteam dragen we allemaal een steentje bij. Wijkbeheer, Sociaal Beheer, Fysieke Leefomgeving, iedereen levert vanuit zijn/haar expertise een bijdrage. Op deze manier gebruiken we de binnentuin als instrument om verschillende problematiek op te lossen in de buurt. Zo zorgen we ervoor dat iedereen prettig kan wonen in een buurt waar iedereen zich thuis voelt.”
Lees meer over
Thema's binnen dit artikel: Meedoen
Wijken binnen dit artikel: Loosduinen
Uitgelicht

Meer over Waldeck
Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.