Typisch Haags

Iets kapot? Niet weggooien, maar naar het Repair Café!

Staedion Repair Cafe

Een broodrooster, een fiets, een trui, een stoelleuning, je kunt het zo gek niet noemen of het is te repareren als het stuk is. Dan moet je natuurlijk wel weten hoe dat moet. Daarom staan de vrijwilligers van het Repair Café elke vrijdag bij Leven in Zuidwest klaar met hun kennis en hun gereedschapskist.

“We krijgen bijna alles weer aan de praat,” zegt vrijwilliger Frans, die beschikt over twee rechterhanden en een flinke dosis inzicht. Vandaag buigt hij zich over een kapotte ijsmachine. Hij moppert een beetje, want het zit niet mee. “Ik ben goed in sleutelen. In dingen uit elkaar halen en in elkaar zetten. Maar elektro ligt me minder, dus we moeten wachten op de elektricien, want volgens mij is de trafo naar de filistijnen.” Hij waarschuwt zijn mede-sleutelaar die de stekker van de motor in het stopcontact steekt: “Pas op, dadelijk geef je licht!” 

Dan maar een bloembak

Jaccoline heeft de ijsmachine voor een paar euro gekocht bij de kringloop. “Daar testen ze alles, dus ik dacht dat het wel snor zat. Maar hij draait niet goed. En ik kan iets pas wegdoen als ik zeker weet dat het niet te repareren is. Wie weet zit er alleen maar iets los. Bij het Repair Café kunnen ze dat nakijken. En als hij echt niet meer te redden is, dan maak ik van de schaal wel een bloembak.”

Repareren verleerd

Veel spullen zijn eenvoudig te repareren, maar we zijn verleerd dat dit kan. Dat is jammer, want kostbare kennis van repareren verdwijnt op die manier. En fabrikanten verdienen intussen smakken geld aan spullen die veel korter meegaan dan vroeger. Dat is slecht voor de portemonnee en ook voor het milieu. Denk maar aan alle grondstoffen die nodig zijn om nieuwe spullen van te maken, en aan de uitstoot van CO2. Dan is de som snel opgelost: repareren die handel!

Vrijwilligers met schroevendraaier

Elke vrijdagochtend staat Frans te sleutelen in het Repair Café aan Sterrenoord 97. Samen met andere vrijwilligers die graag hun schroevendraaier of hun stopnaald nuttig willen maken. Frans schudt zijn hoofd: “Het is ongelofelijk wat mensen weggooien. Onderweg vind ik altijd van alles wat nog te maken is. Zonde! Gelukkig komen hier veel mensen met spullen naar toe. Maar elke week twee uurtjes is eigenlijk te weinig. Soms is repareren ook lastig. Vorige week kwam er iemand met een stofzuiger. Die dingen zijn tegenwoordig van plastic en dat breekt af als je het open wil maken. Tja, de moderne tijd hè.” 

Samen spullen repareren

Bij Leven in Zuidwest, waar het Repair Café wordt gehouden, is het de hele week druk met activiteiten. Martin Schep en Rens Snoep zijn de drijvende krachten. Martin vertelt: “Hier is een inloopcafé voor buurtbewoners, een wolcafé en een financieel café voor mensen die brieven niet snappen en formulieren invullen moeilijk vinden, en ook Stichting Escamp voor Vrouwen zit hier. We weten dat het voor veel mensen lastig is om hulp te vragen. Terwijl dat een grote stap kan zijn naar zelfstandigheid, en ook naar anderen leren kennen. Het Repair Café is ook bedoeld om samen spullen te repareren. Je steekt er iets van op en je leert wijkbewoners kennen.” Hij kan het zelf ook niet laten om even te kijken of de gebrachte fiets nog te herstellen is. “Ik vrees dat dit een gevalletje nieuw wiel wordt,” besluit hij.
 
 Repair Cafés zijn er verspreid in heel Den Haag. Meer weten? Kijk op www.repaircafedenhaag.nl.
 
Over de achtergrond van het Repair Café: www.repaircafe.org.
 
Leven in Zuidwest organiseert elke vrijdag van 10:00 tot 12:00 uur een Repair Café.
Adres: Sterrenoord 97, telefoon: 06-51524917.
www.leveninzuidwest.nl/repair-cafe/

Repair Cafe Mariahoeve