Nieuws

Ik heb vragen over de stijgende (energie)prijzen

Monteur in gesprek met bewoner

Je hebt het ongetwijfeld al gemerkt. De energieprijs (gas en elektra) is de afgelopen tijd fors gestegen. Ook zijn de boodschappen steeds duurder geworden. Iedere bewoner en ieder bedrijf in Nederland merkt hier wat van. De prijzen worden duurder. Hoeveel? Dat verschilt per huishouden. Helaas heeft Staedion geen invloed op de hoge prijzen voor de boodschappen en energie. Wel helpen wij je graag. Hieronder vind je veelgestelde vragen. Waarmee wij jou kunnen helpen. Wat de gemeente voor jou kan doen. En handige tips om zelf energie én geld te besparen.

Hulp van de overheid

Veelgestelde vragen

Doet de rijksoverheid iets?

De rijksoverheid wil een deel van de hogere energierekening goedmaken. Voorbeelden zijn het prijsplafond op energie en compensatie voor huishoudens met blokaansluiting. Wil je hier meer informatie? Bekijk alle maatregelen en acties van de rijksoverheid

Doet de gemeente iets?

Gemeenten helpen inwoners ook met hoge energiekosten. Bekijk alle maatregelen en de acties van de gemeente Den Haag. Hier lees je ook hoe je energietoeslag of een energiecoach kunt aanvragen . Bekijk alle maatregelen en acties van de gemeente Pijnacker-Nootdorp. En lees hoe je energietoeslag kan aanvragen.

Over betalen

Veelgestelde vragen

Wat kan ik zelf doen zodat ik niet word verrast met een hoge energierekening? 

Bij een energiecontract met variabele prijzen is het verstandig om rekening te houden met de stijgende energieprijzen. Neem contact op met je energieleverancier. Hier kan je aangeven dat je het termijnbedrag voor je energieverbruik wilt verhogen. Hiermee voorkom je dat je verrast wordt met een hoge energierekening. Daarnaast kan je zelf ook veel doen om minder energie te gebruiken. Bekijk de tips om zelf energie én geld te besparen.  
 

Kunnen jullie niet de huur bevriezen? Dus geen jaarlijkse huurverhoging doen? 

In 2022 heeft Staedion ervoor gekozen om de huur van woningen met een F- en G-label niet te verhogen. Ook wel huurbevriezing genoemd. Begin 2023 nemen we een definitief besluit voor de huurverhoging voor 2023. We zullen daarbij opnieuw - net als in juli 2022 - de woningen met lage labels ontzien. Voor huurders met een laag inkomen komt er een huurverlaging naar maximaal € 550 vanaf 2023*. 

*De overheid moet nog een definitief besluit nemen. Wij houden ons aan het besluit van de overheid. 

Wat kan ik doen als ik door de stijgende energieprijzen mijn huur niet kan betalen? 

Kan je de huur niet of niet helemaal betalen? Of niet op tijd? Neem dan zo snel mogelijk contact op. Dan bespreken we samen hoe we dit oplossen. Bijvoorbeeld: je betaalt de huur een week later. Of we spreken een betalingsregeling af. Het belangrijkste is dat we hier met elkaar over praten. Zo voorkomen we dat de problemen te groot worden. Je kan zelf ook veel doen om energie én geld te besparen. Bekijk de tips. 

Vind je het fijn om hulp te krijgen om je geldzaken op orde te krijgen? 

Heb je problemen met geld? En wil je hulp om deze problemen op te lossen? Lees op verder op deze pagina hoe wij je kunnen helpen. 
 
Wij werken samen met Geldfit. Dit is een website die je kan helpen je geldzaken goed te regelen. Geldfit is van de Nederlandse Schuldhulproute. Bekijk de tips om zelf energie én geld te besparen. 

Over besparen

Veelgestelde vragen

Wat kan ik zelf doen zodat ik minder energie verbruik? 

Wist je dat gemiddeld driekwart van je gasverbruik gaat naar het verwarmen van het huis? De rest gaat naar warm water. Vooral voor douchen. Koken is maar een klein aandeel van het gasgebruik. Je kan zelf veel doen om energie én geld te besparen. Bekijk de tips om zelf energie én geld te besparen. 

Wat kan energiebesparing mij uitgedrukt in verbruik en geld opleveren? 

Een aantal voorbeelden: 

 • Verwarming verminderen. Wist je dat je gemiddeld € 370,- (ongeveer 308 kuub/m3) gas per jaar kan besparen door alleen de kamers te verwarmen waar je bent en tussendeuren te sluiten?  
 • Korter douchen. Wist je dat je gemiddeld € 70, - (ongeveer 85 kuub/m3) gas per jaar kan besparen door niet 9 minuten, maar 5 minuten te douchen?   
 • Minder stroom gebruiken voor verlichting. Wist je dat je gemiddeld € 14,- (ongeveer 64 kWh) per jaar per bespaart door een gloeilamp (o.b.v. 5 uur gebruik per dag) te vervangen door een ledlamp?  
 • Zet toestellen en apparaten helemaal uit en niet op stand-by. Wist je dat je gemiddeld € 53 euro (ongeveer 450 kWh) per jaar bespaart door toestellen en apparaten (televisie, computer, telefoonopladers, babyfoon, tandborstel e.d.) niet op stand-by, maar helemaal uit te zetten?  
 • Bekijk meer voorbeelden om zelf meer energie én geld te besparen en wat het u oplevert.  

De gemiddelde besparingen gaan uit van de bedragen die genoemd worden op Milieu Centraal. Het zijn bedragen voor een langere periode. Gas- en elektriciteitsprijzen kunnen hoger of lager zijn. Bekijk daarom op milieucentraal.nl welke bedragen en besparingen voor u gelden.

Over de energie(rekening)

Veelgestelde vragen

Wat betekent de stijgende energieprijs voor de servicekosten? 

In je servicekosten kan een bedrag zijn opgenomen voor de gemeenschappelijke stroomvoorziening in je woongebouw. De kosten die Staedion hiervoor betaalt aan de energieleverancier zijn vanaf 1 januari 2022 fors omhooggegaan. Daarom heeft Staedion de voorschotten voor deze gemeenschappelijke stroomkosten vanaf 1 juli 2022 verhoogt. Hoeveel deze verhoging voor je was, heb je kunnen lezen in de brief die je in april 2022 van ons hebt ontvangen. Door deze verhoging voorkomen we dat de afrekening servicekosten over 2022 hoog is en tegenvalt.

Wat betekent de stijgende energieprijs voor de stookkosten? 

In je huurprijs kan een bedrag zijn opgenomen voor het verwarmen van je woning en/of het verwarmen van het water. De kosten die Staedion hiervoor betaalt aan de energieleverancier zijn vanaf 1 januari 2022 fors omhoog gegaan. Als dit voor jou gold, heeft Staedion een voorstel gestuurd om het voorschot voor warmtekosten te verhogen per 1 april 2022. Dit voorstel heb je ontvangen in maart. Door deze verhoging voorkomen we dat de afrekening stookkosten over 2022 hoog is en tegenvalt.

Wat zijn de prijzen per kilowattuur (kWh) elektriciteit en per kuub (m3) gas? 

De prijzen zijn verschillend per energieleverancier en hangen af van het soort contract dat je hebt. Bekijk je contract. Of neem contact op met je energieleverancier voor meer informatie over de voor jou geldende prijzen en tarieven.   

Kan bij blokverwarmingen de temperatuur lager worden afgesteld? 

In veel gevallen kunnen we de temperatuur voor blokverwarming niet aanpassen. Bij een lagere temperatuur kunnen we niet alle bewoners een warme en comfortabele woning bieden.    
   
Staedion past daar waar mogelijk haar installaties na renovatie aan. Dit kan betekenen dat bijvoorbeeld de temperatuur van de blokverwarming wordt verlaagd en daarmee energie bespaard wordt. Dit is afhankelijk van onder andere de isolatie in het complex, de omvang van de woning, de ligging en het verwarmingssysteem.   

Gaat de prijs van de blokverwarming stijgen in 2023? 

Momenteel weten wij nog niet wat de tarieven zijn voor de collectieve energievoorziening. Eind 2022 horen wij wat de tarieven zijn voor 2023. Zodra dit bekend is, informeren wij je hier op tijd over. 

Wat is een EAN-nummer of EAN-code? En waar kan ik mijn EAN-nummer vinden? 

EAN-codes worden gebruikt om een leveringspunt voor gas of elektriciteit aan te geven. De EAN-code bestaat uit 18 cijfers. Deze codes zijn nodig bij het contact met de energieleverancier of netbeheerder. Je kan het EAN-nummer van de energiemeter vinden via eancodeboek.nl. Je hoeft alleen je postcode en huisnummer in te vullen.

Over isolatie en verduurzaming

Veelgestelde vragen

Wat doet Staedion? 

Staedion heeft geen invloed op de ontwikkeling van de energieprijzen. We proberen wel het verbruik van gas en energie te verminderen. Dit doen we op verschillende manieren:  

 • Wij werken er hard aan om onze woningen beter te isoleren (aanbrengen van isolatie en dubbel glas). Dit doen we per complex. We pakken daarbij de woningen met lage energielabels als eerste aan: E-, F- en G-labels.  
 • De E-, F- en G-woningen pakken we met voorrang aan. Zo versnellen we het energiezuiniger maken van woningen, zodat energiekosten niet onnodig oplopen. Dit geldt niet voor sloopwoningen en monumenten.  
 • Staedion stimuleert koken zonder gas door bij renovatie, woningen aan te sluiten op elektrisch koken. Daarnaast hebben wij bij een aantal complexen proactief het koken op gas vervangen door elektrisch koken.  
 • Onze nieuwbouwwoningen zijn bijna energieneutraal en volledig gasloos.  
 • Staedion plaatst jaarlijks op ongeveer 1.000 woningen zonnepanelen.  
 • We geven voorlichting aan huurders om hen te wijzen op manieren om energie en geld te besparen. Bekijk de tips om energie én geld te besparen.  
 • Daarnaast verwijzen wij naar de overheid en gemeenten. Zij geven ook voorlichting en helpen bijvoorbeeld door bespaarteams en energiecoaches in te zetten.   

Wanneer wordt mijn woning gerenoveerd? 

Zodra wij je woning gaan renoveren, krijg je een brief van ons. Hierin staat alle informatie over wat we gaan doen, wanneer en wat dit voor je betekent. 

Het renoveren van een woning is een langdurig proces. Het kost tijd voordat we aan de slag kunnen. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van vergunningen en contracten. En om te zorgen dat je er zo min mogelijk last van heeft bijvoorbeeld door het regelen van een logeerwoning. 

Daarom krijg je een jaar van tevoren, voordat we bij je gaan renoveren, een brief van ons. Wij kunnen je helaas niet eerder vertellen wanneer je woning gerenoveerd wordt. Dit omdat we bij onze planning onder andere afhankelijk zijn van leveranciers, beschikbaarheid van bouwmaterialen en gemeenten.  

Wat voor energielabel heeft mijn woning? 

Je kan het energielabel van je woning vinden op www.energielabel.nl

Wat gaat Staedion doen aan slecht geïsoleerde woningen? 

De komende jaren gaan wij ons extra inzetten om de E-, F- en G-labels versneld aan te pakken. Wij zetten ons in om uiterlijk in 2028 de E-, F- en G-labels van ons bezit te hebben aangepakt (exclusief sloopwoningen en monumenten). 

Mag ik mijn huis op een andere manier verwarmen?

Wil je je huis op een andere manier verwarmen dan met een cv-ketel of stadsverwarming? Alleen elektrische verwarming is toegestaan. Maar dan heb je waarschijnlijk wel een aparte groep in de meterkast nodig. Een houtkachel, pelletkachel, oliekachel, gaskachel of een kolenkachel mag beslist niet. Gebruik bijvoorbeeld ook geen open vuur of een barbecue om je huis te verwarmen Dit kan brand of koolmonoxidevergiftiging veroorzaken. En is dus gevaarlijk.  

Ik heb een cv-ketel. Wanneer komt Staedion een hybride toestel plaatsen? 

Staedion plaatst, als je cv-ketel op is, een nieuwe hr-ketel in je huis. Eerder is helaas niet mogelijk. Samen met de installateurs bereidt Staedion zich voor op veranderde wetgeving van 2026. Vanaf 2026 plaatst Staedion bij vervanging van de ketel, ook een hybride warmtepomp. Of wij zorgen voor een duurzaam alternatief. Bijvoorbeeld aansluiting op een warmtenet.

Ik wil van het gas af. Wat kan ik doen? 

Je kan als huurder van Staedion niet los en zelfstandig van het gas af. Dit kan alleen voor een heel woongebouw of rij woningen. Alle woningen die worden gerenoveerd, worden opgeleverd met elektrisch koken. Daarnaast is er bij een aantal woongebouwen het koken op gas, vervangen door elektrisch koken. Wist je dat gemiddeld driekwart van je gasverbruik gaat naar het verwarmen van je huis? De rest gaat naar warm water. Vooral voor douchen. Koken is maar een klein aandeel van het gasgebruik. Bekijk de tips om zelf energie én geld te besparen.