Typisch Haags

Sportschool zonder ‘kleerkasten’

Samen sporten in buurtcentrum De Mussen

In buurtcentrum De Mussen kunnen bewoners van de Schilderswijk elke dag komen sporten bij Buurtsportvereniging De Mussen. Van fitness tot yoga en zumba, het kan er allemaal. Met alleen vrouwen of alleen mannen, of gemengd. En voor een lage prijs. Buurtsportcoach Martin Breas en 3 sportende mannen vertellen.

“Let goed op je schouders, niet te hoog,” zegt Martin Breas tegen Michel. Die traint met gewichtjes tijdens de fitness voor mannen. Michel komt nu al bijna een jaar 2 keer per week. “Aan corona heb ik long covid overgehouden. Daardoor heb ik problemen met mijn longen en gewrichten. Ik kan veel minder dan vroeger. Sporten helpt. Ik word niet beter, maar daardoor word ik wel wat fitter. Dit is de enige plek waar ik goede hulp krijg. In een gewone sportschool duwen ze me over grenzen, maar Martin is voorzichtig.”

Spierkracht bijhouden

Jan kan erover meepraten, want ook hij heeft long covid. Via de huisarts kwam hij bij de Buurtsportcoach en is hij gaan sporten bij de Buurtsportvereniging. “Ik heb eerst via het ziekenhuis gesport, maar dat werd niet vergoed. Toen ben ik hier begonnen om mijn spierkracht een beetje bij te houden. Het is echt heerlijk. Je zit niet tussen de kleerkasten, zoals in een doorsnee sportschool, maar we doen het rustig aan. En ook belangrijk: omdat het zo weinig kost, is het heel toegankelijk.”

Populaire zumba

Martin knikt. “Tegen een kleine vergoeding kan iedere wijkbewoner meedoen. Zeker voor mensen die het nodig hebben, is dat fijn. Hier is het heel laagdrempelig. En ons aanbod is groot. Nu is er mannenfitness, maar we hebben ook fitness voor vrouwen. En yoga voor vrouwen en gemengd, en pilates en buik-billen-benen-training. Heel populair is zumba, daar komen nu 3 groepen van 18 mensen voor. En we geven fietsles. Verder heb ik samen met de apotheek wandelingen opgestart en die beginnen altijd hier in De Mussen. Dan kunnen de wandelaars ook een kopje koffie drinken en elkaar ontmoeten.”

Leefstijl

Mensen komen op verschillende manieren bij de Buurtsportcoach terecht. “Vanuit de zorg, de fysio bijvoorbeeld. Maar ook via maatschappelijk werk of organisaties die mensen ondersteunen. Soms hebben ze problemen met bewegen of een verkeerde leefstijl, of ze hebben obesitas. Dan kan ik aanwijzingen geven voor het sporten. En we hebben groepsconsulten met een huisarts voor mensen die risico lopen op diabetes of overgewicht. Dan kan bewegen voorkomen dat er problemen ontstaan. Ook bij mentale problemen is sporten heel goed. Daar kan Ronald over meepraten.”

Lekkerder in mijn vel

Ronald is druk met gewichtheffen. Hij begon 2 jaar geleden bij de Buurtsportvereniging en sindsdien gaat het veel beter met hem. “Ik heb veel geestelijke problemen gehad. Door hier te komen sporten, zit ik veel lekkerder in mijn vel. Ik kom 3 keer per week en word er prettig moe van. En ik ben 15 kilo afgevallen. Het is erg leuk om te doen, en de structuur helpt me enorm. Dat zorgt voor de goede resultaten. De sfeer is hier ook fijn. Ik doe alleen krachttraining. Wandelen doe ik niet op de loopband, dat doe ik liever buiten.”

Op de juiste manier

Martin geeft intussen hier en daar instructies, want hij wil dat iedereen op de juiste manier beweegt. Hij weet wat zijn sporters wel en niet kunnen of mogen. “Als iemand hier voor het eerst komt, bekijken we samen wat goed bij die persoon past. Hebben wij in De Mussen niet het geschikte aanbod, dan kan ik ook doorverwijzen. Want ik heb goed zicht op het aanbod in de wijk. Ik geef zelf les, maar er zijn ook zelfstandigen en vrijwilligers die lesgeven. Elke dag is er iets te doen.” De Buurtsportcoach is er niet alleen in de Schilderswijk, maar in heel Den Haag. Ga eens langs!

Alle Buurtsport-plekken staan op www.buurtsportcoachdenhaag.nl.
Buurtsportcoach Martin in de Schilderswijk is te bereiken via martin@buurtsportcoachdenhaag.nl of 06-30010426.

Uitgelicht

Speelplein Schilderswijk

Meer over Schildersbuurt

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.