Donderdag 12 september is de website tussen 07.00 uur en 08.00 uur niet bereikbaar. Sorry voor het ongemak.

Tips & advies

Storm? Zo voorkom je schade!

Schade aan het dak door een storm

Storm kan in het hele jaar voorkomen. Is er code geel, oranje of zelfs rood gemeld en komt er storm aan? Dan zit je het liefst veilig binnen terwijl het buiten tekeergaat. Maar zodra de wind is gaan liggen, kan het schrikken zijn als er schade is ontstaan aan huis of tuin. Met deze tips kun je schade aan je woning voorkomen.

Wanneer is schade ook echt stormschade?

Schade die ontstaat bij minimaal windkracht 7 mag je stormschade noemen. Het KNMI moet de windkracht hebben vastgesteld.

Tips vlak voor de storm:

  1. Doe dan alle ramen en deuren helemaal dicht. Als je iets op een kier laat staan en er ontstaat schade, dan vergoedt de verzekering die niet.
  2. Doe rolluiken (als je die hebt) helemaal open en klap zonneschermen in. Vouw parasols op en berg ze op.
  3. Berg tuinmeubels en losse spullen op, als het kan in de berging. Ook losse bloempotten en kinderspeelgoed kun je beter veilig wegzetten. Zo voorkom je dat rondvliegende spullen schade veroorzaken voor jezelf en je buren.

Tips voor als het (nog) niet stormt:

  1. Staat er een scherm tussen jouw balkon en dat van de buren? Check dan regelmatig of dat nog goed vastzit. Zo niet, neem dan even contact op met Staedion.
  2. Het is ook verstandig om te zorgen dat schuttingen goed vast staan. Voor schade aan schuttingen is Staedion niet verantwoordelijk.
  3. Als er een grote plas water op een plat dak ligt, kan dat bij storm leiden tot lekkage. Zie je op een gebouw van Staedion zo’n plas, meld dit dan via Mijn Staedion.

Tijdens de storm is er weinig mogelijk.

Als het stormt, kunnen onze medewerkers meestal niet meteen in actie komen. Ze mogen geen gevaar lopen, dus sturen we ze tijdens een storm bijvoorbeeld niet het dak op.

Is er schade na de storm? Dit kun je doen.

  1. Komt er na een storm water je huis binnen, dan is veiligheid het belangrijkste. Draai de hoofdkraan van het water en de gaskraan dicht (meestal in de meterkast). Trek alle stekkers uit de stopcontacten en zet alle apparaten uit. Leg dierbare en kostbare spullen zo hoog mogelijk in huis.  Zodat de kans kleiner is dat het nat wordt en beschadigd. Denk aan fotoalbums en belangrijke papieren, maar ook aan elektronische apparatuur.
  2. Zijn er dakpannen van het dak gevallen, neem dan contact op met Staedion. Als we snel nieuwe dakpannen kunnen leggen, voorkomen we nieuwe schade, bijvoorbeeld door water.
  3. Zit de dakgoot of de regenpijp los? Meld dit via Mijn Staedion, dan komen we het repareren.
  4. Bij schade aan je inboedel kun je terecht bij je verzekeraar.

Wat te doen bij stormschade in de buurt?

  1. Zie je een gevaarlijke situatie in de buurt? Denk aan een boom die op omvallen staat. Of aan dak- of gevelplaten die loshangen en mensen kunnen verwonden. Bel dan de brandweer op 0900-0904.
  2. Is er een boom omgewaaid? Dan kun je dat melden bij de gemeente. Een spoedmelding kun je doen via het nummer 14070.
  3. Liggen er grote takken op de weg? Neem ook dan contact op met de gemeente.

Na een storm is het druk…

Als er een zware storm heeft gewoed, krijgen we veel meldingen van schade. Dat betekent dat onze monteurs en aannemers veel schades tegelijk moeten repareren. Daardoor kan het even duren voordat we bij jou voor de deur staan om aan het werk te gaan. We rekenen op je begrip.