Typisch Haags

Toen en nu: groothandelsmarkt voor groente- en fruit

Groothandelsmarkt den haag

Vanaf 1932 zat aan het Laakkanaal het groothandelsmarktterrein. Het gebied had een belangrijke functie: het op- en afvoeren van fruit en groente van en naar het Westland. Staedion ging op zoek naar het verhaal achter dit terrein.

In 1924 werd het Laakkanaal gegraven als verbinding van de Laakhavens en de Loosduinsevaart. Dit zorgde ervoor dat de wijk Groente- en Fruitmarkt een ronde vorm kreeg. In de volksmond werd het ook wel ‘de banaan’ genoemd.

Verplaatsing groothandelsmarktterrein

Tot 1932 was de groothandelsmarkt in groenten, fruit en aardappelen gevestigd aan de Veenkade. Tuinders uit het Westland voerden met schuiten of paard en wagen hun handelswaar aan die hier werd verhandeld. Het uitgraven van het Laakkanaal maakte een snelle verbinding met het Westland mogelijk. Vandaar dat de groothandelsmarktterrein vanaf 1932 verplaatst is van de oude markt aan de Veenkade naar het Laakkanaal.

De groothandelsmarkt werd opgezet rond een insteekhaven. Deze haven stond verbinding met het Laakkanaal en lag dichtbij de dagelijkse groente en fruitmarkt aan de Herman Costerstraat (de Haagse Markt) . Ook kreeg het terrein een spoorlijnverbinding met station Hollands Spoor werden er tussen de Fruitweg en het groothandelsterrein sportvelden aangelegd . Al vanaf 1930 was dit gebied bebouwd met bedrijven. Inmiddels staan er ook woningen en een school.

Demping haven

Vanaf de jaren ’60 heeft een aantal grote veranderingen in dit gebied plaatsgevonden. Zo werd in 1961 de haven gedempt en werd het sportterrein vervangen door een bedrijfsterrein. Ook kwamen er steeds meer woningen bij. Vanaf de jaren ’90 verloor het kanaal zijn functie als aan- en afvoerroute. De groente- en fruitmarkt werd rond 1990 verplaatst naar Leidschendam.

Groothandelsmarkt Laakhaven den haag

Aanleg Laakhaven, 1930, bron: Haags beeldbank​

Foto bovenaan artikel: Wethouders en gemeenteraadsleden brengen een bezoek aan de Groothandelsmarkt aan de Marktweg - op uitnodiging van de Stichting Promotie Groothandelsmarkt - in het kader van het 50-jarig bestaan. Bron: Robert Scheers, collectie Haags Beeldbank

Uitgelicht

den haag skyline

Meer over Groente- en Fruitmarkt

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.