Bewonersverhaal

Van enge explosies naar een buurtfeest in Nootdorp

Buurtfeest burgemeester scholvinckplein

Buurtfeesten zijn bedoeld om buurtgenoten te ontmoeten. Maar soms is er een extra aanleiding. In Nootdorp waren dat 2 explosies, waar de buurt lange tijd last van heeft gehad. De vrolijkheid van het buurtfeest op het Nootdorpse Burgemeester Schölvinckplein op zondag 9 juni was dan ook zeer welkom.

Chris woont aan de President Kennedystraat in Nootdorp. In zijn buurhuis vond in december 2022 een hevige ontploffing plaats. Dat was een vergissing. Chris vertelt: “Laat op de avond zat ik te gamen. Ineens klonk er een enorme dreun. De halve deur en het raam van het buurhuis lagen eruit. Van die knal heb ik een hele tijd last gehad, zoals bij het vuurwerk met oud en nieuw. Nu ben ik er wel vanaf, maar het was vreselijk. Als de buurvrouw in de keuken had gestaan, had ze het niet overleefd. Later bleek dat de dader op een ander adres moest zijn.”

In de film

Een paar weken later maakte de dader zijn fout ‘goed’ met een explosie in het bedoelde huis aan het Burgemeester Schölvinckplein. Een bewoonster van het plein, die liever niet haar naam noemt, vertelt: “Je denkt: dit gebeurt in de film, maar niet zo dichtbij. Daarna ben ik lang bang geweest. Ik had moeite met slapen en eten. Ook durfde ik bijna niet de deur uit. Inmiddels gaat het goed. Je moet verder, maar het blijft in je achterhoofd zitten. Ik heb nu camera’s en een videodeurbel. En dat in dit rustige buurtje.”

Negativiteit afsluiten

Het bewuste huis is 1,5 jaar dichtgetimmerd geweest, vertelt ze. “Telkens als je er langskomt, word je ermee geconfronteerd. Ze zijn nu gelukkig aan het renoveren.” Ze is heel blij dat Chris en de anderen een feest wilden organiseren. “Dit feest is ontzettend belangrijk. Het brengt de gezelligheid terug. Ook fijn dat Staedion wilde helpen, ze denken echt mee. Het is goed om met zo’n feest de negativiteit af te sluiten. En het was superleuk. Het begon met een brassband, daarna speelde er een bandje, en een jongen uit de buurt sloot af als DJ. Ik heb vooral lekker met buurtbewoners gekletst. Zo spreek je mensen die je anders niet spreekt, erg leuk.”

Goed gevoel in de buurt

Het idee voor een buurtfeest was er begin 2020 al, vertelt Chris. “Dat kon vanwege corona niet doorgaan. Uiteindelijk heb ik in december 2023 met 4 andere buurtbewoners het eerste feest georganiseerd. We wilden het goede gevoel in de buurt weer terugkrijgen. We proberen er een volksbuurtje van te maken. Je kent meestal je directe buren wel, maar de rest niet. Vroeger kende iedereen de hele buurt, maar de samenleving is veranderd, mensen zijn meer op zichzelf. Wij willen dat buurtbewoners elkaar leren kennen. Zeker na die nare gebeurtenissen.”

Wel 300 mensen

Chris vervolgt: “Dat eerste feest was geslaagd en we wilden het herhalen. Vandaar dit feest in de zomer, met beter weer. Staedion heeft een poffertjeskraam geregeld en wij hebben voor de muziek en de aankleding gezorgd. Het was heel gezellig. Voor de kinderen waren er een springkussen en een stormbaan, en verder was er een basketbalspel, reuzendomino en reuzenjenga. En natuurlijk statafels en versnaperingen. Het was druk, ik denk dat er wel 300 mensen zijn geweest.”

Iets moois

Chris hoopt dat een feest helpt om de herinneringen aan de explosies te verzachten. “Inmiddels gaat er niet meer zo vaak over. De nare ervaring zakt weg en dat is goed. Een buurvrouw die er veel last van had, kwam niet naar dat eerste feest, maar wel naar dit feest. Daar ben ik blij om, dat laat zien dat het beter gaat. De gebeurtenissen brachten in het begin wel wat saamhorigheid met zich mee. Met een feest wilden we dat gevoel versterken. Dat gaan we regelmatig doen: het volgende wordt Halloween. Zo maken we van iets naars iets moois.”

Uitgelicht

Twee bewoners in gesprek onder parasol

Meedoen

In Den Haag zetten Staedion en haar huurders zich in voor de wijk. Wil jij ook meedoen, meedenken en meebeslissen voor jouw woongebouw en buurt?

Illustratie vrouw en man voor gebouw

Meer over Nootdorp

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.