Mijn Staedion

Ik wil woningruil aanvragen. Hoe kan ik dat doen?

Bij een woningruil spreken twee huurders af om van woning te ruilen. Bijvoorbeeld als een woning te groot of juist te klein is. Kent u iemand die graag naar een grotere of een kleinere woning wil? Dan is woningruil misschien handig. Staedion bemiddelt niet bij een woningruil. U moet zelf een kandidaat zoeken. Er zijn diverse websites waarop u terecht kunt voor woningruil. Zoals www.woningruil.nl en www.woningruilstartpagina.nl1: Zoek een kandidaat
2: Check of u aan de voorwaarden voldoet
3: Dien een aanvraag in

U heeft een woningruil kandidaat gevonden. Hoe nu verder?

Dan is het belangrijk dat u en uw woningruil kandidaat eerst elkaars woning van binnen bekijken. Zo bepaalt u of de woning geschikt voor u is. Ook bent u dan goed op de hoogte van de staat en het onderhoud van de woning. Zijn de woningen voor u beiden geschikt? Vul dan het aanvraagformulier in bij de verhuurder van de woning. Voor een woningruil heeft u namelijk altijd schriftelijk toestemming nodig van de verhuurder. Dat kan Staedion zijn, een andere wooncorporatie of een particuliere verhuurder.
 

Welke voorwaarden gelden voor woningruil?

Voordat u bij ons een aanvraag indient is het verstandig om eerst bij Staedion na te vragen of de woningruil voldoet aan de voorwaarden. Dit voorkomt teleurstellingen. Wil u weten of u voldoet aan de voorwaarden of heeft u een vraag? Neem contact met ons op. U kunt ook een afspraak maken voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek kunnen we samen met de ruil kandidaat, aan de hand van een aantal benodigde gegevens, beoordelen of u aan de voorwaarden voldoet.

De grootte van uw gezinssamenstelling is passend

Wij beoordelen of de verhouding tussen het aantal kamers en het aantal personen dat in het huis gaat wonen passend is. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om met een groot gezin te gaan wonen in een te kleine woning. Het kan ook zijn dat de gezinssamenstelling te klein is voor de woning. Bijvoorbeeld wanneer twee mensen willen wonen in een vijfkamerwoning. Dit kunnen redenen zijn om een woningruil af te wijzen.

Uw inkomen is passend

De inschrijving in uw gemeente/op uw adres is akkoord

Uw woning is technisch in orde

U heeft geen huurachterstand of gezorgd voor overlast

Beide verhuurders zijn akkoord met de woningruil

De administratiekosten zijn betaald

U bent akkoord met de duur van huurovereenkomst

 

Vraag een intakegesprek aan

Ik wil een aanvraag indienen. Hoe gaat dat?

Voldoet u aan de voorwaarden? U kunt uw woningruil direct online aanvragen.

Woningruil aanvragen